Zoeken

Zoeken sluiten

Negativiteit door stress

zondag 19 juli 2020

Negativiteit door stress is iets dat bijna iedereen meemaakt. Ik durf zelfs te zeggen: iedereen. Niemand ervaart stress en denkt direct: lekker, ik ga er wat van maken.  Er is ook bijna niemand bij wie stress geen effect heeft. Je zult het niet direct bij iedereen merken, maar iedereen wordt geraakt door stress. Stress maakt van niemand een leuker of een beter mens. Toch is er een groot verschil in hoe mensen met stress omgaan. Negativiteit door stress kan zich op veel verschillende manieren uiten. Bijna iedereen denkt wel negatief door stress. Maar hoe uit je dit verder?

Laat ik één ding voorop stellen: negativiteit door stress mag er natuurlijk absoluut zijn. Stress ís eenvoudigweg iets om van te balen en je hebt alle recht om toe te geven aan eventuele negatieve gevoelens. Waarom is dit onderwerp dan zo belangrijk dat ik er toch een blog over schrijf? Ik denk dat het belangrijk is wat je met die negatieve gevoelens doet. Want negativiteit hoeft niet altijd nadelig te blijven. Negativiteit kan ook worden omgezet in iets positiefs. Dat is precies waar je bij stress een hoop aan kunt hebben. Maar hoe doe je dit?

negativiteit door stress

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verschillende vormen van negativiteit door stress

Negativiteit door stress kan in verschillende vormen komen. Allereerst kun je interne negativiteit en externe negativiteit onderscheiden. Wat ik daarmee bedoel? Interne negativiteit is negativiteit die je voor jezelf houdt. Je baalt van binnen, of bent misschien zelfs boos, maar straalt dit niet of zo min mogelijk naar buiten toe. Externe negativiteit door stress manifesteert zich wel nadrukkelijk naar buiten toe. Je wordt pessimistisch of cynisch en anderen merken een duidelijke gedragsverandering.

Maar je kunt negativiteit op nog veel meer verschillende manieren onderscheiden. Onder andere door te kijken naar de hevigheid hiervan. Hoe negatief maakt stress jou precies? Word je mopperig of gaat het zover dat je geen uitweg ziet in je situatie en het je allemaal niets meer kan schelen?

Waarom negativiteit niet helpt

Het klinkt wellicht een beetje als het intrappen van een open deur, maar negativiteit door stress helpt natuurlijk niet om stress te verminderen. Sterker nog: negativiteit kan op diverse manieren zorgen voor een verdere toename van stress.

Negativiteit kan stress versterken. Hierdoor loop je het risico om in een vicieuze cirkel terecht te komen. Je neemt een negatieve houding aan omdat je last hebt van stress en omdat je negatief bent, neemt je stress alleen maar toe. Je moet dus oppassen dat je niet in een negatieve spiraal terecht komt. Negativiteit kan hand in hand gaan met een self fulfilling prophecy. Je gaat uit van het negatieve en zoekt daarbij (onbewust) naar bevestiging hiervan. Zodat je, zodra dit inderdaad gebeurt kunt zeggen: zie je nu wel?

Dit is een schadelijke manier van denken. Je houdt hiermee namelijk je negatieve beeld in stand. De kans is aanwezig dat je hierdoor niet de mogelijkheden aangrijpt om je stress aan te pakken. Je kunt deze energie beter steken in behulpzame zaken en van negativiteit iets positiefs maken. Maar hoe doe je dit?

negativiteit omzetten

Kun je negativiteit omzetten in positiviteit

De belangrijkste vraag bij negativiteit door stress, is waarschijnlijk: kun je negativiteit omzetten in positiviteit. Waarom zou je dat niet kunnen? Ik zeg niet dat het eenvoudig is. Het vereist wilskracht, maar alles begint met erkenning. Niet zozeer erkennen dat je stress hebt (want jouw negativiteit is daar al een bewijs van), maar erkennen dat je niet goed omgaat met stress en dat dit je negatief maakt.

Wanneer je dit erkent, ben je echt al een hele stap verder. Je kunt nu namelijk afstand nemen van die negatieve gevoelens omdat je ervan overtuigd zult raken dat ze niet helpen. De vraag is: wat doe je dan vervolgens?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe je toewerkt naar een mindstate die wél helpt

Natuurlijk is het niet zo simpel als in je vingers knippen en de negativiteit is verdwenen. Maar nu je weet dat je negatief bent, kun je dit ook benoemen. Probeer voor jezelf te achterhalen waarom je negatief bent. Natuurlijk: het komt door stress, maar welk onderdeel van de stress zorgt er nu voor dat je zo negatief bent? Het gevoel dat het nooit meer weggaat? Machteloosheid? De angst voor wat mensen van je denken? Het kunnen allemaal redenen zijn. Het is echter belangrijk om jezelf eraan te blijven herinneren dat al deze gevoelens niet blijvend zijn. Je stress is op te lossen.

Beschrijf voor jezelf waar je negativiteit in schuilt, hoe deze ontstaat en wat het met je doet. Schrijf het op als dat je helpt te onthouden. Vervolgens kun je bedenken hoe je om wilt gaan met de situatie. Wat ga je doen in plaats van negatief zijn? Maak voor jezelf een plan en bedenk hoe je de volgende keer wanneer je negativiteit op voelt komen dit te lijf gaat en zorgt dat je beter met je stress omgaat.

Dit heeft uiteraard tijd nodig en zal niet eenvoudig zijn. Resultaat levert het echter wel op. Ik durf te wedden dat de eerste keer dat het je lukt om negativiteit te vervangen door een positieve gedachte, gedrag of handeling, je hier een enorme boost van krijgt. Dit is het moment dat je ervaart dat je die negatieve spiraal kunt doorbreken.

Hoe een professional je kan helpen

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe een professional je kan helpen

Negativiteit is helaas een krachtig iets. Het lukt niet iedereen om negativiteit door stress aan te pakken en zelfstandig te zorgen voor positieve impulsen. Heb je het geprobeerd, maar lukt het je echt niet, trek dan aan de bel. Wanneer je stress verergert, zal het alleen nog maar moeilijker worden om je negativiteit uit te bannen. Je loopt dan het risico dat stress overgaat in een ernstiger probleem, met uiteindelijk wellicht zelfs een burn-out tot gevolg. Je kunt dit voorkomen door nu te handelen. De coaches van Liberi kunnen je hierbij helpen. Wil je weten hoe? Neem contact met ons op voor het inplannen van een vrijblijvend intakegesprek met een coach bij jou in de buurt. Tijdens dit gesprek kun je vertellen over je problemen en zal jouw coach je uitleggen hoe hij of zij kan helpen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven