Inhoudsopgave
- Wat betekent introvert zijn?
- Introverte mensen worden niet altijd goed begrepen
- Duidelijkheid over wat het wel is
- Het verschil tussen introvert en extravert zijn
- De nuance over dit onderwerp ontbreekt wel eens
- Ben jij introvert?
- Heeft introvert zijn voordelen?
- Je kunt 'naar binnen kijken'
- Creativiteit - de kracht van de introverte persoon
- Grote projecten tot een goed einde brengen
- Je bent een goede luisteraar
- Een ijzersterke focus
- Nadenken voordat je iets besluit
- Je geeft minder om status
- De grootste nadelen van introvert zijn
- Het risico van aanpassen
- De angst voor conflicten
- 'Vind je je werk nog wel leuk?'
- Als je introvert bent, kun je jouw kracht omarmen
Vrijwel iedereen is bekend met de termen introvert en extravert. In de volksmond noemen we iemand introvert wanneer hij/zij verlegen of teruggetrokken gedrag laat zien; en extravert wanneer iemand enthousiast en outgoing is. Maar zo simpel is het onderscheid niet. Er zijn bijvoorbeeld meerdere ‘types’ van introversie. In deze blog leg ik je uit wat het precies betekent om introvert te zijn. Maar ik ga ook in op de vooroordelen en misverstanden die er bestaan over introverte personen. Ben jij introvert, dan kun je dit juist omarmen.
Wat betekent introvert zijn?
Een introvert persoon is een rustig en bedachtzaam persoon, wat nogal eens wordt verward met verlegenheid. Een introvert iemand kan verlegen zijn, maar dat is een gevolg van moeilijke ervaringen in het verleden. Je kunt bijvoorbeeld weggezet zijn als traag of niet assertief. Introvert zijn wil zeggen dat je floreert in een niet al te prikkelende omgeving. Je laadt op wanneer je alleen bent. Rustig en op jezelf zijn geeft je energie: veel interactie met andere mensen en drukke omgevingen kosten je energie.
Introverte mensen worden niet altijd goed begrepen
Introversie is iets dat niet altijd goed begrepen wordt. De term wordt namelijk wel eens verkeerd geïnterpreteerd. De media dragen hier overigens vaak aan bij. Mensen die introvert zijn worden namelijk vaak neergezet als schuw en soms zelfs een beetje contactgestoord of antisociaal. Met dat vooroordeel wil ik graag afrekenen. En ik ben niet de enige.
Duidelijkheid over wat het wel is
Bepaalde boeken, zoals het populaire en zeer goed geschreven boek ‘Stil’ van Susan Cain, proberen dat te veranderen. Met dit artikel hoop ik ook wat duidelijkheid te scheppen. We kijken dadelijk naar de zeven voordelen en drie nadelen van introvert zijn, om zo wat tegenwicht te bieden tegen negatievere visies. Je ontdekt in dit artikel of je introvert bent en hoe je hier je voordeel mee kunt doen.
Dus inderdaad: introvert zijn heeft ook zo zijn voordelen. Te veel mensen koppelen introversie bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen. De typische introvert wordt in films bijvoorbeeld neergezet als die persoon die tijdens een feestje stilletjes in een hoekje zit, of die geen speech durft te geven tijdens een bedrijfsfeest of receptie. Maar dat is niet wat introversie inhoudt.
Het verschil tussen introvert en extravert zijn
Introversie en extraversie zijn uitersten van elkaar, maar zorgen ook voor een bepaalde balans. Er zijn zelfs mensen die zich precies in het midden bevinden: de ambiverts. Dit zijn mensen die niet uitgesproken introvert of extravert zijn. Het is bij hen vaak afhankelijk van de situaties. Zo kun je in bepaalde situaties wat extraverter zijn dan in andere. Wel kunnen we zeggen dat extraverte mensen energie krijgen van sociale prikkels.
De nuance over dit onderwerp ontbreekt wel eens
Door dat laatste ontstaat dus wel eens wat onbegrip. Wij kijken vaak te ongenuanceerd tegen introverte én extraverte mensen aan. Een introvert is echt niet iemand die gillend wegloopt van drukte of uitgeput het bed in stapt na een feestje. Een extravert is op zijn of haar beurt weer niet iemand die altijd maar aanstaat en van adrenaline rush naar adrenaline rush leeft. Een introvert kan ook prima het hoogste woord hebben op een feestje en een extravert kan ook echt wel genieten van een lekker boek op de bank. Dat mensen naar het ene neigen, sluit het andere niet uit.
Ben jij introvert?
Een derde van de wereldbevolking is introvert. Bepaalde eigenschappen duiden op introversie. Mensen die introvert zijn, kijken wat vaker de kat uit de boom. Zij springen niet zomaar in nieuwe situaties en stappen liever niet op de voorgrond. De meeste introverte mensen hoeven niet zo in de spotlights te staan. Opnieuw: dit betekent niet dat zij dit niet kunnen; het past gewoon niet bij hun natuur en ze krijgen er niet de energie van die extraverte mensen wel krijgen.
Ben jij introvert? Dan heb jij waarschijnlijk bepaalde karaktereigenschappen. Veel introverts zijn kalm en bedachtzaam. Om te testen of jij introvert bent, kun je de test op 16personalities.com doen. De eerste letter van je profiel geeft aan of je introvert of extravert bent.
In de inleiding had ik het over verschillende types van introversie. Volgens psycholoog Jonathan Cheek zijn er vier types: de sociale, de denkende, de angstige en de terughoudende introvert. Vaak is er sprake van een combinatie van die types. Je geniet van 1-op-1 contact, denkt graag na, kunt angstig zijn in grote groepen en bent soms erg terughoudend. Dit is slechts een voorbeeld van één van de combinaties van types. Er zijn dus meerdere combinatie mogelijk, bijvoorbeeld van iemand die weliswaar terughoudend is, maar niet angstig is in grote groepen. Dit toont maar weer eens aan dat mensen die introvert zijn echt niet zo eenvoudig in een hokje te plaatsen zijn.
Heeft introvert zijn voordelen?
Introvert zijn is zeker niet in alle opzichten een nadeel. Ben je introvert? Dan mag je daar in veel gevallen best dankbaar voor zijn. Hier volgen de zeven voordelen.
Je kunt ‘naar binnen kijken’
Je bent erg goed in zelfreflectie en nadenken over wat je is overkomen. Je onderzoekt je gedachtes, emoties en gedrag en komt zo tot inzichten over jezelf en de wereld. Hierdoor leer je jezelf en je gewoontes goed kennen. En wanneer je weet wie je bent en waar je voor staat, kun je een krachtige positie innemen in de wereld.
Creativiteit – de kracht van de introverte persoon
Je kunt je lang richten op één onderwerp. Je trekt je terug en dan ontstaat er de magie van jouw creativiteit.
Grote projecten tot een goed einde brengen
Introverte mensen verschillen neurologisch van extraverte: er lopen meer bloedroutes naar hersendelen die gaan over onthouden, problemen oplossen en het maken van plannen. Je bent in staat om complexe lange termijn projecten daadwerkelijk af te ronden. Denk ook aan de boekenreeks Harry Potter. Zonder de eigenschap introversie hadden we die mooie boeken nooit kunnen lezen.
Je bent een goede luisteraar
Je kunt écht luisteren, dat is jouw aangeboren kwaliteit. Dat maakt je een goede coach, vriend, partner en collega. Je kunt langdurig stil blijven en echt opgaan in wat iemand vertelt. Je bent ook nog eens in staat om echt inlevingsvermogen of empathie te tonen.
Een ijzersterke focus
Je bent in staat om volledig op te gaan in je werk, mits je niet wordt afgeleid. Je kunt een onderwerp helemaal uitpluizen en een eigen visie ontwikkelen. En je kunt echt de diepte in gaan en je langdurig concentreren.
Nadenken voordat je iets besluit
Voordat je een keuze maakt, laat je de voor- en nadelen rustig op je inwerken. Hierdoor neem je weloverwogen en vaak goede besluiten. Extraverte mensen durven wat meer risico te nemen, maar gaan daardoor ook eerder in de fout.
Je geeft minder om status
Dit is niet altijd het geval, maar wel vaak. Je geeft minder om rijkdom, bekendheid en status dan mensen met extraverte neigingen. Jouw aandacht richt zich op je binnenwereld; en vervolgens op het leveren van een betekenisvolle bijdrage.
Zoals je inmiddels waarschijnlijk al duidelijk is: deze voordelen zijn echt niet van toepassing op alle introverte personen. Introversie is slechts één karaktereigenschap en introverte mensen zijn er in veel verschillende soorten.
De grootste nadelen van introvert zijn
Introvert zijn is echter niet altijd leuk. Hier volgen drie nadelen.
Het risico van aanpassen
Introverte mensen stappen nogal eens in de valkuil van zich aanpassen aan de norm: ze gaan zich zo ad rem mogelijk gedragen. Je drukt de voordelen van introversie dan weg en raakt oververmoeid. Het klopt dat extraverte praters overkomen als intelligenter, aardiger en aantrekkelijker, maar dat wil niet zeggen dat ze dat ook altijd zijn. Geloof in jezelf en laat het oordeel van anderen los.
De angst voor conflicten
Als introvert persoon ben je geen kei in conflicten. Hoe kun je een ruzie met een extravert persoon ‘overleven’? Het liefst ga je dat soort confrontaties uit de weg, door je voorzichtig en diplomatiek uit te drukken. Je gebruikt woorden als wellicht, en bent aan het pleasen. Het gevolg hiervan is dat je niet krachtig gaat staan voor wat voor jou belangrijk is. Dat is een valkuil.
‘Vind je je werk nog wel leuk?’
Deze zin las ik in een artikel in Trouw over introvert zijn. Het is herkenbaar voor veel introverte mensen: niet begrepen worden. In Nederland (in het bedrijfsleven) is extravert zijn de norm. Wanneer je je ‘anders’ gedraagt, kunnen mensen denken dat je niet enthousiast, depressief of onverschillig bent. En dat is erg jammer; zo verlies je het contact met de mensen om je heen.
Als je introvert bent, kun je jouw kracht omarmen
Wanneer je introvert bent, denk dat alsjeblieft niet dat je raar bent. Omarm je kracht. Als je dat niet doet en je gaat aanpassen, krijg je chronische stress en uiteindelijk een burn-out. Als je je als extravert voordoet, lig je in eerste instantie beter in de groep. Maar het is waardevoller om echt jezelf te zijn, zodat mensen je kunnen gaan waarderen om wie jij bent.
Het zou goed zijn als we maatschappelijk ook wat wijzigingen aanbrengen: minder in groepen werken, mensen de tijd geven om op goede ideeën te komen… Daar zou iedereen bij gebaat zijn.
1 reactie
Heel treffend artikel.
Herken hierin vrijwel alles.
Heb weliswaar ook nog autisme (ASS).
Toch ben ik vooral ook een introvert.
En voel me vaak niet begrepen en niet geaccepteerd in de harde buitenwereld.
Tevens heb ik erg lang ook last gehad van pleasegedrag.
En daardoor ging ik contacten aan, die helemaal niet bij me pasten.
Vele jaren heb ik last gehad van het feit dat veel vriendschappen hierdoor zijn spaak gelopen.
Heb hier wel behoorlijk veel last van gehad.