Zoeken

Zoeken sluiten

Fietsen voor minder stress

woensdag 23 februari 2022

Fietsen voor minder stress 

Fietsen is, net als wandelen, een goede manier van bewegen voor een gezond lichaam. Het zorgt namelijk voor een sterk immuunsysteem Daarnaast zal het lichaam ontspannen en zorgt het voor een gezonde hormoonbalans. Bovendien zul je met fietsen ook mentaal tot rust komen. Misschien ervaar je door de coronatijd wel meer stressgevoelens. Vaker de fiets pakken kan je dan helpen om de drukte in je hoofd en een rusteloos gevoel te laten verdwijnen. Tenslotte zijn er nog veel meer voordelen van fietsen, zowel voor je lichamelijke als voor je mentale gezondheid. Wil je jouw gewoonten veranderen? Maak gezonde voeding en fietsen er dan ook onderdeel van uit. Je kunt het immers bijna overal doen, samen of alleen. Je zult merken dat ook jouw humeur zal verbeteren. Door te bewegen krijgt ons brein weer ruimte voor nieuwe inspiratie en creativiteit Ontdek ook hoe fietsen jou kan helpen om stress te verminderen!

fietsen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom is fietsen gezond?

Regelmatig fietsen zal jouw weerstand verbeteren. Daarnaast zal het bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten. Zo zal het zorgen voor een gezonde bloeddruk, want het voorkomt een hoge bloeddruk  Daarnaast is het bevorderlijk voor onze ademhaling. Bovendien zul je door regelmatig op de fiets te zitten ontspanning ervaren. De aanmaak van onze gelukshormonen wordt namelijk gestimuleerd. Tenslotte is het goed voor je uithoudingsvermogen en voor sterke spieren en botten. We zetten de belangrijkste voordelen van fietsen voor je op een rij!

Voorkomt slaapproblemen

Fietsen kan jou helpen om beter te slapen. Het cortisol gehalte wordt namelijk beter gereguleerd en zorgt ‘s avonds voor een gunstig melatonine niveau dat zorgt voor beter slapen. Zo zul je gemakkelijker in slaap vallen en je zult ook dieper slapen. Er is minder kans op onrustig slapen en slapeloosheid. Goed slapen is tenslotte ook nodig voor je emotionele balans en je mentale gezondheid.

Voor een gezonde hormoonbalans

Als het cortisol gehalte constant verhoogd is, heeft dit ook invloed op onze hormoonhuishouding. Er kan een hormonale disbalans ontstaan. Dit kan leiden tot een verhoogde eetlust en meer trek in voeding met suikers en andere ongezonde voeding Hierdoor kan de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine worden belemmerd. Bovendien draagt fietsen bij aan het voorkomen van overgewicht Het bevordert een gezond gewicht oftewel een gezond BMI. Kortom, regelmatig bewegen zal zorgen voor een blijvend stabiele bloedsuikerspiegel

Voor een goede spijsvertering

Een gezonde darmflora hangt ook samen met een goede gezondheid. Bovendien staan onze darmen in nauwe verbinding met ons brein. Als er sprake is van darmklachten, kan dit ook zijn weerslag hebben op ons zenuwstelsel Hierbij zorgen onze neurotransmitters voor de aanmaak van onze gelukshormonen. Beweging zorgt voor een gezonde spijsvertering waarbij de aanmaak van serotonine meer kans krijgt.

Vermindert de kans op griep

Met fietsen zul je je weerstand verhogen wat minder kans geeft op griep en virussen. Fietsen kan bovendien ontstekingen en ziektes voorkomen Denk hierbij bijvoorbeeld aan een allergie, eczeem of artritis.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voor meer zuurstof

Door buiten te fietsen, zullen de longen meer zuurstof opnemen. Wist je dat je hiermee ook de kans op hoofdpijn en vermoeidheid zult verminderen? Bovendien profiteer je ook direct van het kalmerende effect van de natuur Tenslotte voorzie je jezelf ook van zonlicht voor de aanmaak van vitamine D, ook onmisbaar voor je weerstand!

Fietsen verbetert jouw focus

Wist je dat fietsen ook jouw focus en concentratie kan helpen verbeteren? Het heeft namelijk een positief effect op je brein. Het laat onze hersenen ontspannen en het houdt je in het nu, mindfulness dus. Het zal bovendien bijdragen aan een beter geheugen en je kunt weer helder denken Heb je last van overprikkeling? Pak de fiets!

Vermindert stress en angst

Fietsen helpt stress verminderen en kan zelfs bijdragen aan het voorkomen van een burn-out Zo helpt het je minder zorgen te maken of te piekeren Je zult beter met werkdruk om kunnen gaan, want het maakt je stressbestendig Bovendien kan fietsen ervoor zorgen dat angststoornissen en paniekaanvallen worden verminderd of voorkomen. Net als wandelen draagt fietsen zelfs bij aan het voorkomen van depressieve gevoelens Fiets je in de buitenlucht, dan zullen er extra geluksstofjes worden aangemaakt in ons brein. Kortom, fiets jezelf positief en blij.

fietsen

Zo wordt fietsen nog leuker

Hoe kun je jouw fietsrondje nog leuker maken? Zo geeft vaker de fiets pakken jou nog meer plezier:

Neem koffie of thee mee

Neem gewoon je eigen (duurzame) koffiebeker of thermoskan mee voor onderweg. Zo ben je op elk moment voorzien van een warme koffie of thee onderweg. Daarnaast kun je gezonde snacks meenemen, liefst met eiwitten, want dat geeft je weer wat extra energie en het is goed voor de spieren.

Kies fijne fietsaccessoires

Kies voor fijne fietsaccessoires die het fietsen nog prettiger zullen maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een handige fietstas of een comfortabele zadelhoes.

Mooie fietsroutes

Als je wat meer tijd hebt, kun je ook mooie fietsroutes uitproberen. Een nieuwe omgeving geeft tenslotte ook weer nieuwe inspiratie. Zo voorkom je bovendien dat het fietsen een sleur wordt en dat zou jammer zijn.

Samen fietsen

Fiets je liever niet alleen? Kijk dan eens wie er met jou mee wilt gaan. Ook kinderen vinden het overigens vaak leuk om te fietsen.

Fiets naar het werk

Als de afstand en het weer het toelaten, neem dan de fiets naar je werk. Zo heb je meteen een doel en kom je gemakkelijk aan de dagelijkse benodigde tijd om te bewegen. Bewegen is dan namelijk al een onderdeel geworden van jouw ochtendroutine.

fietsen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Fietsen voor meer vitaliteit

Is fietsen goed tegen stress? Ja, het vermindert stress, want het is een mooie manier van ontspannen. Het heeft een positieve invloed op zowel jouw lichamelijke als jouw mentale gezondheid. Het versterkt namelijk je immuunsysteem. Het zorgt niet alleen voor een fit lichaam, maar ook kun je op de fiets jouw hoofd leegmaken. Het geeft je weer rust in je hoofd

Wat doet fietsen met je figuur? Het zorgt voor een fit lichaam en het kan bijdragen aan het voorkomen van overgewicht. Bovendien bevordert fietsen een goede conditie. Je traint de spieren en je krijgt een mooier figuur.

Is het goed om elke dag te fietsen? Als je dagelijks minimaal een halfuur de fiets pakt, kun je jouw weerstand verhogen. Het geeft je bovendien meer energie, maar ook meer ontspanning en positiviteit

Is fietsen goed om af te vallen? Ja, want ook hiermee verbrand je calorieën waardoor je zult afvallen. Misschien vindt je dit een fijnere vorm van bewegen dan naar de sportschool gaan. Kortom, fietsen past dan ook goed in een stressvrije en gezonde levensstijl!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven