Zoeken

Zoeken sluiten

Slaapproblemen

vrijdag 9 oktober 2020

Je ligt lang wakker voordat je in slaap valt, en als je eenmaal slaapt, word je ‘s nachts weer wakker en lukt het niet meer om in slaap te vallen. Slaapproblemen, je hebt ze in allerlei soorten en maten maar één ding hebben ze gemeen: het is enorm storend. Slecht slapen bij stress en burn-out komt vaak voor. We lichten daarom graag uit welke slaapproblemen er zijn, maar vooral ook wat je er aan kunt doen om het te verminderen zodat je wél lekker kunt slapen. Want als je iets nodig hebt in tijden van stress, is het wel een goede nachtrust.

slaapproblemen oplossen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat voor slaapproblemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten problemen die tijdens het slapen kunnen ontstaan. We lichten er een paar toe.

Insomnie

De meest voorkomende slaapstoornis is insomnie, wat een ander woord is voor chronische slapeloosheid. Als je last hebt van insomnie, heb je moeite om in te slapen en/of door te slapen met als gevolg dat je overdag last hebt van oververmoeidheid. De klachten moeten minimaal 3 maanden aanwezig zijn om het insomnie te kunnen noemen.

Rusteloze benen (restless legs)

Je ervaart een brandend en irriterend gevoel in je benen, wat alleen weg gaat door je benen te bewegen. Echter komt het vervelende gevoel terug wanneer je stopt met het bewegen van je benen. Deze klachten ontstaan vaak ‘s avonds of ‘s nachts, wat dus een negatief effect kan hebben op de nachtrust.

Hypersomnie

Hoewel je ‘s nachts en overdag veel slaapt, heb je overdag overmatig veel last van slaperigheid.

Parasomnieën

Mensen die lijden aan parasomnie, vertonen tijdens het slapen ongewoon gedrag – denk aan slaapwandelen – terwijl de persoon in kwestie hier niets van meekrijgt. Symptomen zijn chronisch slaapgebrek, stemmingswisselingen en prikkelbaarheid.

Slaapapneu, ademhalingsstoornissen

Als je last hebt van slaapapneu, gebeurt het dat je ‘s nachts een aantal seconden tot een aantal minuten stopt met ademen. Hiervan schrik je uiteindelijk wakker waarna je weer adem gaat halen. Op het moment dat je schrikt en weer gaat ademen, wordt er veel lucht naar binnen gezogen met als gevolg dat je hard kunt gaan snurken. Slaapapneu kan ervoor zorgen dat je je niet uitgeslapen voelt overdag.

slaapproblemen oorzaken

Slaapproblemen oorzaken

Maar wat zijn nou de oorzaken van slaapproblemen? Hier zijn verschillende factoren bij betrokken. De oorzaak van slaapproblemen kan liggen bij psychische klachten, denk aan: stress, burn-out, depressie, angst, PTSS of veel piekeren. Maar het kan ook veroorzaakt worden door lichamelijke klachten zoals slaapproblemen door de overgang, door (chronische) pijnklachten of andere klachten. Ook gebruik van medicatie, drugs, alcohol en de keuze voor voeding kan invloed hebben op de nachtrust.

Weet jij niet wat de oorzaak of oorzaken van slaapproblemen zijn? Dan kan het raadzaam zijn om onze gratis burn-out test te doen om te onderzoeken hoe het gesteld is met jouw stressniveau. Scoor je hoog? Dan is de kans groot dat stress de oorzaak van je slaapproblemen is.

Slaapproblemen oplossen: 5 Tips

Nu we weten welke soorten slaapproblemen er zijn en wat de oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn, is het tijd om te kijken naar hoe je het kunt oplossen. Als eerste willen we meegeven dat het in eerste instantie het belangrijkste is om de oorzaak te achterhalen, alleen dan kan er gericht gekeken worden naar een gepaste oplossing.

1. Slaapproblemen? Verminder stress

Als stress de oorzaak is van slaapproblemen, is het belangrijk om stress te verminderen. Je zult dan uiteindelijk merken dat je vanzelf beter gaat slapen wanneer de stress minder is. Het feit dat je niet meer continu ‘aan’ staat en ligt te piekeren kan al veel schelen. Herken jij dat je veel stress hebt maar lukt het je niet om dit zelf aan te pakken? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking met een burn-out coach bij jou in de buurt.

2. Zorg dat je ontspannen naar bed gaat

Gebruik één uur voordat je gaat slapen geen schermen meer, het blauwe licht verstoort de aanmaak van melatonine en het houdt je wakker. Zorg ervoor dat je volledig ontspannen bent voordat je naar bed gaat. Beoefen yoga in de avond, lees een makkelijk boek, beluister een meditatie of ga lekker schrijven. Door te zorgen dat er rust in je hoofd is en je lichaam ontspannen, is de kans ook groter dat je sneller in slaap zult vallen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

3. Let op met wat je eet en drinkt

Probeer later op de avond niet te veel te eten, je slaapt namelijk beter wanneer je spijsverteringssysteem tot rust is gekomen. Daarbij is het aan te raden om in de avond geen koffie, thee met cafeïne, alcohol of suikerrijke dranken te drinken. Als het op eten neerkomt is het te adviseren om iets lichts te eten. Ook hierbij raden we aan om producten met suiker te vermijden omdat je hier een energiepiek van kunt krijgen, met als gevolg dat je niet goed of onrustig slaapt.

4. Vertel jezelf dat je goed kunt slapen

Ken je dat? Dat je op een gegeven moment zelfs angst hebt voor het slapen gaan of de gedachten hebt dat je toch weer niet in slaap zult komen? Hoewel dit logisch is, houd je op deze manier de problemen in stand. Als jij er al vanuit gaat dat je niet goed zult slapen, ‘s nachts wakker wordt, of niet uitgerust opstaat is de kans ook heel groot dat je hier last van gaat krijgen. Probeer juist positief je bed in te stappen: vanavond ga ik lekker slapen, ik slaap de hele nacht door en morgenvroeg stap ik uitgerust mijn bed uit! Ik ga genieten van het lekker onder de wol liggen, of ik nou slaap of niet.

5. Let op met slaapmedicatie

Hoewel slaapmedicatie mogelijk logisch is in het rijtje ‘slaapproblemen oplossen’ is dit niet iets wat we adviseren. Door slaapmedicatie te gebruiken kun je misschien wel beter slapen, maar de oorzaak wordt uiteindelijk onderdrukt. Daarbij heeft medicatie ook weer invloed op je gezondheid wat niet altijd positief is. Probeer dus altijd eerst de oorzaak van slaapproblemen te achterhalen en die op te lossen voordat je gebruik gaat maken van medicatie.

slaapproblemen stress

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Slaapproblemen: conclusie

Er zijn dus verschillende soorten slaapproblemen en de oorzaken van slaapproblemen kunnen erg uiteenlopend zijn. Wat het belangrijkste is, is om de oorzaak van deze problemen te achterhalen, zodat je slaapproblemen kunt oplossen, of een manier vindt om de klachten te verminderen. Onze tip is om eerst eens te onderzoeken of je veel stress ervaart, omdat dit veel impact heeft op je nachtrust. Als het niet gerelateerd is aan stress, raden we aan om contact op te nemen met de huisarts.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven