Wie te kampen heeft met concentratieproblemen, heeft vaak meerdere zorgen. Wanneer je problemen hebt met je concentratie betekent dit vrijwel altijd dat je moeite hebt met tijdsdruk, lastig dingen af kunt maken en de kwaliteit van je werk – in welke vorm dan ook – vaak niet optimaal is. Dat is ontzettend vervelend, en frustrerend bovendien. Niemand kiest ervoor om concentratieproblemen te hebben. Het brengt je namelijk op geen enkele manier voordeel. Je wilt er wel met je gedachten bij blijven, maar kunt het simpelweg niet. Iemand met concentratieproblemen heeft ongetwijfeld alles al eens gehoord: sluit je af voor prikkels, zet een koptelefoon op, probeer je gewoon op één ding te focussen. Wie kampt met een gebrek aan concentratie, weet dat het zo meestal niet werkt. Maar waarom kun je zo slecht focussen en is er een oplossing?
Vrijwel niemand zal helemaal onbekend zijn met concentratieproblemen. We hebben er allemaal wel eens last van. Wanneer wij bezig zijn met iets dat we saai vinden, bijvoorbeeld. Of tijdens geestdodend werk. Vermoeidheid leidt ook vaak tot concentratieverlies. Je hebt jezelf vast wel eens betrapt dat je gedachten afdwaalden en jij jezelf weer even tot de orde moest roepen om hetgeen waar je mee bezig was tot een goed einde te brengen. Misschien is het je zelfs wel eens overkomen op een moment waarop het kwalijk was. Bijvoorbeeld tijdens een lange autorit of tijdens een belangrijk gesprek. Betekent het dan automatisch dat je een concentratieprobleem hebt? Waarschijnlijk niet. Wie echt concentratieproblemen heeft, ervaart dit niet sporadisch, maar dagelijks.
Als je het mij vraagt vormen concentratieproblemen écht een probleem wanneer jij of je omgeving hieronder lijdt. Daarmee bedoel ik echt niet direct dat je in problematische situaties terecht komt of er consequenties zijn omdat je taken niet af krijgt. Mijn definitie van problematische concentratieproblemen is wanneer deze jou stress opleveren. Dat betekent namelijk dat het je moeite kost om met de gevolgen van je probleem om te gaan.
Wat de oorzaak is van concentratieproblemen is zeker niet altijd eenvoudig te zeggen. Bij sommige mensen ligt er een medische reden aan ten grondslag. Onder mensen met ADHD, ADD of PDD-NOS zijn concentratieproblemen zeer veel voorkomend. Ook kunnen deze problemen ontstaan na een ongeluk of hersenschade.
Ook (tijdelijke) omstandigheden kunnen zorgen voor problemen met de concentratie. Dit betekent echter wel dat de problemen zouden moeten verdwijnen wanneer de situatie weer normale vormen aanneemt. Het is echter zeker niet ondenkbaar dat je na een aangrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare of het verbreken van een relatie last krijgt van problemen met je concentratie. De ene persoon komt hier snel weer overheen, terwijl de ander er lang last van blijft hebben of er misschien helemaal niet meer vanaf komt.
Wanneer het gaat om concentratieproblemen, denken mensen vaak automatisch aan een gebrek aan concentratie of focus: het zich niet kunnen richten op één taak, of moeite hebben om de gedachten bij iets belangrijks te houden, bijvoorbeeld. Maar een concentratieprobleem kan ook het tegenovergestelde hiervan zijn. Ook zogenaamde “hyperfocus” kan je behoorlijk hinderen.
Waar mensen met bijvoorbeeld ADHD vaak kampen met een gebrek aan concentratie, komt het tegenovergestelde regelmatig voor bij mensen met een autisme spectrum stoornis. Veel mensen met autisme kunnen lijden aan tunnelvisie: ze kunnen dermate geconcentreerd raken op één gedachte, of één specifieke taak of bezigheid, dat zij de wereld om hen heen vergeten. Dit is een probleem waar nog wel eens overheen gekeken kan worden. Ook dit concentratieprobleem kan vervelende gevolgen hebben. Overigens hoeft er geen sprake te zijn van een onderliggende diagnose. Dit geldt zowel voor mensen die last hebben van een gebrek aan concentratie als voor mensen die last hebben van een teveel aan concentratie: sommige mensen hebben hier nu eenmaal last van.
Nog veel vaker voorkomend dan de andere mogelijke oorzaken die ik tot nu toe heb benoemd, is stress. Stress is namelijk een zeer bekende en veel voorkomende veroorzaker van concentratieproblemen. Ik denk dat iedereen dit zich wel in kan beelden. Denk maar eens terug aan een moment waarop je zelf erg gestresst was. Vergat je iets belangrijks? Raakte je het overzicht kwijt of was je vervolgens met van alles en nog wat bezig omdat je jouw gedachten er niet bij kon houden? Dan weet je hoe snel stress je concentratie al kan verstoren.
Mensen die last hebben van chronische stress kunnen dus ook last hebben van chronische concentratieproblemen. Dat is bepaald geen gelukkige combinatie. Wanneer je namelijk last hebt van een gebrek (of teveel) aan concentratie, betekent dit bijna altijd dat je steken laat vallen en fouten gaat maken of jezelf onbedoeld en ongewild in lastige situaties brengt. En wat levert dat op? Nog meer stress. Zo kan dus je ene probleem het andere probleem versterken.
Stress pleegt een behoorlijke aanslag op je brein. Het is een ware overload. Onder invloed van stress werken je hersenen, en je hele lichaam, op volle capaciteit. Lees vooral eens onze blogs over neurotransmitters en de hypothalamus om een beeld te kunnen vormen van de capaciteit die stress van je geest en lichaam vraagt. Eenvoudig gezegd: wanneer je last hebt van ernstige stress, is je systeem volledig belast of zelfs overbelast. Er is simpelweg geen ruimte over voor het verwerken van andere prikkels.
Vergelijk het met een computer die je te veel taken tegelijk oplegt. De computer kan niet alle opdrachten tegelijk uitvoeren. Wat er vervolgens gebeurt, is dat de capaciteit van de computer wordt opgeslokt door de processen die de meeste aandacht vereisen. Andere taken worden daardoor (tijdelijk) niet of niet goed uitgevoerd. Je brein werkt onder invloed van stress in zekere zin als een computer: stress is een taak die zeer veel capaciteit van je vraagt. Hierdoor blijft er minder capaciteit over voor andere dingen. Dit kan onder andere leiden tot concentratieverlies. Je kunt je niet op je taken concentreren omdat op de achtergrond de stress te veel van je capaciteit vraagt.
Een stress- en burn-out coach kan je helpen met je concentratieproblemen, wanneer deze het gevolg zijn van stress. Onze coaches zijn gespecialiseerd in het verhelpen van stress. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak met een coach bij jou in de buurt voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je coach kan je precies uitleggen wat wij voor je kunnen betekenen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
1 reactie
Even 15 minuten met aandacht de verschillende onderwerpen te hebben gelezen, dat ik het als een zegen ervaar, om door te groeien, en verder dinsbaar te zijn.
Natuurlijk dank zij de precentatie.
Groetjes van Ruben.