Zoeken

Zoeken sluiten

Aangrijpende gebeurtenis loslaten

vrijdag 23 augustus 2019

Een aangrijpende gebeurtenis loslaten: 7 tips om dit aan te pakken

Je hebt een aangrijpende gebeurtenis meegemaakt en het blijft maar rondspoken in je hoofd. Misschien voel je je schuldig, twijfel je of je anders had moeten reageren of heb je te doen met de mensen die erbij betrokken waren. Wat je gevoel ook is: de aangrijpende gebeurtenis loslaten lukt je niet. Je denkt er continu over na en het heeft invloed op je stemming en functioneren. Hoe ga je hiermee om? Hoe leer je om aangrijpende gebeurtenissen los te laten? En waarom hebben mensen met stress of burn-out hier meer moeite mee? Je leest het allemaal in dit artikel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress, burn-out en loslaten

Iedereen kan ondersteboven raken door een aangrijpende gebeurtenis. Echter heeft zo’n situatie meer invloed op je als je niet goed in je vel zit en oververmoeid bent, bijvoorbeeld als je last hebt van chronische stress of een burn-out. Het is niet erg om moeite te hebben met een vervelende situatie, maar als het je leven gaat beheersen en invloed heeft op je functioneren is het erg belemmerend en belangrijk dat er iets aan wordt gedaan.

Om meer duidelijkheid te geven waarom dit meer invloed heeft als je je niet goed voelt, delen we een aantal symptomen van stress, burn-out en oververmoeidheid:

  • Je maakt sneller, onnodige fouten
  • Denk- en concentratievermogen verminderd
  • Moeite met het maken van de juiste keuzes
  • Geen energie (en motivatie) om actie te ondernemen
  • Je bent meer emotioneel
  • Alles voelt zwaar en moeilijk
  • Je bent lichamelijk en mentaal uitgeput
  • Weinig vertrouwen in jezelf
  • Je hebt weinig kracht en energie

Je kunt je wellicht voorstellen dat het verwerken en loslaten van een aangrijpende gebeurtenis met bovenstaande symptomen een stuk lastiger wordt. Hoe zwakker je lichamelijk en mentaal bent, hoe meer invloed een gebeurtenis kan hebben. Dit komt onder andere omdat je weinig afleiding hebt om in je hoofd met andere dingen bezig te zijn, je bent al erg gevoelig dus een aangrijpende gebeurtenis komt dan hard aan en je hebt weinig lichamelijke en mentale kracht om dingen te veranderen of aan te pakken. Daar komt nog bij dat stress of burn-out vaak een negatief effect heeft op je zelfvertrouwen, en hoe minder zelfvertrouwen je hebt, hoe meer je gaat piekeren, twijfelen en nadenken.

Dit kan meespelen waarom een aangrijpende gebeurtenis loslaten met chronische stress of een burn-out een stuk moeilijker is. We delen graag wat tips die je kunnen helpen om zo’n gebeurtenis makkelijker los te kunnen laten.

een-aangrijpende-gebeurtenis-loslaten

Een aangrijpende gebeurtenis loslaten: 6 Tips

Het vasthouden van een moeilijke gebeurtenis kost erg veel energie en kan voelen als een last op je schouders. Daarnaast zorgt dit voor een hoge bloeddruk, stress en een neerslachtig gevoel. Het is dus belangrijk om te leren hoe je dit kunt loslaten. Loslaten zorgt voor meer rust in je hoofd, een opgelucht gevoel en positieve energie. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

1. Praat erover

Een aangrijpende gebeurtenis loslaten is makkelijker als je er over kunt praten. Op deze manier hoef je het allemaal niet alleen te dragen en kunnen vrienden of familie ondersteuning bieden in je proces. Je kunt ook een professional inschakelen – niet alleen om de ingrijpende gebeurtenis te verwerken, maar ook om aan je herstel van chronische stress of een burn-out te werken. Praten over wat je meemaakt kan helend werken en helpt je om los te kunnen laten.

2. Schrijf het van je af

Als je continu maar blijft malen over een gebeurtenis maak je het in je hoofd steeds groter, zwaarder en ingewikkelder. Je kunt geen overzicht creëren. Juist door alles van je af te schrijven kun je de situatie helder krijgen voor jezelf. Je kunt op deze manier emoties verwerken en het geeft je meer overzicht. Het is echter wel belangrijk dat je niet de hele dag over de aangrijpende gebeurtenis schrijft. Neem hiervoor een half uur tot een uur per dag en probeer het daarna ook los te laten.

3. Zoek afleiding

Iets leuks doen kan een fijne afleiding zijn als je veel in je hoofd zit. Het helpt je om even los te kunnen komen van je gedachten en daarnaast is het goed voor je stemming om iets te doen waar je blij van wordt. Ga lekker een dagje de deur uit, alleen of met een vriend(in) of ga een paar uur aan de slag met je hobby. Doe iets waar jij voldoening uit haalt, waar je energie van krijgt en wat je blij maakt.

4. Werk aan je herstel

Eerder in dit artikel schreven we al dat een aangrijpende gebeurtenis loslaten moeilijker wordt als je niet lekker in je vel zit door bijvoorbeeld stress of een burn-out. Het is daarom belangrijk om aan je herstel te werken zodat je emotioneel stabieler wordt en meer kunt hebben.

Voor ondersteuning kun je bij ons terecht. Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en helpen je graag vooruit. Middels wandelcoaching en ons unieke Fasenplan helpen we jou op weg.

5. EMDR

Bij traumatische gebeurtenissen die je niet van je af kunt zetten is EMDR bewezen effectief. Door de traumatische ervaring her te beleven in combinatie met intensieve afleiding zoals oogbeweging, knipperende lichtjes en geluiden, kan de ervaring minder heftig gaan voelen. EMDR ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing zorgt er zo voor dat je minder gevoelig bent voor de heftige emotie van het trauma.

6. Vergroot je zelfvertrouwen

Wanneer je onzeker bent geworden door een aangrijpende gebeurtenis kan het moeilijker zijn om dit te verwerken. Het is daarom belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten zodat je meer vertrouwt op jezelf en jouw kunnen. Hoe zekerder jij bent van jezelf, hoe meer je aankunt en hoe makkelijker je aangrijpende gebeurtenissen kunt loslaten.

aangrijpende-gebeurtenis

7. Beweeg voldoende

Beweging zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en in je lijf. Als je veel bezig bent met een moeilijke situatie kan het goed zijn om regelmatig te bewegen. Loop lekker een blokje om, ga op de fiets boodschappen doen, beoefen yoga of ga lekker sporten. Dit helpt om meer rust en ruimte in je hoofd te creëren, daarnaast wordt er door beweging endorfine aangemaakt wat een prettig gevoel geeft en kan sport of beweging gunstig zijn om stress los te laten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Aangrijpende gebeurtenis loslaten

Het loslaten van een aangrijpende gebeurtenis kan moeilijk zijn. Zeker als je last hebt van chronische stress of een burn-out. Toch zijn er wel wat dingen die je zelf kunt doen om de situatie makkelijker te maken voor jezelf. Met behulp van bovenstaande tips kun je zelf alvast aan de slag.

Wil je graag meer ondersteuning bij dit proces? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Onze coaches ondersteunen je graag in jouw proces en kunnen je helpen om aangrijpende gebeurtenissen los te laten, om beter met stress om te gaan en weer lekker in je vel te zitten.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven