Zoeken

Zoeken sluiten

Werk-privé balans

zaterdag 13 juni 2020

Werk-privé balans: 5 Tips om een goede balans te creëren

Een goede balans tussen je werk en je privé situatie is van groot belang. Werk-privé balans houdt in dat beide factoren in evenwicht zijn; je besteedt tijd aan je werk en daarnaast besteed je tijd met je gezin, doe je wat leuks of heb je tijd voor je hobby’s. Hoewel dit heerlijk klinkt, is de werk-privé balans bij veel mensen uit evenwicht.

Na je werk plof je op de bank, zet je de tv aan en voel je je uitgeput van een lange werkdag. Als je eenmaal lekker ligt, belt je collega die je toch nog even nodig heeft. Je hebt geen energie meer om samen met je gezin wat leuks te doen of om iets voor jezelf te doen. De meeste energie gaat in dit geval naar het werk waardoor er weinig tijd voor privé zaken over blijft. Een goede werk-privé balans is dus belangrijk, maar hoe je dit creëert? We leggen het je graag uit en we geven je 5 tips.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Werk-privé balans: Evenwicht tussen verplichtingen en vrije tijd

We hebben het vaak over ons ‘werkleven’ of privéleven’ maar in feite gaat dit over één en hetzelfde leven. Over jouw leven. Waarin je zowel werkt als tijd doorbrengt met vrienden, familie en tijd hebt voor hobby’s en leuke dingen. Een goede werk-privé balans zorgt er voor dat je – zoals het woord al zegt – in balans bent en evenwicht gevonden hebt tussen verplichtingen en vrije tijd.

Is er een disbalans tussen deze twee? Dan kan het gebeuren dat je stress gaat ervaren of zelfs in een burn-out terecht komt. Bijvoorbeeld omdat al je energie naar je werk toe gaat en je vervolgens geen energie meer hebt om je vrienden te zien of om iets voor jezelf te doen. Dit is erg uitputtend en juist daarom is werk-privé balans zo belangrijk.

Handig om te weten is dat zo’n goede balans niet zomaar komt aanwaaien. Dit is iets wat je zelf zal moeten creëren, op een manier die bij jou past.

Evenwicht tussen verplichtingen en vrije tijd

Deze 5 tips helpen je bij een goede werk-privé balans

Merk jij dat je momenteel uit balans bent? Dat je meer tijd besteedt aan werk dan je lief is en daardoor niet meer toekomt aan dat wat voor jou belangrijk is? Onderstaande tips kunnen ondersteuning bieden bij een goede werk-privé balans.

1. Stel prioriteiten

De belangrijkste tip voor een goede werk-privé balans is het stellen van prioriteiten. Een prioriteit is iets wat voorrang krijgt, wat belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld je gezin, voldoende beweging of tijd voor je hobby. Toch geven we werk vaak voorrang op onze prioriteiten, want ja.. werk hè? Juist hierdoor ontstaat er een disbalans en gaat er tijd verloren om te doen wat jij belangrijk en leuk vindt en besteed je juist meer tijd aan je werk.

Schrijf voor jezelf eens op wat jouw prioriteiten zijn, bijvoorbeeld: ‘s avonds rustig eten met je gezin, iedere avond een wandeling maken, 3 keer per week sporten, dagelijks lezen, om het weekend een uitje met je vrienden.

Bedenk voor jezelf waarom het je nu nog niet lukt om je aandacht te geven aan deze prioriteiten en hoe je er wél tijd voor kunt maken. Bijvoorbeeld door op je werk af te spreken dat wanneer je thuis bent van het werk, jij je telefoon uitzet en geen e-mails meer bekijkt. Door goed te onderzoeken waar je tijd naartoe gaat en hoe je deze het liefste wilt inrichten krijg je overzicht in je situatie waardoor je ook makkelijker andere keuzes kunt maken.

