Intuïtie is een woord waar iedereen wel bekend mee is. We kunnen het vanuit wetenschappelijk perspectief zien als ons onderbewuste die alle indrukken op een rijtje heeft gezet en ons laat weten wat de juiste keuze is; of we kunnen het spiritueler zien als een spontaan inzicht vanuit ‘het universum’.
Wat is dat zachte stemmetje dat tegen ons zegt: “Ik weet ook niet waarom, maar het voelt gewoon goed!” Een onderbuikgevoel dat in ons soms duidelijk aangeeft wat je moet doen?
Wat mij betreft maakt het niet uit hoe je intuïtie verklaart of begrijpt. Waar het om gaat is dat we kunnen leren luisteren naar een stem in ons die weet wat bij ons past; en dat we die stem zelfs actief aan kunnen spreken en in kunnen zetten.
Wanneer je je bevindt in een complexe situatie kan het prettig zijn om je intuïtie aan te spreken. Neem bijvoorbeeld een burn-out. Tijdens een burn-out kun je honderd verschillende dingen doen om te herstellen. En na je burn-out zijn er duizend wegen die je in zou kunnen slaan. Het is onmogelijk en vermoeiend om alle mogelijkheden te onderzoeken en af te wegen. Onbewust weet je gelukkig al veel: je kent je verleden, je weet wat wel en niet werkte, je kent jezelf en je hebt daarnaast veel informatie verwerkt zonder dat je je daar bewust van was. In dit artikel lees je hoe je deze rijke bron aan informatie – je intuïtie – aan kunt spreken.
Het woord intuïtie is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Met intuïtie bedoelen de meeste mensen iets anders dan de rationeel denkende geest. Het gaat over stil staan, voelen en spontaan ‘weten’, zonder concreet te beredeneren.
Wetenschappers zien intuïtie als de manier waarop je onderbewuste boodschappen doorgeeft aan je bewuste ik. Je onderbewuste is een rijk archief aan herinneringen, evaluaties, indrukken, geuren, kleuren, emoties, verhalen en dromen. Er worden allerlei verbanden gelegd en na verloop van tijd kan dit leiden tot bewuste inzichten.
Onze intuïtie maakt veelal geen gebruik van taal, maar eerder van gevoel (fysiek of emotioneel) of spontane ingevingen in de vorm van beelden. Wanneer je plotseling een fijne opwelling voelt in je buik, dan kun je dat zien als je intuïtie die aangeeft dat dit iets goeds voor je is.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar intuïtie. Intuïtieve keuzes blijken vaak net zo goed of beter uit te pakken dan bewuste keuzes op basis van het afwegen van alle voor- en nadelen. Hiermee wil ik echter niet zeggen dat je niet moet kijken naar de voor- en nadelen van je keuzes. Waar het om gaat, is dat je jezelf voedt met veel diverse informatie over jouw situatie, waarna je je onderbewuste het lastige werk laat doen. Ga douchen, wandelen, slapen en sporten en wacht op je eureka moment.
Heb je op vakantie weleens met een plastic opblaasbal gespeeld in het zwembad of in de zee? Wanneer je deze onder water duwt, plopt deze vanzelf weer omhoog. Inzichten ploppen ook vanuit je onderbewuste omhoog, alleen vraagt dat om een kalm, stil wateroppervlak. De inzichten ploppen omhoog in een geest die niet vol of druk is (tv, informatie, prikkels, gesprekken, harde geluiden etc.). Een lange wandeling is een goed voorbeeld van een manier om het wateroppervlak te kalmeren, waarna inzichten vanzelf oppoppen.
