In deze snelle maatschappij is het onvermijdelijk dat je soms moe bent. Misschien heb je last van chronische stress en raak je daardoor structureel oververmoeid. Er zijn allerlei manieren om je energie weer ’terug te vinden‘, zoals yoga, meditatie en mindfulness. Een wat onbekendere manier om je lichaam en geest in balans te brengen en rust te ervaren is Qi Gong (in het Westen ook wel geschreven als Chi Gong). In dit stuk lees je wat het is en wat je ermee kunt.
Voordat we beginnen wil ik wel erkennen dat er mensen zullen zijn die Qi Gong bestempelen als newage of zweverig. Persoonlijk denk ik echter dat vooral jouw ervaring belangrijk is. Wat doet een bepaalde beoefening met jou? Als het je goed doet, dan is dat iets positiefs. Mensen vinden het vaak makkelijker om enthousiast te zijn over praktische methodes zoals de sauna, yoga, voetbal of tennis, maar ik wil je toch vragen om je open te stellen voor de positieve effecten van Qi Gong!
Qi staat voor energie of levenskracht. Dat is de basis van Qi Gong, of datgene waarnaar gezocht wordt. Het is een interne kracht die je op kunt wekken met bepaalde oefeningen.
Met name onze interne organen behoren een zekere mate van Qi te hebben. Wanneer dat niet het geval is, raken we uit balans. In China is Qi van levensbelang, zoals blijkt uit deze bekende quote: “Je kan drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi.”
Qi schijnt te circuleren in zogenaamde meridianen, banen of rivieren in ons lichaam. Acupunctuur is een bekende methode om de meridianen te stimuleren en zo weer goed te laten functioneren.
Qi wordt ook gebruikt in traditionele Aziatische zelfverdedigingskunsten en vechtsporten, waaronder Kung Fu en Aikido. De kracht wordt dan met een ander doel ingezet.
Het tweede aspect van deze methode is ‘Gong’. Gong staat voor het werk, de herhaling en de toewijding die nodig is om Qi te laten stromen.
Qi Gong (zeg ’tsjie ghong’) komt uit China. Het is een Chinese beweegkunst en gaat over het ‘oefenen van Qi’. Er worden allerlei technieken, zoals ademhalingstechnieken, visualisatie, lichaamshoudingen en zelfmassage, toegepast om zo de balans tussen lichaam en geest te stimuleren en het lichaam te helen.
Wanneer je iemand Qi Gong ziet beoefenen, dat zie je iemand vloeiende ononderbroken bewegingen maken. Het idee is dat die persoon met volledige focus en mindfulness beweegt, en op die manier zijn Qi vrij laat stromen.
De ruggengraat speelt een belangrijke rol in de bewegingen. Vanuit het brein en de ruggengraat sturen we ons gehele lichaam aan. Vanuit deze leer is het belangrijk dit deel van ons lichaam goed te kunnen controleren en bewegen.
Om Qi Gong te beoefenen, mag je staan, zitten of liggen; er zijn namelijk ook statische oefeningen. Net als bij yoga is het belangrijk dat je je ademhaling synchroniseert met je bewegingen. De bewegingen van Qi Gong zijn in eerste instantie nieuw voor je, dus dat vraagt om oefening. Door de bewegingen vaak te doen, zul je ze internaliseren. Het zal dan steeds beter lukken om één te worden met je lichaam.
Om de oefeningen te leren, kun je je wenden tot YouTube of een docent bij jou in de buurt.
Wanneer er veel spanning in je lichaam aanwezig is, als gevolg van chronische stress, dan kan Qi Gong helpen op je lichaamsbewustzijn te vergroten. Je gaat je lichaam rustig bewegen en zo word je je extra bewust van eventuele spanningen. Pas wanneer je je bewust bent van wat er in je lichaam gebeurt, kun je loslaten. De ademhalingen en strekkingen van van deze beweegkunst kunnen de Qi weer laten stromen.
Veel beoefenaren van Qi Gong geven aan dat ze zich heerlijk ontspannen voelen na een sessie. De methode helpt je meer in je lichaam te komen en zo ontstaat er rust in je hoofd. Die ontspanning is nodig om in het dagelijks leven met stress om te kunnen gaan. We moeten af en toe ontspannen om ons daarna weer in te kunnen spannen. Aangezien de beoefening zorgt voor rust in je hoofd, kan het erg fijn zijn om na het bewegen direct een tijdje te mediteren; dat gaat dan vaak gemakkelijk.
In Azië wordt Qi Gong ingezet om ziekte te voorkomen, maar ook om van ziekte te genezen. Ook in klinieken en ziekenhuizen zul je deze beweegkunst terugvinden als vorm van revalidatie therapie. Het voordeel van deze aanpak is dat ook oudere mensen de bewegingen uit kunnen voeren.
Er is natuurlijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Qi Gong. Uit een studie van Lee (2005) bleek dat er heilzame effecten te meten zijn aangaande de hartslag en het immuunsysteem.
Lezen over Qi Gong heeft natuurlijk nog geen effect op je gezondheid. Het is bovendien lastig een concept als ‘Qi’ te begrijpen zonder het zelf te ervaren. Zoek dus wat oefeningen op internet en ga ze zelf proberen. Klik maar eens op de volgende prettige beginners-oefeningen. Wanneer je de man in het filmpje ziet bewegen, dan zal het je opvallen hoe soepel hij beweegt. Dat vraagt om heel wat oefeningen en zal in het begin nog lastig zijn.
Maak je geen zorgen, je kunt Qi Gong niet ‘fout’ doen: “Practicing qigong is so simple and so powerful. You cannot do it wrong. You can only do it good, better, or best.”
Qi Gong is kortom een Chinese beweegkunst die wordt ingezet om gezondheid en balans te bevorderen. Jong en oud, iedereen kan ermee aan de slag. In het Westen is de populariteit sterk toegenomen, dus je kunt eenvoudig een docent bij jou in de buurt vinden.
Aangezien er gewerkt wordt aan geestelijke balans, en ook de ademhaling een grote rol speelt, is Qi Gong ook voor burn-out coaches erg interessant. Het gaat erom dat je balans kunt ervaren in het leven, en de manier waarop is een persoonlijke zoektocht. Qi Gong is misschien een goede match met wie jij bent, dus wat houd je tegen om het eens te proberen? Laat je ons dan wel even weten hoe je het vond?
Wil je Qi Gong 1-op-1 ervaren en tegelijk herstellen van je stressklachten? Als burn-out coach en Qi Gong docent ben je bij mij dan aan het goede adres.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606