Bewegen. Velen hebben er een haat-liefde verhouding mee. Ben jij iemand die graag meerdere keren per week in de sportschool te vinden is? Of ben je meer iemand die zich meer identificeert met de term ‘couch potato’? Welke voorkeur je ook hebt, we kunnen er niet omheen: bewegen is broodnodig om ons goed te voelen. En daarvoor hoef je echt niet jezelf meerdere keren in de week af te matten in de sportschool.
Het is van belang om ons lichaam in beweging te brengen. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen bewegen en sporten. Bij sporten kun je denken aan intensievere bewegingsvormen, zoals teamsporten, hardlopen of fitness in de sportschool. De Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Matig intensief houdt in dat je ademhaling en hartslag weliswaar omhoog gaan, maar dat je gewoon een gesprek kunt blijven voeren. Activiteiten waar je dan aan kunt denken zijn wandelen, fietsen, stofzuigen en andere huishoudelijke taken. Het zijn dus activiteiten die je gemakkelijk in je dagelijkse leven kunt invoegen. Zo kun je boodschappen doen op de fiets in plaats van met de auto. Kleine moeite, groot verschil. Het is zelfs zo dat matig intensief bewegen beter is bij een burn-out dan intensief sporten. Naast het feit dat intensief sporten vaak niet eens lukt, omdat het lijf gewoonweg ‘op’ is.
Bewegen heeft ontelbaar veel voordelen. Het houdt zowel het lichaam als de geest gezond. Het helpt je om je fit, uitgerust, positief en gezond te voelen. Door in beweging te komen worden zowel het hart als de longen aan het werk gezet. Het hele systeem wordt letterlijk in beweging gezet. Het bloed gaat sneller stromen, de conditie neemt toe. Bewegen helpt daarom ook om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Tijdens beweging maakt het lichaam dopamine en endorfine aan. Hierdoor ga je je goed voelen. Dit worden niet voor niets ook wel de gelukshormonen genoemd. Vanwege de aanmaak van deze hormonen ervaar je minder stress. Je voelt je beter en gaat de zaken positiever zien. Ook geeft bewegen meer energie. Als je meer energie hebt, optimistisch bent en je goed voelt kun je makkelijker je grenzen aangeven. Iets dat vaak fout gaat bij mensen die stress ervaren.
Prioriteren is hard nodig in onze drukke levens. Er ligt zoveel op ons bordje: werk, gezin, relaties. Alle ballen in de lucht houden is onmogelijk en bovendien onwenselijk. We moeten kiezen wat prioriteit heeft. Door in beweging te komen, komen we even los van de dagelijkse zorgen. We kunnen ons hoofd leegmaken. De beste ideeën komen vaak spontaan in ons hoofd op als we even afstand kunnen nemen van een situatie. Bewegen is de ideale manier om afstand te kunnen nemen. Prioriteren gaat ons dan makkelijker af.
Daarnaast heeft bewegen een positief effect op het geheugen. Je onthoudt dingen beter, maar je concentratievermogen neemt ook toe. Regelmatig bewegen kan zelfs het risico op dementie verminderen. Dat geldt niet alleen voor de ouder wordende mens. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met bewegen. De Gezondheidsraad raadt kinderen zelfs aan dagelijks 60 minuten matig intensief te bewegen. Beweging zorgt namelijk voor nieuwe hersenverbindingen. Kinderen die in de groei zijn hebben dit dus hard nodig. De laatste jaren zijn er meer motorische achterstanden bij kinderen gevonden. Dit komt doordat kinderen minder vaak buiten spelen en vaker binnen achter een beeldscherm zitten. Jong geleerd is oud gedaan.
Het is echter nooit te laat om (weer) te beginnen met bewegen. Ook als je als kind weinig bewoog kan je vandaag alsnog ermee starten. Hierbij is het van belang dat je iets doet dat je leuk vindt. Iets wat we leuk vinden houden we namelijk langer vol. En dat is precies wat nodig is als het gaat om beweging. Het is niet een eenmalige activiteit zodat je dan weer maanden vooruit kunt. De kleine stapjes tellen op. Tijdens de werkdag een blokje om lopen. Op de fiets je boodschappen doen. De trap nemen in plaats van de lift. Ogenschijnlijk kleine verschillen, maar je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.
Hoe maak je bewegen leuk voor jezelf? Kijk naar de activiteiten die je als kind al veel plezier gaven. Vond je het leuk om samen te werken? Misschien is een teamsport waarbij je regelmatig wedstrijden kunt spelen wel wat voor jou. Hield je vroeger van competitie? Probeer dan eens deel te nemen aan hardloopwedstrijden en verleg steeds je eigen persoonlijke record. Hield je van muziek? Heb je dan wel eens aan dansen gedacht? Hadden jullie vroeger een hond thuis en liet je die graag uit in het bos om de hoek? Wie weet kun je wat vaker het bos opzoeken voor een lekkere wandeling.
Bewegen zorgt ervoor dat je dieper en langer slaapt. Bovendien val je makkelijker in slaap. Enerzijds komt dit doordat bewegen stress vermindert. Stress is een grote veroorzaker van slaapproblemen. Piekeren als je net in bed ligt? Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen vanwege zorgen? Dat is allemaal stress gerelateerd. Anderzijds zorgt bewegen ervoor dat je ’s nachts beter tot rust komt doordat je je lijf hebt gebruikt. Nachtrust zorgt ervoor dat we kunnen herstellen van microtrauma’s. Dit zijn kleine beschadigingen die zich hebben opgestapeld gedurende de dag. Bijvoorbeeld in de spieren. Spieren worden getraind door ze te belasten.
Belasting zorgt voor microtrauma’s. Niks ernstigs, want als je slaapt werkt je lichaam aan herstel. Zo worden je spieren langzaamaan sterker. Als je overdag actief bent, weet je lichaam dat het de slaap hard nodig heeft om te herstellen. Je slaapt dus beter. Overigens kun je beter niet laat op de avond nog gaan bewegen. Doe het liever overdag, anders bestaat de kans dat je juist te wakker bent om in slaap te kunnen vallen.
Een inkoppertje natuurlijk: bewegen helpt om een gezond gewicht te verkrijgen én te behouden. Als je beweegt verbrandt je namelijk energie. Energie die anders opgeslagen wordt als vetweefsel. Uiteraard speelt je voeding hierin een belangrijke rol. Maar wist je dat spierweefsel – ook in rust – meer energie verbruikt dan vetweefsel? Zo heeft voldoende bewegen dus zelfs een positief effect op je gewicht als je niet in beweging bent. Redenen genoeg dus om uit die stoel te komen en in beweging te komen!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606