Naast het laten oppoppen van inzichten kunnen we onze intuïtie actief aanspreken. De simpelste manier om je intuïtie aan te spreken, is door jezelf een vraag te stellen en geduldig te wachten op een antwoord. ’s Ochtends kun je jezelf – eventueel aan het einde van een meditatie – bijvoorbeeld vragen:
Blijf nieuwsgierig en stil en kijk of er beelden of gevoelens opkomen. Vervolgens kun je deze beelden evalueren. In ons onderbewuste huizen namelijk ook angsten, beïnvloedingen van reclames, negatieve overtuigingen en traumatische jeugdervaringen. Het kan geen kwaad om je af te vragen of je een intuïtief inzicht wilt volgen of niet. Bij het volgen van je intuïtie blijft het echter wel belangrijk dat je het aandurft om soms af te gaan op je gevoel – ook al heb je geen rationeel ‘waarom’. Je enige waarom kan dan zijn: ‘omdat het goed voelt’.
Een andere oefening om je intuïtie aan te spreken heet ‘vrijuit schrijven’. Ga wanneer je ’s ochtend wakker wordt achter je pc zitten en stel een vraag waar je mee rondloopt. Leg je vingers op het toetsenbord en begin direct vrijuit te typen. Let niet op spelling of interpunctie en kijk ook niet naar wat je typt. Doe alsof je aan de lopende band gevoed wordt met inzichten en alsof iemand jou antwoorden influistert. Blijf typen en houd dit vol tot er geen nieuwe inzichten meer komen. Vervolgens kun je de tekst teruglezen en de stukjes die je opvallen of waar je enthousiast van wordt, kun je markeren.
In de aanloop naar een burn-out luisteren mensen vaak minder goed naar zichzelf; daarmee doel ik op de eigen grenzen en behoeftes. Door hoge verwachtingen vanuit de omgeving en vanuit zichzelf, kan iemand zich gaan fixeren op presteren. We zijn dan alleen maar aan het ‘moeten’ en niet meer aan het ‘willen’. Dit kan leiden tot oververmoeidheid. Door de hoge stress ontstaat er vaak een ‘tunnelvisie’ waarin er geen ruimte is voor die oververmoeidheid, laat staan voor intuïtie. Er is geen tijd om moe te zijn en te voelen.
In het artikel De relatie met je lichaam verbeteren legt onze coach Sandra uit dat je lichaam geen vijand is. Je lichaam geeft signalen af wanneer het te veel is, of wanneer iets niet bij je past. Tegelijk laat je lichaam je voelen wat wél bij je past, in de vorm van energie, enthousiasme en een licht gevoel in je lichaam.
Een belangrijke les die je tijdens een burn-out kunt leren, is dat je lichaam een vriend is; hij kan je van ‘wijze raad’ voorzien en vertelt je steeds wat wel en niet goed voor je is. Wanneer we denken dat we het beter weten dan ons lichaam en ons lichaam zien als een vijand die ons limiteert, dan kan het mis gaan.
Hoe doe je dit? In mijn artikel over zelfcompassie vertelde ik dat de krachtigste vraag die je vanuit zelfcompassie kunt stellen is: wat heb ik nu nodig? Je kunt die vraag het beste stellen aan de liefdevolle vriend in jou, in plaats van de innerlijke criticus. Stel deze vraag en wacht nieuwsgierig op het antwoord. Wat voel je in je lichaam? Wat zie je?
De ervaring van een burn-out is voor iedereen anders, maar woorden als chaos, verwarring, uitputting en stress komen vaak terug. Juist tijdens een burn-out kun je gaan twijfelen aan je keuzes – en aan jezelf. Wat is goed voor mij? Herstel ik wel? Zou ik meer of minder moeten doen? Moet ik straks terugkeren bij mijn huidige werkgever?
Besef dat de perfecte keuze niet bestaat en besluit om nu voor jezelf te kiezen; kies op basis van jouw grenzen en behoeftes en leer vertrouwen op je intuïtie; je hebt niet altijd een ‘waarom’ nodig.
intuïtie vraagt om ontspanning, interesse en geduld. De coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in stress en burn-out wandelcoaching. Ze kunnen je helpen stap voor stap te ontspannen, om vervolgens te luisteren naar welke nieuwe weg bij jou past.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606