Voel jij je ook weleens uitgeput en moe? Zit je thuis op je bank moe te zijn of ren je juist nog door om alles voor elkaar te krijgen? De grote vraag is: hoe krijg jij je energie weer terug? Hoe krijg jij meer energie? Hoewel dat een grote vraag is die vraagt om een individueel antwoord, ga ik je in dit stuk toch een aantal bewezen tips geven. Er zijn namelijk een aantal dingen die voor veel mensen werken.
Ik stelde mijzelf deze vraag een half jaar geleden. Na een periode van stress rondom ziekte van mijn partner was ik me bewust van het feit dat ik me niet goed voelde en vroeg ik me af hoe ik daar weer bovenop kon komen. Ik werd moe wakker, zat ’s avonds uitgeput op de bank, en kon me overdag niet goed concentreren. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik de grip op mijn situatie dreigde te verliezen. Ik wilde zo graag meer energie om mijn problemen op te kunnen lossen.
Lang voordat je in een burn-out terechtkomt, is het proces van boven je krachten leven en jezelf uitputten al ingezet. Dat kan een proces zijn van vele jaren, dat mogelijk al is begonnen in je jeugd. Voortkomend uit alles wat je hebt beleefd en meegemaakt en vanuit alles wat je daarin geleerd en besloten hebt, heb je in het hier en nu een manier van leven gecreëerd. In die manier van leven komt er bij sommigen een moment waarop je teveel van jezelf vraagt. Dat is niet iemands schuld; het is vaak een samenloop van allerlei ongelukkige omstandigheden.
Gelukkig hebben we allemaal extra energie in ons systeem. Die extra energie blijft op de achtergrond totdat er een extra stressfactor de kop opsteekt en je noodgedwongen vanuit deze reserve moet gaan leven. Het mooie is: dat kan prima! Minder mooi: dat kan niet eindeloos. Op een gegeven moment zijn ook je reserves ‘op’, en dan ben je opgebrand.
Als je tot dan goed op jezelf hebt gepast, heb je veerkracht en energie om een flinke tijd de schouders eronder te zetten. In mijn geval was dat het steunen van mijn partner, het draaiend houden van mijn gezin, blijven werken en ondertussen in een pandemie leven.
Heb je tot dan toe niet zo goed voor jezelf gezorgd en heb je steeds al wat extra energie gebruikt dan is het een ander verhaal. Dan zal je eerder de bodem bereiken en echt uitgeput op de bank komen te zitten. Op dat moment neemt de wijsheid van je lichaam de leiding; je lichaam beschermt je tegen meer schade. Het is tijd voor rust.
In beide gevallen zal de bodem van je reserve in zicht komen en is dat het moment om je focus te verleggen van extra energie gebruiken naar het weer aanvullen van je energie. Dat vraagt om bewuste keuzes, nieuw gedrag en brengt nieuwe gevoelens met zich mee. We kunnen dat proces ook wel ‘oefenen’ noemen. Het is de kunst om weer in verbinding te komen met jouw eigen behoeftes en verlangens en daarnaar te luisteren en te handelen. Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn en ook je omgeving zal daar verrast op kunnen reageren. Het proces vraagt om veel geduld, vertrouwen en loslaten.
In mijn geval heb ik focus gelegd op lief zijn voor mezelf, grenzen aangeven en alleen dat geven wat kan. Concreet was dat vooral het maken van andere keuzes in mijn sociale contacten, de praktische dingen in een tempo lager doen èn een weekje alleen op een Waddeneiland gaan zitten. Zo heb ik mijn energie weer teruggekregen. Hoe doe jij dat? Om je te inspireren geef ik je een aantal praktische tips.
Zorg dat je elke dag even buiten komt voor een wandeling. De endorfine die vrijkomt, geeft je een energieker gevoel. Het bewegen helpt bij je herstel, net als de zonnestralen. Een extra voordeel: wanneer je je lichaam moe maakt, slaap je ’s nachts vaak beter (zie tip 3).
Ontspannen hoeft geen ‘moeten’ te zijn, want ontspannen is toch eigenlijk heerlijk? Je mág wat meer gaan ontspannen, oftewel fijne dingen doen. Ga je weer eens wat langer warm douchen? Ga je een mooie film kijken, laat je je masseren? Ook kun je met je ogen dicht naar mooie muziek luisteren.
Met een goede nachtrust kun je snel meer energie krijgen. Slaap in een donkere stille ruimte van ongeveer 16 graden Celsius. Maak je slaapkamer gezellig, dus zorg voor warm licht en een opgeruimde kamer. Kijk een paar uur voordat je gaat slapen al niet meer naar schermen. Luister in plaats daarvan bijvoorbeeld naar een meditatie.
Te lang doorwerken (in een te hoog werktempo) is uitputtend. Neem dus een stuk meer pauzes. Ga een blokje om, of doe een ademhalingsoefening.
Wanneer je meer energie wilt, is humor vaak ver te zoeken, want je bent aan het overleven. Toch is lachen helend. Wanneer we lachen maken we endorfinen en killercellen aan; ook neemt de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam af. Waar moet jij om lachen?
In dit stuk heb ik je verteld wat ik heb gedaan om meer energie te krijgen. Het antwoord op de vraag ‘hoe krijg ik meer energie?’ vraagt om een persoonlijk antwoord. Ik had het bijvoorbeeld nodig om me terug te trekken op een eiland, maar voor iemand anders werkt dat misschien minder goed. De kern van het verhaal is dat het belangrijk is om minder energie te verbruiken, en juist meer energie op te doen. Dat vraagt altijd om het loslaten van oud gedrag en oude doelen, zodat je het anders kan gaan doen. Want: als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je natuurlijk wat je altijd kreeg.
Als burn-out coach ga ik graag met jou op zoek naar jouw antwoorden.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606