Zoeken

Zoeken sluiten

Werkgeluk

maandag 30 november 2020

Een groot deel van ons leven zijn we aan het werk. Om geld te verdienen, maar ook om iets bij te dragen aan de maatschappij. Het is heel normaal dat je af en toe met tegenzin naar je werk gaat. Je moet namelijk werken volgens een vast schema – en soms moet je taken doen waar je geen zin in hebt. Dat geldt ook voor ondernemers. Af en toe kom je iemand tegen die écht van zijn werk geniet. Hoe vond die persoon de heilige graal van werkgeluk? Was het geluk, toeval of een grote ambitie? En wat kun je zelf doen om meer van je werk te gaan genieten? Je leest het in dit stuk.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is werkgeluk

Geluk is veel meer dan ‘plezier’, en zo is werkgeluk ook meer dan alleen plezier hebben in je werk.

Dit zijn enkele dimensies of factoren van werkgeluk:

  • Voldoening uit je werk halen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je je creativiteit in je werk kwijt kunt.
  • Geprikkeld worden. Zorgt je werk voor voldoende uitdaging, of is het eigenlijk te makkelijk?
  • Enthousiast zijn over je werk. Allerlei factoren kunnen zorgen voor enthousiasme, waaronder de maatschappelijke impact die je maakt.
  • Veel motivatie voelen. Motivatie voor je werk neemt toe wanneer je je betrokken voelt met je collega’s en de missie van het bedrijf.

In hoeverre kun jij deze dimensies ‘afvinken’? Welke dimensie ontbreekt nog?

geluk in werk

Waarom werkgeluk?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat organisaties met gelukkige medewerkers beter presteren. De werknemers zijn creatiever, veerkrachtiger en efficiënter. Hierdoor neemt de kans op burn-out sterk af. Los van de bedrijfsresultaten is het mijns inziens ook als doel op zich iets waardevols; wanneer mensen geluk kunnen vinden in hun werk, dan is dat iets geweldigs.

De week van het werkgeluk

In Nederland vieren we ‘de Week van het Werkgeluk’. In 2021 is dat van 20-26 september en in de jaren daarna is het ook de laatste week van september. Werkgeluk krijgt dan extra veel aandacht. Organisaties kunnen zich laten inspireren en het doel is dat werkgevers en werknemers echt iets met de nieuwe kennis gaan doen.

De belangrijkste elementen

Uit onderzoek blijkt dat er vijf elementen zijn die van grote invloed zijn op werkgeluk. In hoeverre zijn deze aanwezig in jouw werk?

  • Betekenisvol werk. Is er voldoende aandacht voor zingeving?
  • Ondersteunend management. Goede coaching en feedback.
  • Vertrouwen in leiderschap. Transparante communicatie en inspiratie.
  • De kans op groei. Persoonlijk en professioneel kunnen groeien.
  • Fijne werkomgeving. Persoonlijke aandacht, menselijke cultuur.

Deze elementen gaan vooral over het werken in loondienst. Maar ook als ondernemer kun je hier inspiratie uit putten. Uit bovenstaande elementen kun je namelijk concluderen dat relaties belangrijk zijn in werk. Als ondernemer is het belangrijk om connecties aan te gaan met andere ondernemers.

Uit een ander onderzoek van Brout kwamen de volgende geluksfactoren: relaties (fijne collega’s), uitdaging (in vrijheid met uitdagingen aan de slag gaan), betekenis (je waarden liggen in lijn met het werk), positieve emoties (plezier, hoop, nieuwsgierigheid) en flow (helemaal op kunnen gaan in je werk). Wanneer jij in flow kunt werken aan een leuke, uitdagende en betekenisvolle taak, dan kun je je voorstellen dat dat zorgt voor werkgeluk.

werkgeluk betekenis

Hoe vergroot je je werkgeluk?

Je werkgeluk heb je voor een deel zelf in de hand. De externe factoren, zoals je collega’s, je werkplek etc., kun je wat minder controleren. Hoewel blogs over werkgeluk veelal geschreven worden voor werkgevers, kijken we hier wat je zelf kunt doen om je werkgeluk te vergroten.

Tip 1: Reflecteer op wat werkgeluk voor jou is

Werkgeluk blijkt een subjectief concept. Een persoon kan vooral zingeving belangrijk vinden, terwijl iemand anders veel waarde hecht aan wie zijn collega’s zijn. Doe aan introspectie en onderzoek wat werkgeluk voor jou is. Hoe zou jouw ideale werkdag en baan eruit zien? Durf te dromen! Welke elementen van werkgeluk komen terug in jouw droombeeld? Hoe kun je nu meer daarvan gaan ervaren?

Tip 2: Werk aan verbinding

Werkgeluk neemt toe wanneer je je gewaardeerd voelt en een goede band hebt met je collega’s. Als ondernemer kun je soms het gevoel hebben er alleen voor te staan. Treed dan buiten je comfort zone en kijk of je je kunt verbinden met collega-ondernemers; kunnen jullie elkaar helpen en inspireren? Het zal je werkgeluk vergroten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 3: Investeer in je werkplek

Dit is een praktische tip, maar heeft wel degelijk invloed. Zorg dat je je prettig voelt aan je bureau. Zet voorwerpen neer waar je gelukkig van wordt, zorg voor een goede stoel, schaf eventueel een noise cancelling headphone aan; zorg dat je je comfortabel voelt.

Tip 4: Ga aan de slag met zingeving

Je werkgeluk neemt exponentieel toe wanneer je weet waar je voor werkt. Is er iets groters dan jijzelf waar jij impact wilt maken? Sluit je huidige werk hier goed op aan? Zo niet, kun je dan ander werk gaan doen wat beter aansluit bij de impact die jij zou willen maken? Vind je dit lastige vragen? Lees dan ons blog over ikigai.

Tip 5: Stop met multitasken

Mensen zijn niet goed in multitasken. Toch doet bijna iedereen het. Hierdoor verlies je je focus en energie. Dat maakt je werkdag zwaarder en onproductief. Ga dus oefenen met single tasken. Doe één ding goed, rond het af, en begin dan aan iets anders. Wissel denk-taken af met doe-taken. Aan het einde van je dag zul je minder oververmoeidheid voelen.

week van het werkgeluk

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

In dit stuk heb je een idee gekregen van wat bijdraagt aan werkgeluk. Ik ontken niet dat de zoektocht naar werkgeluk lang en ingewikkeld kan zijn. Want wat als je werkt bij een vervelend bedrijf? Of wat als ze een vervelende collega aannemen? Wat als je werkt als ondernemer, maar te weinig verdient? Wat als je niet de juiste diploma’s hebt?

Heb dus vooral geduld en kijk hoe je nu al enig plezier in je werk kunt ervaren. Waar het om gaat, is dat je nu kleine stapjes zet die goed voor je zijn, meer kun je niet doen!

Raak jij uitgeblust door je werk? Dan kun je in gesprek gaan met een van onze burn-out coaches.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven