Zoeken

Zoeken sluiten

Ontspannen bij een burn-out

zondag 3 november 2019

Ontspannen bij een burn-out verhelpt het probleem niet

Wie een burn-out heeft, krijgt een hoop goedbedoelde adviezen, bijvoorbeeld om te ontspannen bij een burn-out. Zo werkt het eigenlijk altijd wanneer je ziek bent, klachten hebt of je om andere redenen in een moeilijke situatie bevindt. De mensen om je heen hebben het beste met je voor. Zij willen – net als jij – graag dat jij er weer bovenop komt en dat je weer je oude zelf wordt. Een burn-out vormt alleen in die zin al een uitzondering: een burn-out verandert je vaak als persoon meer dan je zou denken.

Een burn-out is om meer redenen lastig voor mensen om te begrijpen. De enige personen die echt weten wat het inhoudt om een burn-out te hebben, zijn specialisten en mensen die zelf een burn-out hebben of hebben gehad. Door het feit dat het voor buitenstaanders zo moeilijk is om te begrijpen wat de gevolgen van een burn-out zijn, hebben de goedbedoelde adviezen vaak een averechts effect. “Probeer gewoon even te ontspannen” is een zin die bijna iedereen met een burn-out wel eens gehoord heeft.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een burn-out lost zichzelf niet op

Hoe goedbedoeld en welgemeend het advies ook is: ontspannen bij een burn-out is niet de oplossing. Een burn-out zit anders in elkaar dan veel andere ziektes en aandoeningen. Het is (voor een leek) volstrekt logisch om te denken dat alleen ontspannen bij een burn-out voor de oplossing kan zorgen. Mensen willen graag denken in oplossingen en voor bijna elk probleem is er ook wel een oplossing.

een burn-out lost niet vanzelf op

Veel problemen lossen zich vanzelf weer op. Ook wanneer het gezondheidsproblemen betreft. Wie oververmoeid is, moet goed rust nemen. Als je je enkelbanden verrekt, moet je een tijd de enkel niet belasten. Wie last heeft van maagzuur kan beter even geen koffie drinken. Wanneer mensen worden geconfronteerd met een probleem, zoeken zij naar een oplossing. Die oplossing lijkt – en is – vaak eenvoudig.

Wat mensen over het algemeen wel weten van een burn-out, is dat deze wordt veroorzaakt door stress. Het is inmiddels wel algemeen bekend dat een te veel aan stress uiteindelijk kan leiden tot een burn-out. Dan lijkt de oplossing ook eenvoudig: neem de stress weg, dan verdwijnt de burn-out op den duur ook. Maar ontspannen bij een burn-out zal er niet voor zorgen dat de burn-out verdwijnt.

Met gerichte hulp sneller herstellen van een burn-out

Wat een burn-out onder andere onderscheidt van stress en overspannenheid, is dat het probleem vaak niet kan worden opgelost zonder gerichte, specialistische therapie. Dat is wat veel mensen niet weten en niet begrijpen. Dat kan een leek niet worden aangerekend. Iemand die geen ervaring heeft met een burn-out, zal misschien nooit kunnen begrijpen waarom ontspannen alleen bij een burn-out er niet voor zorgt dat deze verdwijnt.

Wie een burn-out heeft, heeft vast wel eens van een kennis gehoord dat hij/zij ook iemand kent met een burn-out. En dat diegene er weer helemaal bovenop is gekomen door gewoon een week volledige rust te nemen en te ontspannen. Deze persoon heeft dan geen burn-out gehad.

Om te herstellen van een burn-out is tijd en begeleiding nodig die stap voor stap zorgt voor herstel. Een burn-out coach helpt je er weer bovenop, maar dit kan een lang en intensief traject zijn.

Waarom ontspannen bij een burn-out het probleem niet oplost

De belangrijkste vraag is nog niet beantwoord: waarom werkt alleen ontspannen bij een burn-out dan niet? Een burn-out heeft diepgaande psychologische en fysieke consequenties. Iemand met een burn-out is een grens overgegaan en kan niet zomaar op eigen kracht omkeren.

Voor mensen zonder ervaring met een burn-out kan het moeilijk en frustrerend zijn om dit te begrijpen en te accepteren. In zeker zin is het echter hetzelfde als iemand met depressie vertellen om “gewoon op te vrolijken” of iemand met een gebroken been vertellen “gewoon te lopen”. Wanneer je getroffen wordt door een burn-out, is er iets kapot. Je bent letterlijk niet dezelfde persoon en je lichaam en geest werken niet meer zoals ze voorheen werkten. Pas wanneer de kern van het probleem wordt opgelost, kunnen de klachten verdwijnen. Ontspannen bij een burn-out neemt het probleem niet weg.

ontspannen burn-out slecht of niet?

Is ontspannen bij een burn-out dan slecht?

Dit betekent natuurlijk niet dat ontspannen bij een burn-out slecht is. Ontspanning is goed voor een mens. Het probleem bij een burn-out is echter dat mensen meestal simpelweg niet kunnen ontspannen. Ze kunnen geen rust vinden. Het kan zelfs zo zijn dat pogingen om te ontspannen alleen maar leiden tot ernstigere klachten. Zo zijn er tal van symptomen van een burn-out die zich juist kunnen openbaren wanneer mensen zich proberen te ontspannen. Denk aan hypochondrie, het loslaten van een ingrijpende gebeurtenis of paniekstoornissen. Vaak kunnen mensen met een burn-out niet ontspannen omdat zij het moeilijk vinden om alleen te zijn met hun gedachten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat je als vriend(in) of familielid kunt doen

Als buitenstaander kan het verschrikkelijk moeilijk zijn om iemand te zien worstelen met een burn-out. Je kunt je behoorlijk machteloos voelen. Je kunt iemand met een burn-out wel vertellen om te ontspannen, of juist om te lachen of lekker actief te zijn: de kans is groot dat je goedbedoelde pogingen tot hulp niet werken. Daardoor kunnen ze er zelfs voor zorgen dat de situatie verergert. Een burn-out kan zorgen voor spanningen in relaties, of het nu gaat om vriendschappen, familiebanden of liefdesrelaties.

Als vriend(in) of familielid kun je een naaste met een burn-out wel steunen. De eerste stap is om te accepteren dat je zijn/haar probleem niet op kunt lossen. Dat betekent echter niet dat de situatie niet wat kunt verlichten. Mensen met een burn-out hebben steun nodig. Ze begrijpen zelf vaak ook niet altijd waarom zij zich voelen zoals zij zich voelen. Een luisterend oor kan zorgen voor enorme steun.

Ook kun je natuurlijk helpen om iemand met een burn-out te laten ontspannen. Ook met een burn-out kunnen mensen echt nog wel genieten van een momentje ontspanning, een lekkere maaltijd, goede grap of leuke film op tv. Vergeet echter niet dat dit er niet voor gaat zorgen dat de burn-out verdwijnt. Iemand die somber is, niet lekker in zijn/haar vel zit of gestrest is, kan zich vaak wel herpakken door te ontspannen of even de gedachten te verzetten. Ontspannen bij een burn-out, alsmede als iets leuks doen, even goed praten of erop uit gaan kan zorgen voor tijdelijke verlichting. Om een burn-out echt te overwinnen, is echter de hulp van een burn-out coach nodig.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • liefdeskruiden schreef:

    Herkenbaar, zelf burn out geweest en daar 4 jaar mee bezig geweest. Therapeutische hulp gehad, maar die richtte zich meer op relatieproblematiek dan op de kronkels in mijn hoofd. Jezelf opnieuw uitvinden gaat niet zo maar even in een week of twee.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven