Zoeken

Zoeken sluiten

Hoofd leegmaken: hoe doe je dat? 20x tips

donderdag 9 september 2021

Hoofd leegmaken: hoe doe je dat? 20x tips

Hoofd leegmaken, maar hoe? Je hoofd zit constant vol met gedachten en ideeën, herken je dat? Maar hoe houd je ze het beste onder controle? Regelmatig je hoofd leegmaken is van groot belang. Van ‘overthinking’ worden we namelijk niet alleen heel moe, maar ook kan het zorgen voor slaapproblemen. Je ervaart drukte in je hoofd. Bovendien zul je je eerder overprikkeld voelen of je kunt last krijgen van spanningshoofdpijn. Met een ‘vol hoofd’ maken we het onze hersenen heel moeilijk om nieuwe informatie op te nemen. Daarnaast is er geen ruimte voor nieuwe inspiratie en positiviteit. Dat zou jammer zijn toch? Je hoofd leegmaken lijkt misschien niet zo moeilijk, maar toch moet je er wel bewust iets aan (willen) doen. In dit blogartikel geven wij je 20 tips voor meer rust in je hoofd!

hoofd leegmaken

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoofd leegmaken voor minder stress

Een hoofd dat alsmaar vol zit met allerlei gedachten kan leiden tot negatieve gedachten. Dit zal uiteindelijk weer meer stress en angst kunnen geven. En soms zelfs depressieve gevoelens. Voel je je lusteloos of heb je moeite met helder denken? Ervaar je problemen met je concentratie? Voel je je opgejaagd of ga je steeds vaker onrustig slapen? Daarnaast kun je lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, darmklachten of nachtelijk zweten.

Met een leeg hoofd geef je jouw neurotransmitters weer de kans om de gelukshormonen serotonine en dopamine aan te kunnen maken. Daarbij zal het stresshormoon cortisol verlagen. Om je hoofd leeg te kunnen maken, moet je uit je hoofd gaan, want dat brengt rust. Hoe je dat doet? Laat onze volgende tips jou hierbij helpen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoofd leegmaken: 20 tips voor meer rust

Ademhaling

Wist je dat een verkeerde ademhaling ook kan leiden tot meer stress? Vind je het moeilijk om diep en rustig adem te halen? Maak dan eens gebruik van deze ademhalingsoefeningen. Ze helpen ook hyperventilatie te voorkomen.

Natuur

Door elke dag even de natuur in te gaan, zul je merken dat je direct rustiger wordt in je hoofd. De natuur kalmeert namelijk je geest. Bovendien zal jouw gehele lijf zich gaan ontspannen. Ontdek bosbaden en herstel de verbinding met jezelf. De buitenlucht geeft je ook weer nieuwe zuurstof en je profiteert van het helende zonlicht

Loslaten

De controle loslaten is voor veel mensen best lastig. Zeker als je perfectionistisch bent. Toch zal loslaten je veel rust in je hoofd kunnen brengen.

Opschrijven

Schrijf alles op wat jou bezighoudt, je zorgen, je to-do’s of jouw wensen. Zet het op papier en zet het uit je hoofd.

Hoofd leegmaken met meditatie

Mediteren is een vorm van mindfulness dat je helpt om in het NU te blijven. Zorgen maken en gedachten over het verleden of de toekomst geven vaak stress. We hebben hier geen controle op dus piekeren heeft geen zin. Mediteren maakt je ervan bewust dat je niet je gedachten bent.

Self care

Neem dagelijks voldoende tijd voor self care, zoals met een massage Ontdek hier nog veel meer self care tips. Wees lief voor jezelf en vergroot jouw zelfbeeld. Ook een vorm van self care is het creëren van een ochtendroutine. Het geeft je namelijk meer structuur en rust.