2. Zeg nee en geef je grenzen aan

Ben jij ook zo iemand die op vrijwel ieder verzoek ‘ja’ zegt waardoor je over je grenzen gaat? Tijd voor verandering. Het is logisch dat je een loyale collega wilt zijn of een perfecte partner, maar onthoud dat het óók goed is om ‘nee’ te zeggen en voor jezelf te kiezen. Als je een goede werk-privé balans wilt creëren is ‘nee’ zeggen tegen anderen een vereiste. Alleen op deze manier kun je meer tijd vrij maken voor wat voor jou belangrijk is.

geef je grenzen aan

Want juist als je iedereen tevreden wilt houden, ren je jezelf voorbij en zul je steeds meer stress gaan ervaren. Houd je eigen gezondheid en belangen goed in je achterhoofd als iemand je iets vraagt. Voor tips, zie ook het blog over time management.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

3. Zorg voor een goede planning

Een planning geeft houvast. Je weet hierdoor precies wanneer je wat gaat doen en het geeft overzicht. Plan echter niet alleen je werkzaamheden, maar óók wat je in je vrije tijd wil doen. Het is hierbij van groot belang dat je niet alleen alles inplant, maar je er ook daadwerkelijk aan houdt.

Ga bijvoorbeeld niet nog even je collega bellen, je mail checken of thuis wat werkzaamheden verrichten in de tijd die je vrij hebt gehouden voor jezelf. Deze tijd is vrijgehouden om iets leuks te doen, om juist niets te doen, om vrienden te zien, te sporten of net waar jij behoefte aan hebt.

Tip: om een goede planning te maken en je prioriteiten op orde te stellen kun je gebruik maken van het Eisenhower Model. Het kost je 10 minuten per dag en levert je een hoop rust en duidelijkheid op.

4. Vraag om hulp

Als je het te druk hebt op je werk, of thuis het huishouden niet meer gedaan krijgt is het prima om hulp te vragen. Hoewel dit voor velen lastig is, is het juist iets wat ondersteuning biedt bij een goede werk-privé balans. Je hoeft namelijk niet alles alleen te doen. Als jij iedere week een paar dagen moet overwerken omdat je telkens alleen alles moet opruimen, is het prima om een collega om hulp te vragen zodat jij deze keer wél kunt gaan hardlopen met je vriend(in).

Vraag om hulp

5. Besteed je energie goed

Jouw energie is kostbaar. Als je er voor kiest om die extra taak van je collega over te nemen, kies je ervoor om daar jouw energie aan te geven en bijvoorbeeld niet aan een avondje met vrienden. Je kunt je energie maar één keer benutten, stel jezelf de vraag welke bezigheden jouw energie waard zijn en maak aan de hand daarvan een keuze.

Als je altijd maar doet wat gevraagd wordt, geen grenzen aangeeft en geen hulp durft te vragen gaat je energie alle kanten op behalve naar wat voor jou belangrijk is. Dit kan resulteren in oververmoeidheid en uiteindelijk een burn-out. Probeer daarom je energie nuttig te besteden en houd bewust wat over voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Ervaar jij momenteel weinig energie? Lees dan de blog met 8 powertips voor meer enerige.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Moeite met werk-privé balans? Een burn-out coach helpt je verder

Stress en burn-out is in veel gevallen werkgerelateerd. Een onevenwichtige balans tussen werk en privé kan hierin een rol spelen. Juist als je leert hoe je balans kunt houden tussen beiden houd je ook meer tijd over voor jezelf en voor datgene wat voor jou prioriteit heeft. Dit helpt je om te ontspannen, om op te laden en tot jezelf te komen.

Heb jij momenteel veel moeite met een goede werk-privé balans of heb je al een burn-out doordat er geen balans is en wil je graag wat hulp? Een burn-out coach kan je hierin ondersteuning bieden. Ook als je nog geen burn-out hebt, maar wel stress ervaart is dit een goede keuze: hoe eerder je het probleem aanpakt, des te sneller het kan worden opgelost.

Blijf niet te lang lopen met een disbalans tussen werk en privé maar neem op tijd actie zodat je chronische stress, overspannenheid of een burn-out kunt voorkomen. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking zodat je kunt ervaren wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven