Zoeken

Zoeken sluiten

Het effect van wandelcoaching op de hersenen

donderdag 16 januari 2020

Het effect van wandelcoaching op de hersenen

Een beroemd gezegde luidt: “er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden”. Dit geldt ook voor het behandelen van een burn-out. Er zijn tal van methoden om mensen te helpen herstellen van een burn-out. Soms komen verschillende methoden voor een deel overeen, maar soms verschilt de aanpak behoorlijk, ondanks dat het beoogde resultaat hetzelfde is. Herstellen van een burn-out en weer gezond, vitaal en gelukkig je leven kunnen leiden: dat is het doel. Liberi maakt om dit te bewerkstelligen gebruik van wandelcoaching. Wij doen dit mede vanwege het effect van wandelcoaching op de hersenen. Maar wat is het effect van wandelcoaching op de hersenen precies? In dit blog leg ik het je graag uit.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat houdt wandelcoaching precies in?

Wandelcoaching is de methode die wij het liefst hanteren voor onze coaching sessies. Voor een deel zijn onze sessies precies zoals je die waarschijnlijk verwacht: je praat met je coach, hij/zij zet je aan het denken, jullie bespreken jouw gevoelens en situatie en werken aan manieren om voor een positieve ommekeer te zorgen en je burn-out te overwinnen. Dit alles zou ook plaats kunnen vinden achter een bureau, in een comfortabele stoel of op een sofa. Wandelcoaching zegt dus meer over de uitvoer van de coaching dan over de inhoud.

wat doet wandelcoaching met je

Met wandelcoaching vindt het coaching traject dus bij voorkeur buiten plaats, in de fraaie, frisse natuur. Vanzelfsprekend zullen wij altijd binnen kunnen gaan zitten wanneer het weer of de omstandigheden het echt niet toestaan om naar buiten te gaan. Wandelcoaching is bedoeld om een meerwaarde te bieden. Wandelen tijdens een onweerstorm gaat de sessie niet beter of effectiever maken. Misschien is het voor jou ook (tijdelijk) niet mogelijk om te wandelen, omdat je naast je burn-out wellicht kampt met fysieke ongemakken, een blessure of een handicap.

Wandelen op een manier die bij je past

Het uitgangspunt is: wanneer wij naar buiten kunnen, doen we dat. Uiteraard houdt jouw burn-out coach altijd rekening met je (fysieke) mogelijkheden. Kun je nog geen stevige, lange wandeling aan, dan kunnen we uiteraard beginnen met een klein stuk te wandelen. Gedurende het coachingstraject kan dit dan worden opgebouwd.

Wat ook belangrijk is, is dat jij je geïnspireerd voelt tijdens het wandelen. Daarom kies je altijd samen met je coach voor een omgeving waarin jij je prettig voelt. Dat kan in een stadspark zijn, aan de kust, in een fijn dorp nabij of gewoon door je eigen buurt. Samen kiezen jullie voor de meest geschikte plek bij jou in de buurt.

Waarom wij kiezen voor wandelcoaching

Onze keuze om een burn-out behandeling aan te bieden in combinatie met een gezonde wandeling, kent meerdere redenen. Een van de belangrijkste redenen is dat wandelen een gunstige invloed heeft op je hersenen en daarmee bij kan dragen in een beter en sneller herstel van je burn-out.

Wat is het effect van wandelcoaching op de hersenen?

Je vraag je nu wellicht af: wat is het effect van wandelcoaching op de hersenen dan? Hier is uiteraard onderzoek naar gedaan. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat een stevige wandeling een positief effect heeft op de hersenen en daarmee ook een positieve bijdrage kan leveren aan burn-out coaching.

de invloed van wandelen op je hersenen

Allereerst is lichte inspanning goed voor de werking van de hersenen. Lichaam en geest worden gestimuleerd. Niet alleen dat: door te bewegen komen hormonen vrij die je een gelukkig gevoel geven. Een van die hormonen is endorfine. Endorfine staat ook bekend als het “gelukshormoon”. Door lichte inspanning zul jij je beter voelen. Depressieve of sombere gevoelens zullen tijdens het wandelen afnemen. Dit zorgt ervoor dat je jouw coaching als prettiger zult ervaren, maar ook dat deze effectiever zal zijn. Wanneer jij je goed voelt, werken de resultaten van de coaching beter dan wanneer je niet lekker in je vel zit. Daarom gaan wij liever naar buiten om in beweging te komen, dan binnen te blijven zitten.

Fysieke inspanning in combinatie met coaching zorgt er bovendien voor dat beide hersenhelften gestimuleerd worden. Deze wisselwerking tussen de twee hersenhelften versterkt het effect van coaching nog verder.

De kracht van de natuur

Los van het feit dat wandelen goed is voor je mentale gesteldheid en het de effecten van coaching versterkt, profiteer je ook van tal van andere voordelen die de natuur je tijdens wandelcoaching biedt. Diverse studies hebben belangrijke voordelen van de natuur in geestelijk en fysiek opzicht aangetoond. Zo zijn stress herstellende eigenschappen bewezen en bevordert de natuur de gezondheid op diverse manieren.

wandelen in de natuur

Voor ons is het daarom eenvoudig: de natuur ligt letterlijk direct buiten de deur en biedt zoveel voordelen: waarom zou je hier dan geen gebruik van maken?

Wandelen voelt lekkerder dan vier muren om je heen

Los van het effect van wandelcoaching op de hersenen, is er ook nog een belangrijk praktisch argument om voor wandelen in de natuur te kiezen, in plaats van coaching in een praktijkruimte. Coaching is voor veel mensen best spannend. Zoals ik al eerder schreef: het beste resultaat behaal je wanneer jij je op je gemak voelt. Veel mensen voelen zich niet echt op hun gemak in een praktijk, hoe fijn deze ook is ingericht. In de natuur voel jij je waarschijnlijk letterlijk en figuurlijk vrijer. Dit leidt ertoe dat je makkelijker vrijuit praat, eenvoudiger uit durft te komen voor je gevoelens en de feedback van je burn-out coach beter te verwerken is.

Wanneer je buiten bent, bevind jij je in een neutrale omgeving; een omgeving die niet oordeelt of bepaalde associaties oproept. Je zintuigen worden geprikkeld, spanningen in je lichaam en spieren nemen af en je bent helemaal weg uit een mogelijk remmende omgeving, zoals thuis of in een praktijk.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ervaar het zelf

Zoek jij een goede burn-out coach die met een wetenschappelijk onderbouwde, bewezen effectieve en prettige methode werkt? Kies dan voor de wandelcoaching van Liberi. Al onze coaches zijn hier zeer over te spreken en wij hebben inmiddels ook al zeer veel van onze cliënten hiermee geholpen. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvende kennismaking met een coach bij jou in de buurt. Hij of zij kan jou nog veel meer vertellen over onze wandelcoaching.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven