Zoeken

Zoeken sluiten

Introvert

vrijdag 27 november 2020

Vrijwel iedereen is bekend met de termen introvert en extravert. In de volksmond noemen we iemand introvert wanneer hij verlegen of teruggetrokken gedrag laat zien; en extravert wanneer iemand enthousiast en outgoing is. Maar zo simpel is het onderscheid niet. Er zijn bijvoorbeeld meerdere ‘types’ van introversie.

Belangrijker dan dat vind ik het feit dat introvert zijn nog niet volledig op waarde wordt geschat in deze maatschappij. Bepaalde boeken, zoals het populaire en zeer goed geschreven boek ‘Stil’ van Susan Cain, probeert dat te veranderen. Met dit artikel lever ik hieraan mijn bijdrage. We kijken naar de zeven voordelen en drie nadelen van introvert zijn, om zo wat tegenwicht te bieden tegen negatievere visies. Je ontdekt in dit artikel of je introvert bent en hoe je hier je voordeel mee kunt doen.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Introvert betekenis

Een introvert persoon is een rustig en bedachtzaam persoon, wat nogal eens wordt verward met verlegenheid. Een introvert iemand kan verlegen zijn, maar dat is een gevolg van moeilijke ervaringen in het verleden. Je kunt bijvoorbeeld weggezet zijn als traag of subassertief. Introvert zijn wil zeggen dat je floreert in een niet al te prikkelende omgeving. Je laadt op wanneer je alleen bent.

Het verschil tussen introvert en extravert zijn

Introversie en extraversie kun je zien als een continuüm. Er zijn zelfs mensen die zich precies in het midden bevinden: de ambiverts. Ook is de eigenschap contextafhankelijk; zo kun je in bepaalde situaties wat extraverter zijn dan in andere. Wel kunnen we zeggen dat extraverte mensen energie krijgen van sociale prikkels.

introvert zijn

Ben jij introvert?

Een derde van de wereldbevolking is introvert. Bepaalde eigenschappen duiden op introversie. Werk je graag op de achtergrond? Houd je je stil bij dominante collega’s? Heb je de voorkeur voor 1-op-1 gesprekken? Houd je niet van small talk? Druk je je graag schriftelijk uit? Heb je veel alleen tijd nodig, om ervaringen te kunnen verwerken? Denk je het liefst eerst goed na over wat je gaat zeggen voordat je begint te spreken? Dit alles wijst erop dat je introvert bent. Om dat te testen, kun je de test op 16personalities.com doen. De eerste letter van je profiel geeft aan of je introvert of extravert bent.

In de inleiding had ik het over verschillende types van introversie. Volgens psycholoog Jonathan Cheek zijn er vier types: de sociale, de denkende, de angstige en de terughoudende. Vaak is er sprake van een combinatie van die types… Je geniet van 1-op-1 contact, denkt graag na, kunt angstig zijn in grote groepen en bent soms erg terughoudend.

De zeven voordelen van introvert zijn

Ben je introvert? Dan mag je daar best dankbaar voor zijn! Hier volgen de zeven voordelen.

Je kunt ‘naar binnen kijken’

Je bent erg goed in zelfreflectie en mijmeren over wat je is overkomen. Je onderzoekt je gedachtes, emoties en gedrag en komt zo tot inzichten over jezelf en de wereld. Hierdoor leer je jezelf en je gewoontes goed kennen. En wanneer je weet wie je bent en waar je voor staat, kun je een krachtige positie innemen in de wereld.

Creativiteit – de kracht van de introverte persoon

Je kunt je lang richten op één onderwerp. Je trekt je terug en dan ontstaat er de magie van jouw creativiteit.

Grote projecten tot een goed einde brengen

Introverte mensen verschillen neurologisch van extraverte: er lopen meer bloedroutes naar hersendelen die gaan over onthouden, problemen oplossen en het maken van plannen. Je bent in staat om complexe lange termijn projecten daadwerkelijk af te ronden. Denk ook aan de boekenreeks Harry Potter. Zonder de eigenschap introversie hadden we die mooie boeken nooit kunnen lezen.

introversie

Je bent een goede luisteraar

Je kunt écht luisteren, dat is jouw aangeboren kwaliteit. Dat maakt je een goede coach, vriend, partner en collega. Je kunt langdurig stil blijven en echt opgaan in wat iemand vertelt. Je bent ook nog eens in staat om echt inlevingsvermogen of empathie te tonen.

Een ijzersterke focus

Je bent in staat om volledig op te gaan in je werk, mits je niet wordt afgeleid. Je kunt een onderwerp helemaal uitpluizen en een eigen visie ontwikkelen. En je kunt echt de diepte in gaan en je langdurig concentreren.

Nadenken voordat je iets besluit

Voordat je een keuze maakt, laat je de voor- en nadelen rustig op je inwerken. Hierdoor neem je weloverwogen en vaak goede besluiten. Extraverte mensen durven wat meer risico te nemen, maar gaan daardoor ook eerder in de fout.

Je geeft minder om status

Dit is niet altijd het geval, maar wel vaak. Je geeft minder om rijkdom, bekendheid en status dan je leeftijdsgenoten. Jouw aandacht richt zich op je binnenwereld; en vervolgens op het leveren van een betekenisvolle bijdrage.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De drie nadelen van introvert zijn

Introvert zijn is echter niet altijd leuk. Hier volgen drie nadelen.

Het risico van aanpassen

Introverte mensen stappen nogal eens in de valkuil van zich aanpassen aan de norm: ze gaan zich zo ad rem mogelijk gedragen. Je drukt de voordelen van introversie dan weg en raakt oververmoeid. Het klopt dat extraverte praters overkomen als intelligenter, aardiger en aantrekkelijker, maar dat wil niet zeggen dat ze dat ook altijd zijn. Geloof in jezelf en laat het oordeel van anderen los.

De angst voor conflicten

Als introvert persoon ben je geen kei in conflicten. Hoe kun je een ruzie met een extravert persoon ‘overleven’? Het liefst ga je dat soort confrontaties uit de weg, door je voorzichtig en diplomatiek uit te drukken. Je gebruikt woorden als wellicht, en bent aan het pleasen. Het gevolg hiervan is dat je niet krachtig gaat staan voor wat voor jou belangrijk is. Dat is een valkuil.

introvert betekenis

‘Vind je je werk nog wel leuk?’

Deze zin las ik in een artikel in Trouw over introvert zijn. Het is herkenbaar voor veel introverte mensen: niet begrepen worden. In Nederland (in het bedrijfsleven) is extravert zijn de norm. Wanneer je je ‘anders’ gedraagt, kunnen mensen denken dat je niet enthousiast, depressief of onverschillig bent. En dat is erg jammer; zo verlies je het contact met de mensen om je heen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Wanneer je introvert bent, denk dat alsjeblieft niet dat je raar bent. Omarm je kracht. Als je dat niet doet en je gaat aanpassen, krijg je chronische stress en uiteindelijk een burn-out. Als je je als extravert voordoet, lig je in eerste instantie beter in de groep. Maar het is waardevoller om echt jezelf te zijn, zodat mensen je kunnen gaan waarderen om wie jij bent.

Het zou goed zijn als we maatschappelijk ook wat wijzigingen aanbrengen: minder in groepen werken, mensen de tijd geven om op goede ideeën te komen… Daar zou iedereen bij gebaat zijn.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven