Zoeken

Zoeken sluiten

Tevreden

donderdag 3 december 2020

Jouw leven is niet perfect, dat durf ik met zekerheid te zeggen. Je baan is niet perfect, je relatie niet, je financiële situatie, je woonsituatie… Het zou allemaal beter kunnen. En dat is oké, toch? Waarschijnlijk probeer je je situatie te verbeteren, maar voel je ook dankbaarheid voor wat je nu hebt en wie je nu bent. Maar kun je ook echt zeggen dat je je tevreden voelt met je huidige situatie? Voel je de rust dat het wel goed is zo?

Tevredenheid is een prettige staat van zijn. Je hoeft dan niet meer geforceerd te werken om iets te bereiken wat je gelukkig zal maken. Je werkt en leeft gewoon, maar vanuit een andere energie. Hoe doe je dat eigenlijk? En is er een verschil met gelukkig zijn? Ik ga erop in in dit artikel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tevreden zijn, wat is dat?

Je voelt je tevreden wanneer je het gevoel hebt dat alles is zoals je het wenst. Je voelt je behaaglijk, bevredigd, content, gerust, niet begerig, voldaan en vredig, om wat synoniemen te noemen. Een andere definitie van tevreden vond ik op de pagina: ‘als je geen wensen meer hebt’. Zo klinkt het als een onhaalbaar streven, maar dat is het niet.

tevreden met wat je hebt

Tevreden zijn versus gelukkig zijn

Veel sprekers in de wereld van de persoonlijke groei stellen dat tevredenheid het nieuwe gelukkig is. Ze zeggen dit omdat geluk vaak vluchtig is: het gaat op en neer afhankelijk van je omstandigheden. Tevreden zijn is iets wat stabieler kan zijn. Het is minder afhankelijk van je omstandigheden.

De paradox is dat, wanneer je je tevreden begint te voelen over je leven nu, je geluksgevoel toeneemt. Al het moeten in jouw leven kan dan veranderen in willen.

Tevreden zijn met wat je hebt

Om je tevreden te kunnen voelen, is het belangrijk dat je je gedachtes niet te serieus neemt. Je gedachtes nemen namelijk telkens het gevoel van tevredenheid van je af. Het hier en nu is misschien erg fijn, maar dan ga je nadenken: ik heb geen relatie, ik zou fitter willen zijn, ik heb niets te doen vanavond… En dan begin je je wellicht iets neerslachtiger te voelen.

Deze tips zorgen ervoor dat je meer tevredenheid gaat voelen.

Tip 1: Dankbaarheid, besef hoe goed je het hebt

Als eerste tip zou ik je aanraden om elke avond drie dingen te noteren waar je dankbaar voor bent. In ieder leven is er namelijk veel om dankbaar voor te zijn, alleen zien we die dingen na een tijdje niet meer. Misschien had je voorheen bepaalde problemen die nu opgelost zijn? Kun je daar dankbaarheid voor voelen? Kun je dankbaar zijn dat je in Nederland woont, elke dag een ontbijtje kunt nuttigen, en dat je vrienden hebt?

Tip 2: Perfectie is een illusie, laat het los

Je leven leef je nu, dit is het. Je ervaart licht, geluid, je eigen lichaam, meer is het niet. Het idee van een perfect leven waar je kunt arriveren is een illusie. Want ook dan gaat je gootsteen kapot, heb je nek- en schouderklachten, of voel je je soms verdrietig of eenzaam.

Probeer meer contact te maken met wat er nu allemaal is, en daarvan te genieten. Want eigenlijk is alles er al! Je kunt naar het bos fietsen, mooie documentaires kijken, mediteren, je laten masseren, wat je dan ook graag doet.

Alles verandert continu, dus je leven zal nooit perfect zijn. Laat het los!

tevreden zijn

Tip 3: Rijk en arm, een kwestie van perceptie?

Ik hoorde laatste een prachtige quote van Bob Marley. De interviewer vroeg: “Are you a rich man, do you have a lot of possessions?” Bob Marley antwoordde: “I don’t have that kind of richness, my richness is life.”

En de beroemde acteur Jim Carrey zei eens: ““I think everybody should get rich and famous and do everything they ever dreamed of so they can see that it’s not the answer.”

Wat is rijkdom? Is het het hebben van veel geld, status en spullen? Of is rijkdom, zoals Bob Marley suggereert, het leven zelf? Is rijkdom het bos en de lucht, je eten, de zon? We zien dagelijks zeer rijke en beroemde mensen die erg ongelukkig zijn. Eigenlijk weet je wel dat het antwoord daar niet ligt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 4: Minder sociale media, tv en folders

De marketingmachine is erop gericht jou ontevreden te maken. Je hebt wel een tv, maar niet de beste. Een spiegel, maar geen anti-reflecterende spiegel. Je hebt een douchekop, maar geen zen-douchekop. Zo blijf je in de illusie dat het nu niet goed is, en dan kun je dus niet tevreden zijn. Plak dus een nee-nee sticker op je brievenbus, kijk geen reclames meer op tv en minder drastisch wat betreft je sociale media consumptie. Richt je aandacht in plaats daarvan op de schoonheid van het leven nu.

Tip 5: Vertraag en voel je tevreden

Door mindfulness te oefenen, wat wil zeggen heel aandachtig dit moment in je opnemen, kun je meer genieten van wat er nu is. Iets als een plant in je kamer, jazz muziek op de achtergrond, je ademhaling, oogcontact, deze dingen kunnen je allemaal raken en ontroeren. Maar dan moet je er wel je aandacht op richten en het echt binnen laten komen. Wanneer je oefent met mindfulness, dan zul je ervaren dat wat er nu is eigenlijk al genoeg is.

tevredenheid

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Je wordt niet tevreden wanneer je alles bereikt hebt en niets meer wenst in je leven. Tevredenheid is iets wat je nu kunt opwekken door met meer aandacht te leven. Door dankbaarheid te voelen voor wat er nu in jouw leven is, ook het vanzelfsprekende. En door de illusie van een perfect leven in de toekomst los te laten. In jouw leven nu zijn alle ingrediënten aanwezig om je op dit moment tevreden te voelen! Dat je gedachtes dit ontkennen, wil niet zeggen dat het niet waar is.

Voor mij betekent tevredenheid dat je nog best dromen kunt hebben, maar dat ze niet noodzakelijk uit moeten komen om je tevreden te kunnen voelen in dit moment. Je dromen kunnen een middel zijn om je nu fijner te voelen.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven