In je leven ervaar je altijd alleen maar het hier en nu. Je kunt wel nadenken over je verleden en de toekomst, maar dat zijn slechts gedachtes. Toch is het onvermijdelijk om soms met je toekomst bezig te zijn: plannen maken, afspraakjes inplannen en nadenken over je richting in het leven. Dat kan concreet tot uiting komen in doelen stellen. Je bepaalt dan heel concreet wat je op een bepaald punt in de toekomst bereikt wil hebben. Is het verstandig om doelen te stellen? En zo ja, hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.
Doelen zijn als de bullseye op een dartbord: ze geven ons richting en iets om op te focussen. En wanneer we ons doel raken, voelt dat lekker. Maar is het wel verstandig om doelen te stellen? Ze vernauwen ook je focus, en kun je dan nog wel mee gaan met de flow en open staan voor onverwachte kansen en ervaringen?
Laten we eens kijken naar de voordelen van doelen stellen:
Wanneer je doelen stelt die goed voor je zouden zijn, zoals gezonder eten, dan zullen bovenstaande voordelen ervoor zorgen dat je dat ook daadwerkelijk gaat doen.
Een van de bekendste manieren om doelen te stellen is de SMART methode. Volgens die methode moeten je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Hoewel deze methode niet echt inspirerend is, is ze wel nuttig. Wanneer jij bijvoorbeeld tot doel stelt: ‘ik wil een leuke baan’, dan is de kans klein dat dat snel zal lukken. Want wat is een leuke baan?
We worden een stuk effectiever en doelgerichter wanneer we duidelijkheid hebben over wat we willen. Bijvoorbeeld: over 5 jaar wil ik romanschrijver zijn en een contract hebben getekend bij een goede uitgeverij.
Deze manier van doelen stellen is prima voor werk- of studiedoelen, maar laat je er niet door beperken. Durf ook groot te denken, te dromen… Zo zijn er MAGIE-doelen: Meetbaar, Acceptabel, Gecommuniceerd, Inspirerend, Engagerend. Of FUZZY-doelen: Feestelijk, Uitdagend, Zuiver, Zinnelijk, Yes!. De Yes! staat voor het enthousiasme die je doel op moet roepen. Onderstaande 4 tips leggen uit hoe dat werkt.
Ben je overtuigd van het nut van doelen stellen? Deze 4 tips helpen je verder op weg.
Intrinsieke motivatie komt van binnenuit. Die vorm van motivatie is krachtig en voelt ook goed. Zorg dat de doelen die je stelt goed aansluiten bij wat jij werkelijk wilt. Wat is voor jou van waarde? Wat wil je in je leven echt ervaren?
Als je zo’n doel kunt formuleren, dan zal het een stuk makkelijker zijn om het doel te behalen, in vergelijking met het stellen van een doel dat extrinsiek gemotiveerd is. Een extrinsiek geformuleerd doel is bijvoorbeeld: ik wil 100.000 Instagram volgers. Een intrinsiek geformuleerd doel kan zijn: ik wil 100 mensen per maand helpen met mijn coaching.
Het helpt wanneer je daadwerkelijk gelooft dat je je doel kunt behalen. Visualiseer dus de voltooiing van jouw doel en voel, zie en ervaar hoe dat is. Zo heb je alvast de ervaring gehad van het behalen van je doel. Nu hoef je er alleen nog maar naartoe te gaan werken, vol geloof en vertrouwen.
Zorg dat de kans dat je het doel behaalt ongeveer 50% is. Hiermee spreek ik bewust tip 2 tegen. Je hebt namelijk nog wel enig vuur nodig om in beweging te blijven. Wanneer je doel te makkelijk is, zou het zomaar kunnen dat je het doel niet meer serieus neemt en stilvalt. Een te moeilijk doel zorgt er dan weer voor dat je geen flow kunt ervaren. Als je merkt dat jouw einddoel te uitdagend is, stel dan kleinere subdoelen en probeer die te bereiken.
Bij deze tip hoort ook de realisatie dat je soms zult falen. Het is van groot belang dat je falen ziet als een kans om te leren; daarna kun je het anders doen en blijven groeien. Reageer met compassie op je falen. Blijf optimistisch over je doelen.
Een effectief doel is voor jou persoonlijk betekenisvol, plezierig om naartoe te werken en in overeenstemming met jouw kwaliteiten. Je kunt als sportief persoon bijvoorbeeld besluiten om de handstand te gaan trainen. Lichaamsbewustzijn is al een van jouw kwaliteiten, en nu besluit je om je lichaam nog meer in balans te gaan brengen door deze nieuwe vaardigheid te oefenen. Dat is een goed doel.
Wanneer je een burn-out hebt, ga dan flexibel om met het stellen van doelen. Je herstel is namelijk niet volledig te controleren. Stel vooral tot doel dat je gaat oefenen met bijvoorbeeld zelfcompassie. Wanneer je een SMART doel stelt: ‘over 3 weken ben ik hersteld van mijn burn-out en weer fulltime aan het werk’, dan is dat geen realistisch doel. Bovendien leg je jezelf zo alleen maar extra druk op.
We zijn gewend om doelen als doel te zien en niet als middel. Ik wil je vooral meegeven dat je je doelen als een middel kunt zien om in het hier en nu meer voldoening te kunnen ervaren; dat is je werkelijke doel. Toewerken naar je doelen kan je nu veel voldoening geven, terwijl het bereiken van je doel slechts een korte piekervaring is.
Doelen geven je de focus die nodig is om voldoening te ervaren in een wereld vol afleiding. Begin dus vandaag met het formuleren van jouw doelen. Zorg dat ze je enthousiasmeren en laten glimlachen, elk moment weer. Kom je er niet uit? Lees dan ook onze blogs over ikigai en zingeving.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606