Dankbaarheid

Door dagelijks jouw dankbaarheid te uiten, toon je meer waardering voor het leven. Zo wordt zinvol leven makkelijker. Wees dankbaar, ook voor de kleine dingen. Dankbaarheid kan zelfs jouw weerstand verhogen. Bedank ook dagelijks voor de nieuwe dag. En staar eens in brandende kaarsjes, ook dat geeft rust.

hoofd leegmaken

Doelen stellen

Door doelen stellen wekelijks toe te passen, zul je niet alleen efficiënter werken, maar ook geeft het meer rust. Maak het doelen stellen gemakkelijker met het maken van een vision board.

Delegeren

Wordt de werkdruk te hoog wordt wordt de stress hiervan in beslag genomen door je hoofd? Misschien heb je de mogelijkheid om te delegeren

Hoofd leegmaken met accepteren

Heb jij moeite met acceptatie? Het accepteren van gebeurtenissen of ervaringen in het verleden geeft niet alleen rust in je hoofd, maar gaat verder. Het zal je namelijk meer innerlijke rust geven.

Vergeven

Als je niet kunt vergeven, blijft de woede of verdriet die je nog voelt, ook in je hoofd zitten. Herken je dit? Probeer dan te leren vergeven. Het maakt jouw leven zoveel vrediger. Je doet het niet voor een ander, maar voor jezelf.

Vermijd social media

Door vaak tijd te besteden aan verschillende social media, raakt je brein overprikkeld. Het zal zowel positieve als negatieve berichten opnemen, maar je hoofd raakt er vol van. Zet ook je telefoon, televisie en computer eens even helemaal uit.

Voldoende pauzes nemen

Neem elke dag voldoende pauzes. Je kunt bijvoorbeeld even gaan lezen, al lees je maar 10 minuten, want dit draagt al bij aan een ontspannen brein. Bovendien verbetert lezen het geheugen. Doe ook eens vaker even helemaal niets.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Creativiteit

Creatief zijn brengt de linker- en rechterhersenhelft beter in balans. Het geeft je brein weer ruimte voor nieuwe inspiratie. Daarnaast geeft het ook een voldaan gevoel om zelf iets te maken.

Hoofd leegmaken met muziek

Wist je dat muziek luisteren stressverlagend werkt? Kies jouw favoriete muziek voor meer rust. En misschien kun je zelfs even gaan dansen. Zo maak je je hoofd wel leeg!

Eenvoudig leven

Door eenvoudig te leven, heb je automatisch veel minder aan je hoofd. Daarnaast hebben we steeds vaker last van keuzestress. Wist je bovendien dat veel spullen alleen maar meer onrust in je hoofd geven? Met het opruimen van je huis, ruim je ook je hoofd op!

Niet te serieus

Neem het leven en vooral ook jezelf niet te serieus. Kortom, zorg voor meer plezier in je leven en leer te genieten.

Knuffelen

Als we knuffelen, komt het gelukshormoon oxytocine vrij en dat maakt blij en rustig. Knuffel je partner, je kind of je huisdier en je hoofd wordt als vanzelf weer leger. Geef jezelf ook eens een compliment.

Hoofd leegmaken door te wandelen

Ga uit je hoofd door te bewegen, zoals sporten, hardlopen, yoga of wandelen. Of ontdek wandelcoaching als je extra ondersteuning wilt door te praten met een stress coach.

Zelfliefde

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Wat zijn jouw waarden? Verdiep je in de kracht van zelfliefde.

hoofd leegmaken

Hoofd leegmaken voor positieve energie

Je hoofd leegmaken is nodig om stress te voorkomen. Daarnaast zorgt het voor een gezonde emotionele balans. Het zal je weer ontspanning en nieuwe energie geven. Hoe kun je je hoofd leegmaken? Zorg voor beweging, maar ook voor stilte. En doe vandaag alles met volle aandacht. Zorg daarnaast ook voor gezonde voeding. Eventueel kun je dit aanvullen met supplementen. Een leeg hoofd verbetert jouw mentale gezondheid. Daarnaast voorkomt het een rusteloos gevoel en zelfs slapeloosheid. Drukmakende gedachten maken weer plaats voor positieve gedachten. Kortom, geef je hoofd weer rust en ruimte!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven