Zoeken

Zoeken sluiten

Moe wakker worden door een burn-out

donderdag 29 augustus 2019

Wanneer je voldoende hebt geslapen, is het normaal dat je uitgerust wakker wordt. Veel mensen ervaren dat zij nog steeds moe wakker worden na een nacht met voldoende slaap. Voor sommigen geldt zelfs dat zij altijd moe wakker worden, ongeacht hoeveel zij slapen. Wat kun je hiertegen doen? Dat hangt natuurlijk van de oorzaak af. In deze blog kijken wij naar stress en burn-out als oorzaak.

Inhoudsopgave

Wat zijn de gevolgen van moe wakker worden?

Moe wakker worden klinkt misschien als iets dat hooguit vervelend is. Voor een keertje kun je het wel hebben. Wanneer dit structureel voorkomt of helemaal niet meer weggaat, brengt dit echter diverse risico’s met zich mee op het gebied van je gezondheid en welzijn. Denk aan de onderstaande gevolgen:

  1. Verminderde alertheid en concentratie: Als je moe wakker wordt, kan het moeilijker zijn om je te concentreren op taken en alert te blijven gedurende de dag.
  2. Stemmingsschommelingen: Gebrek aan slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en zelfs depressieve symptomen.
  3. Verminderde cognitieve functie: Slaap is essentieel voor het consolideren van herinneringen en het verwerken van nieuwe informatie. Moe wakker worden kan leiden tot problemen met geheugen en leervermogen.
  4. Verminderde immuunfunctie: Slaap is cruciaal voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Regelmatig moe wakker worden kan je vatbaarder maken voor infecties en ziektes.
  5. Toename van stressniveau: Gebrek aan slaap kan het niveau van het stresshormoon cortisol verhogen, wat kan leiden tot een verhoogd gevoel van stress en angst.
  6. Gewichtstoename: Slaapgebrek kan leiden tot hormonale veranderingen die invloed hebben op eetlust en metabolisme, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename.
  7. Verhoogd risico op ongevallen: Moe wakker worden verhoogt de kans op vermoeidheid overdag, wat kan leiden tot een verhoogd risico op ongevallen en blessures.
  8. Verminderde levenskwaliteit: Als je regelmatig moe wakker wordt, kan dit een negatieve invloed hebben op je algemene levenskwaliteit en welzijn.

 

Het effect van slaap op je mentale en fysieke gesteldheid

Slaap kent meerdere cycli die bestaan uit de volgende fasen: de inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap (tussen lichte en diepe slaap bevindt zich een overgangsfase) en REM-slaap (Rapid Eye Movement). Deze complete cyclus kan meerdere malen per nacht worden doorlopen, maar volgt altijd deze specifieke volgorde. Slaapproblemen kunnen in alle fasen van de slaap voorkomen. In welke fase je problemen ervaart, maakt op zich niet uit: het beïnvloedt de totale duur en kwaliteit van je slaap.

Wakker worden tijdens de lichte slaap, zal ervoor zorgen dat jij je moe blijft voelen. De diepe slaap en met name de REM-slaap zijn cruciaal om emoties en ervaringen te verwerken. Wanneer je onvoldoende diepe slaap en REM-slaap krijgt (hetzij omdat je tijdens deze fasen wakker wordt, hetzij omdat je tijdens voorgaande fasen wakker wordt en dus onvoldoende snel in je diepe slaap of REM-slaap belandt), heeft dit een zeer negatief effect op je algehele fysieke en mentale welzijn.

Moe wakker worden door een burn-out

Om je dag goed te beginnen en gedurende de dag de prestatie te leveren die je van jezelf verlangt, is het van cruciaal belang om fit en uitgeslapen wakker te worden. Het lijkt zo eenvoudig: je gaat op tijd naar bed, krijgt voldoende slaap en begint volledig opgeladen aan een nieuwe dag. Helaas is de realiteit voor talloze mensen anders. Uitgerust wakker worden is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Iedereen kent wel iemand die kampt met een gebrek aan energie en bijna iedereen kent wel iemand zich bij wie dit gebrek aan energie chronisch is. Slaapproblemen lijken tegenwoordig haast wel eerder de regel dan de uitzondering. Dit werd recent nog eens onderstreept in het nieuws, 25% van de Nederlanders kampt met slaapproblemen! Deze problemen kunnen tal van oorzaken hebben. Eén hiervan is een burn-out. Dit kan zorgen voor grote problemen, maar ook het herkennen en erkennen hiervan is een probleem: veel te veel mensen blijven te lang rondlopen met slaapproblemen die worden veroorzaakt door een burn-out. Moe wakker worden door een burn-out kan ervoor zorgen dat andere problemen die je ervaart (een burn-out wordt altijd gekenmerkt door meerdere symptomen) blijven bestaan of zelfs nog erger worden.

Waarom kan een burn-out zoveel invloed hebben?

Waarom een burn-out zoveel invloed heeft op jouw energieniveau (in de ochtend) kan meerdere redenen hebben. Bij allemaal staat stress echter aan de basis. Het kan liggen aan de hoeveelheid slaap, maar ook aan de kwaliteit van de slaap. Het tweede wordt nog wel eens onderschat.

Een burn-out heeft zowel fysieke als mentale gevolgen. Veelgehoorde klachten zijn somberheid, stemmingswisselingen, veranderingen in eetlusttotale lusteloosheid, snel geïrriteerd of boos zijn en mentale en fysieke uitputting. Mensen kunnen tevens pijn of angst ervaren. Wanneer je moe wakker wordt, betekent dit dat je niet voldoende slaap hebt gekregen om de dag goed te beginnen. Het grootste probleem van een gebrek aan (kwalitatieve) slaap, is dat dit doorwerkt in je algehele mentale en fysieke gesteldheid. Ook wanneer je slaapt. Mensen met extreme stress of een burn-out krijgen simpelweg te veel prikkels te verwerken. Een deel van die prikkels wordt ‘s nachts verwerkt en dit kan van grote invloed zijn op je slaap.

Moe wakker worden door een burn-out staat zelden op zichzelf. Je wordt moe wakker omdat je niet goed slaapt of onrustig slaapt door al dan niet bewuste stress. Omdat je niet goed slaapt, zullen de overige klachten die je hebt alleen maar toenemen. Hierdoor kom je in een soort vicieuze cirkel terecht, waar je hoogstwaarschijnlijk niet zonder hulp uit kunt komen.

 

Wat kun je doen om voldoende slaap te krijgen en niet moe wakker te worden?

Er zijn dingen die je zelf kunt doen om te zorgen voor voldoende goede slaap, zodat je niet ‘s ochtends moe wakker wordt. Zowel inspanning als ontspanning zijn hierbij belangrijk. Zorg ervoor dat je ‘s avonds zo rustig mogelijk gaat slapen. Hoe meer je alle indrukken van de dag verwerkt hebt, des te groter de kans op goede slaap is. Sporten of fysiek bezig zijn kan helpen om voldoende vermoeid te raken. Zorg er ook voor dat je voordat je naar bed gaat zo min mogelijk prikkels krijgt. Even ontspannen door bijvoorbeeld tv te kijken is prima, maar stop hier op tijd mee. Tv kijken in bed, of nog op je smartphone browsen, kunnen ervoor zorgen dat je minder goed in slaap komt. Een warme douche kan je helpen ontspannen. Om goed in slaap te komen, is het belangrijk dat de kamer goed donker is.

Deze tips kunnen helpen, maar zullen niet werken om moe wakker worden bij een burn-out te voorkomen. Dat is namelijk één van de kenmerken van een burn-out: je bent niet meer bij machte om de problemen die je ondervindt op eigen kracht op te lossen. Aan moe wakker worden bij een burn-out ligt vaak ernstige stress ten grondslag. Stress die je niet op kunt lossen met ademhaling-en  ontspanningsoefeningen of op tijd naar bed gaan.

Wat te doen wanneer je structureel moe wakker wordt?

Wanneer je structureel moe wakker wordt, is dit een probleem. Zeker wanneer je moe wakker wordt door een burn-out. Dit kan ervoor zorgen dat je in een negatieve spiraal blijft hangen. Vermoed jij dat dit bij jou het geval is, neem dan contact op  voor een vrijblijvende intake met een Liberi burn-out coach bij jou in de buurt. Je vermoeidheid oplossen, schuilt in het effectief oplossen van je burn-out, waarin onze coaches zijn gespecialiseerd.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven