Zoeken

Zoeken sluiten

Ikigai

dinsdag 6 oktober 2020

Ikigai… dat klinkt Japans of niet? Dat klopt. Ikigai is het Japanse ‘geheim’ voor een lang en gelukkig leven – al is het ook in het Westen inmiddels een enigszins ingeburgerde term. Het schijnt dat in Japan veel mensen hun ikigai hebben ‘gevonden’ en dat zij hierdoor langer leven. De levensverwachting van Japanners is inderdaad opvallend hoog: zowel mannen als vrouwen genieten in Japan een aantal jaren langer van het leven, in vergelijking met de Nederlandse man en vrouw. Of dat écht samenhangt met ikigai is denk ik lastig te zeggen, maar dat neemt niet weg dat de term ontzettend veel mensen aanspreekt. Wat kun jij met dit mysterieuze begrip?

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De betekenis van ikigai

Iki‘ betekent leven en ‘gai‘ betekent waarde. Ikigai kunnen we vertalen als ‘de waarde van jouw leven’, ‘de reden van jouw bestaan’ of ‘een reden voor jouw bestaan’. De betekenis van ikigai is dat het je leven van betekenis voorziet. Het kan een kompas zijn in jouw zoektocht naar werk, zingeving en identiteit. En het begint heel simpel bij datgene waar jij van houdt; de dingen die jij het liefste doet.

Uit een onderzoek van 2010 bleek dat slechts 31% van de Japanse mannen en vrouwen hun werk als hun ikigai beschouwde. In het Westen begrijpen we ikigai onder andere als ‘iets waar je geld voor kunt krijgen’ – maar volgens het oorspronkelijke idee hoeft dat niet. Laten we net als de Japanners een open blik houden en onderzoeken of we onze ikigai ook buiten ons werk kunnen vinden.

Ikigai gaat meer over zingeving dan over geluk. Het geeft je de kracht in beweging te blijven, ook of juist wanneer je het moeilijk hebt. Vanwege de ‘reden van jouw bestaan’ blijf je elke ochtend weer opstaan. Wanneer je herstellende bent van een burn-out, kan de zoektocht naar je ikigai je extra motivatie en kracht geven.

ikigai betekenis

Het ikigai model

In het Westen begrijpen we ikigai als een overlap van vier aspecten:

  1. Waar je van houdt.
  2. Wat de wereld nodig heeft.
  3. Waar je geld voor kunt krijgen.
  4. Waar je goed in bent.

Simpel toch? In eerste instantie lijkt dit inderdaad simpel, maar voor veel mensen blijkt zicht krijgen op deze vier aspecten best ingewikkeld. Het is een zoektocht en het is veranderlijk. Vroeger hield je bijvoorbeeld van andere dingen dan nu. En misschien krijg je nu pas zicht op bepaalde talenten die je al vanaf je geboorte had.

Het is een waardevol proces om zicht te krijgen op de vier aspecten, aangezien ze meteen ook antwoord geven op de vraag wat je passie, missie, roeping en beroep (kunnen) zijn. Die vind je in de overlap van twee aspecten. Aspect 1 en 2 vormen samen bijvoorbeeld je missie. En aspect 2 en 3 je roeping.

Wanneer je alle vier de aspecten tegelijk weet ‘aan te raken’ – dan heb je je sweet spot gevonden. Je voelt dan voldoening, betekenis, rijkdom, enthousiasme, zekerheid en vervulling. En dat is heel wat! Meer kun je eigenlijk niet van het leven vragen?

Zo vind je je ikigai

Om je ikigai te vinden is het belangrijk de vier deelaspecten duidelijk te beantwoorden. Daarvoor kun je dit Engelstalige formulier gebruiken. Per aspect kun je allerlei creatieve methodes inzetten. Ga bijvoorbeeld terug naar je kindertijd. Of ga dansen en kijk of er tijdens het dansen antwoorden opkomen. Of maak een tekening. Of schrijf zonder na te denken. Of doe alsof geld geen enkele rol speelt; doe alsof alles mogelijk is.

Volg bij het helder krijgen van de vier aspecten je gevoel. Wanneer voel je een kriebel in je buik? Wanneer voel je enthousiasme? Wanneer moet je spontaan lachen? Je gelukshormonen wijzen je de weg.

Aspect 2 en 3 vragen misschien om wat meer onderzoek. Lees blogs of boeken en bestudeer mensen die doen wat jij zou willen doen. Kijk naar documentaires die je interesse wekken en ga met dierbaren in gesprek over voor jou belangrijke onderwerpen.

Aspect 4 kun je helder krijgen door de mensen om je heen te vragen waar jij goed in bent. Zij hebben hier vaak een andere kijk op. Stuur ze een mailtje of vraag het in persoon!

Na deze algemene richtlijnen wil ik je nog 3 concrete tips meegeven om je ikigai helder te krijgen.

ikigai levensdoel

3 tips om je ikigai te vinden

Tip 1: formuleer je waarden

Hoewel er in het Westerse model van ikigai iets minder aandacht wordt besteed aan waarden, zou ik je toch aanraden zicht te krijgen op je waarden. Je kunt je waarden achterhalen door je af te vragen wie jij bewondert en waarom. Zijn zij het levende voorbeeld van kracht, creativiteit, kwetsbaarheid of moed? Wat is voor jou écht belangrijk? Is het eerlijkheid? Authenticiteit? Speelsheid? Humor? Wanneer irriteert iets of iemand jou ontzettend? Hoe komt dat? Maak je lijstje niet te lang, kies bijvoorbeeld vijf waarden.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 2: maak het niet te groot

Je ikigai is niet hetzelfde als je levensdoel. Japanners geloven dat je ikigai meer een som is van kleine vreugden. Die kleine dingen waar jij dagelijks van geniet maken samen jouw ikigai. Maak eens een lijstje met de dingen die jij graag doet en de dingen waar je van houdt. Een kopje koffie? De ochtendzon? Een boek lezen?

Tip 3: waar ben jij goed in?

Stap in een tijdmachine en ga terug naar je kindertijd. Loop eens met jezelf mee en kijk naar jezelf. Waar ben jij goed in? Dat kan alles zijn… tekenen, lachen, langdurig tv-kijken, stil zijn… Spring twee jaar vooruit en stel dezelfde vraag. Ben je nu goed in leren, voetballen en vriendelijk zijn? Ga wat jaren verder en kijk open naar jezelf. Ben je nu ook goed in effectief werken, grapjes maken en reflecteren?

Leg de drie lijstjes die je hebt gemaakt eens bij elkaar. Als jij op creatieve wijze een overlap kunt vinden – of een combinatie – dan ben je op de goede weg. En misschien ben je nu in de war, omdat ik hier andere aspecten noem dan hierboven. Maar ikigai is ook geen harde wetenschap. Het is een betekenisvol concept en meerdere wegen leiden naar Rome!

passie

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Uiteindelijk gaat ikigai over actie. Wanneer jij geduldig in beweging blijft, dan kom je stap-voor-stap dichter bij jouw gewenste resultaat. Dat klinkt pijnlijk eenvoudig, maar het is belangrijk om dit in te zien. Door alleen te reflecteren, gebeurt er niets. Wanneer je altijd hetzelfde doet, verandert er ook niets. Ikigai vraagt om actie! En nogmaals: maak het niet te groot. Je bent vrij om elke dag weer wat bij te sturen of zelfs om helemaal om te keren!

Meer informatie

García, H. & Miralles, F. (2017). Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life. Penguin Books.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven