Gezonde voeding voor je brein: brainfood
Wist je dat een walnoot precies de vorm heeft van onze hersenen? De slimme natuur laat ons al vanzelf weten welke voeding waar goed voor is. Ons brein zal dus nog beter functioneren met de juiste voedingsstoffen. Zo zijn onze hersenen niet alleen belangrijk voor een goed denkvermogen en onze informatieverwerking, maar ook voor een gezonde mentale balans. Met gezonde hersenen is het bijvoorbeeld makkelijker om stressbestendig te blijven en lukt het ons beter om met werkdruk om te gaan. Daarnaast vermindert een gezond brein de kans op angstklachten en depressieve gevoelens. Het verbetert ons emotionele welzijn. Laat gezonde voeding voor je brein dan ook deel uitmaken van je levensstijl. Welke symptomen kunnen ontstaan als onze hersenen een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen? En welke voeding hebben onze hersenen dan precies nodig? Onthoud ook dat onze hersenen in directe verbinding staan met onze darmflora en spijsvertering.
Lees meer over ons brein en ontdek de belangrijkste brainfood tips in dit blogartikel.
De relatie van ons brein met voeding
Ons zenuwstelsel bestaat uit neurotransmitters die in nauwe verbinding staan met onze darmen. Wist je dan ook dat ons gelukshormoon serotonine voornamelijk wordt aangemaakt in de darmen? Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. Onze hersenen en onze darmen communiceren met elkaar via het darmmicrobioom. Heb je last van stress, sombere gevoelens of angst? Onderschat de verbinding tussen hoofd en buik dan niet.
Symptomen bij tekort aan voedingsstoffen
Een tekort aan voedingsstoffen zal gezondheidsklachten kunnen geven voor ons lichaam, zoals vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid of diarree. Daarnaast kan bloedarmoede ontstaan door een ijzertekort. Bij een tekort aan voedingsstoffen is er bovendien vaak een teveel aan gifstoffen. Maar niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein merkt een tekort aan voedingsstoffen op. Verschillende mentale problemen kunnen worden ervaren bij een tekort aan brainfood. Zo kun je problemen hebben met je concentratie of prikkelbaar zijn. Misschien heb je last van stemmingswisselingen of negatieve gedachten? Soms zijn er zelfs angstgevoelens of depressieve gevoelens
Gezonde voeding voor je brein
Wat hebben onze hersenen precies nodig om gezond te kunnen blijven? Wist je bijvoorbeeld dat ons brein voor meer dan de helft uit vet bestaat? Gezonde vetten maken dan ook een belangrijk deel uit van jouw voedingspatroon.
Gezonde vetten
Omdat onze hersenen dus veelal uit vetten bestaan is het eten van voldoende goede vetten essentieel. Goede vetten voor je brein zijn bijvoorbeeld vette vis, zoals makreel, sardines, zalm en haring. Daarnaast voorzien ook roomboter, kokosolie en olijfolie onze hersenen van goed vet. Bovendien kun je kiezen voor plantaardige bronnen van goede vetzuren, zoals noten, zaden en pitten. Kortom, zo zorgen de omega-3 vetzuren voor een goed werkend brein, maar ook voor een goede gemoedstoestand.
Probiotica
Het is bewezen dat probiotica bijdraagt aan het verminderen van stress. Probiotica en gefermenteerde voeding is niet alleen belangrijk voor onze darmen, maar ook voor onze hersenen. Met welke voeding profiteer je van de goede effecten van probiotica? Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kefir, kombucha of kimchi. Bovendien geef je met probiotica je gehele weerstand een goede boost.
B-vitaminen
Onze hersenen hebben ook voldoende B-vitaminen nodig, zoals vitamine B12. Dit vindt je voornamelijk in vlees, vis en gevogelte, maar ook in plantaardige bronnen, zoals bonen.
Vezels en eiwitten
Vezels en eiwitten zijn noodzakelijk als gezonde voeding voor zowel je brein als voor je darmen. Kies voornamelijk voor vezels uit groente, fruit en peulvruchten in plaats van granen.
Groente en fruit
Door dagelijks voldoende en gevarieerde groente en fruit te nemen, zorg je ervoor dat alle vitaminen en antioxidanten jouw hersenen zullen bereiken. Welke groente en fruit zijn nu de toppers als het gaat om hersengezondheid? Hierbij onze top 5 van brainfoods:
- Broccoli
- Blauwe bessen (rijk aan antioxidanten)
- Bananen (bevat kalium)
- Avocado’s (bevat omega-9 vetzuren)
- Spinazie (sterk ontgifter)
Daarnaast zijn er ook kruiden en algen, zoals spirulina die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van je brein.
Nog meer tips voor brainfood
Verminder suikers
Suikers kunnen niet alleen leiden tot overgewicht. Suikers zijn ook nadelig voor voor de darmen. Ze verstoren onze darmflora wat weer effect heeft op onze hersenen. Daarnaast vermijd je ook liever kunstmatige smaakversterkers, zoals E-621.
Pas op met gluten
Wees matig met gluten, omdat ze kunnen leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en zogenoemde hersenmist. Bovendien als blijkt dat gluten moeilijk te verteren zijn, kan er ook een tekort aan voedingsstoffen ontstaan.
Drink voldoende water
Voldoende zuiver water drinken is essentieel om gifstoffen te kunnen verwijderen uit je lichaam en je brein.
Ondersteun met voedingssupplementen
Soms kunnen voedingssupplementen ook voor je hersenen ondersteuning bieden, zoals een multivitamine. Daarnaast zijn zink en magnesium belangrijke mineralen voor een gezond brein.
Eet met aandacht
Gezonde voeding voor je brein heeft ook te maken met hoe je eet. Eet jij vaak snel en misschien zelfs vanaf de bank? Liever neem je bewust de tijd om te eten, om te genieten, maar ook voor een betere voedselverwerking.
Verminder stress
Stress zorgt voor een disbalans in onze hersenen. Zo heeft niet alleen jouw lichaam, maar ook jouw brein ontspanning nodig. Bosbaden, yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie zijn bijvoorbeeld goede manieren om stress en een rusteloos gevoel te verminderen. Daarnaast kun je ook je hersenen stimuleren met wandelen, oefenen in dankbaarheid en ruimte te maken voor meer zelfliefde.
Gezonde voeding voor een gezonde hersenwerking
Hoe blijf je zorgen voor een goed geheugen, je concentratie en dus je productiviteit? Geef je hersenen genoeg brainfood. Gezonde voeding die jouw brein in een goede conditie houden. Hierbij bepalen de darmen welke voedingstoffen de hersenen nodig hebben om gezond te blijven. Ongezonde voeding zal niet alleen gevolgen hebben voor ons lichaam, maar ook voor ons brein. Zo kun je problemen krijgen met je focus of motivatie. Daarnaast kun je moeite hebben met positief denken en negativiteit ervaren. Bovendien kun je psychische klachten ondervinden, zoals woede of paniek. Als onze hersenen genoeg voedingsstoffen ontvangen, houd je jouw hersenen wel gezond. Daarnaast draagt brainfood bij aan een sterk immuunsysteem en kun je darmklachten voorkomen. Kortom, gezonde voeding voor je brein is een must!