Inhoudsopgave
- Wat kun je doen aan eenzaamheid door een burn-out? 5 Tips!
- Waarom een eenzaam gevoel?
- Wat kun je doen tegen eenzaamheid? 5 Tips
- 1. Vergroot je zelfliefde
- 2. Maak een afspraak zo comfortabel mogelijk
- 3. Bel iemand op om even te kletsen
- 4. Besteed niet teveel aandacht aan social media
- 5. Besteed tijd aan dingen die jij leuk vindt
- Blijf niet alleen rondlopen met eenzaamheid
Wat kun je doen aan eenzaamheid door een burn-out? 5 Tips!
Wat kun je doen aan eenzaamheid? Dat is wat veel mensen met een burn-out zich afvragen. Velen hebben namelijk last van eenzaamheid, wat op zich ook niet vreemd is; je komt thuis te zitten van je werk, je hebt niet de energie om sociale contacten te onderhouden en je komt je huis liever niet uit, hierdoor is de kans aanwezig dat je in een sociaal isolement raakt met eenzaamheid als gevolg.
Het gevoel van eenzaamheid is erg pijnlijk en kan je een neerslachtig gevoel geven. Het is daarom belangrijk om hier iets aan te doen, maar wat kun je doen aan eenzaamheid? We delen vandaag handige informatie en praktische tips die jij kunt inzetten om eenzaamheid te verminderen.
Waarom een eenzaam gevoel?
Waar je eerst misschien iedere dag wel contact had met je collega’s, zie je ze nu, tijdens je burn-out, nog maar nauwelijks. Hetzelfde geldt voor leuke afspraken en uitstapjes met vrienden en vriendinnen die sinds je een burn-out hebt, een uitzondering zijn geworden. Familie zie of spreek je ook niet veel meer; het bezoeken van een verjaardag of ontvangen van bezoek kan misschien al te veel zijn en daarbij vind je het misschien lastig om belangstelling op te brengen.
Verder blijf je wellicht graag thuis in jouw vertrouwde omgeving waardoor je niet veel mensen ziet op een dag. Misschien enkel je partner of gezin, maar ook dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Hoewel die tijd alleen in het begin misschien juist prettig is, kan het later omslaan in een gevoel van eenzaamheid en sociale isolatie. Doordat je door chronische stress of een burn-out zo bent uitgeput, is het onderhouden van sociale contacten een flinke opgave geworden. Het idee alleen al om iets te ondernemen met anderen kan erg vermoeiend zijn.
Wat kun je doen tegen eenzaamheid? 5 Tips
Wat kun je doen aan eenzaamheid en sociaal isolement? We delen 5 praktische tips met je die jou kunnen helpen om je minder eenzaam te voelen.
1. Vergroot je zelfliefde
Eén van de belangrijkste dingen is om je eigen gezelschap te leren waarderen. Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van je mentale gezondheid en hier mag je best wat aandacht aan besteden. Als jij slecht of negatief over jezelf denkt, is de kans groot dat je het ook moeilijk vindt om alleen te zijn. Het is daarom belangrijk om jezelf te leren waarderen, om in te zien dat jij goed bent zoals je bent en dat je er mag zijn.
Misschien ben je boos op jezelf omdat je vindt dat je hebt gefaald nu je thuis zit met een burn-out, maar dat is niet nodig. Zie het als een leermoment waar jij alleen maar sterker uit zult komen. Geef jezelf de liefde die je verdient, waardeer je eigen gezelschap en je zult merken dat je eenzaamheid minder wordt.
2. Maak een afspraak zo comfortabel mogelijk
Lukt het je niet om een vriend(in) een middag langs te laten komen voor een kop thee omdat dit teveel energie kost? Zoek dan naar manieren hoe dit wél mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat een bezoekje van 2 uur voor jou het maximale is wat je aankunt.
Maak het tijdens zo’n afspraak voor jezelf ook zo comfortabel mogelijk; je mag best in je trainingsbroek en flodder trui de deur openen, je mag de hele afspraak op de bank liggen omdat dat het prettigste voor je is. Door het zo comfortabel mogelijk voor jezelf te maken, kost het ook minder energie. De mensen die dicht bij je staan zullen hier geen punt van maken, zij zijn allang blij dat ze jou weer eens zien. Denk aan jezelf en doe dat wat voor jou haalbaar is.
3. Bel iemand op om even te kletsen
Wil je graag contact met iemand maar heb je niet de energie om wat af te spreken? Bel iemand op om even te kletsen! Je kunt er eventueel een videogesprek van maken zodat je je nog net wat meer verbonden voelt. Een telefoongesprek kan erg prettig zijn, je hebt de tijd om met iemand die je lief hebt bij te kletsen, om leuke verhalen te horen, jouw verhaal te delen en om te lachen samen. Het is een laagdrempelige manier om contact te onderhouden en kan genoeg zijn om je weer wat minder eenzaam te voelen.
4. Besteed niet teveel aandacht aan social media
Als je geen duidelijke dagindeling hebt kan het verleidelijk zijn om met regelmaat op je smartphone te zitten, bijvoorbeeld om je social media kanalen te bekijken. Toch raden we dit af; social media kan namelijk een negatief effect hebben op eenzaamheid. De kans dat het je eenzame gevoel versterkt is groot, daarnaast kan het een gevoel geven dat je iets mist doordat je via je scherm ziet hoe leuk het leven van anderen is terwijl jij nog steeds thuis zit. Dit wordt ook wel FOMO (fear of missing out) genoemd.
5. Besteed tijd aan dingen die jij leuk vindt
Als je continu gefocust bent op eenzaamheid, duurt een dag erg lang. Wat je beter kunt doen is manieren zoeken om jezelf te vermaken. Pak een oude hobby op, ontdek wat je passie is en besteed tijd aan dingen die jij leuk vindt om te doen. Op deze manier zul je meer plezier ervaren en wellicht maakt dit het makkelijker om je eigen gezelschap te leren waarderen.
Wat je doet hoeft niet perfect te zijn, het belangrijkste is dat je er plezier uit haalt en vrede hebt met je eigen gezelschap zodat je gaat ervaren dat het ook leuk kan zijn om iets alleen te doen.
Blijf niet alleen rondlopen met eenzaamheid
Wat kun je doen aan eenzaamheid? Praten! Het is belangrijk om naar anderen uit te spreken dat je je eenzaam voelt. Als je hier alleen mee rond blijft lopen zal het gevoel van eenzaamheid alleen maar toenemen. Je kunt dit bespreken met je vrienden, familie of met een professional, zoals een coach van Liberi. Daarnaast is het belangrijk om aan jezelf en je herstel te blijven werken, want de kans is groot dat zodra jij weer beter in je vel zit en energieker bent, het ook makkelijker wordt om uit dat sociale isolement te komen.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en helpen jou graag hoe je het beste kunt omgaan met stress, burn-out en eenzaamheid. We werken met een uniek Fasenplan wat jou ondersteuning biedt om de draad weer op te pakken zodat jij uiteindelijk je sociale contacten weer kunt onderhouden, weer kunt werken met collega’s om je heen en eenzaamheid verleden tijd wordt.
Zit jij ook met de vraag ‘wat kun je doen aan eenzaamheid?’ en wil je graag stappen ondernemen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismaking.