Inhoudsopgave
Kracht van de ademhaling bij stress en burn-out klachten
Ademen doen we wel duizenden keren per dag, dit is een proces dat de hele dag doorgaat. Hoewel dit vaak onbewust gebeurt, kan het wel zijn dat je op een verkeerde manier ademt. Dit zie je onder andere vaak bij mensen die stress ervaren. Een verkeerde ademhaling kan lichaamsprocessen verstoren, stress versterken en zorgen voor een beklemmend gevoel. Juist als je veel stress ervaart of een burn-out hebt is focus op ademhaling dus een mooie stap. Je zult dan al snel de kracht van ademhaling gaan ervaren. Ik deel vandaag graag meer over waarom een goede ademhaling zo belangrijk is, hoe het je helpt in het hier en nu te leven en wat voor oefeningen kunnen helpen om bewust met je ademhaling bezig te zijn.
Waarom gaan we anders ademen door stress?
Je zult het zelf vast en zeker ooit ervaren hebben: je voelt je gespannen of gestrest en je gaat onbewust sneller ademhalen, je ademt hoger (via je borst in plaats van je buik) of je zet je ademhaling juist af en toe vast. Dit is een automatische reactie van het lichaam zodra er stress wordt ervaren.
Als je stresssysteem wordt geactiveerd, zorgt dit ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je bloeddruk omhoog gaat en bloed en energie snel naar de spieren wordt gestuurd zodat je klaar bent om in actie te komen. Om dit te kunnen realiseren is je ademhaling nodig: je ademhaling gaat omhoog en je gaat sneller ademen zodat er meer zuurstof in het lichaam kan komen.
Wat verandert stress aan je ademhaling?
Ook hebben mensen die stress ervaren vaak opgetrokken schouders waardoor er minder ruimte is in de borstkas. Hierdoor ga je hoger en oppervlakkiger ademen stelt fysioloog dr. Hans Keizer in een interview met NU.nl. Keizer geeft aan dat een hoge en oppervlakkige ademhaling er voor zorgt dat er minder bloed in aanraking komt met inademingslucht met als gevolg dat er minder zuurstof opgenomen kan worden. Is er sprake van hyperventilatie? Dan verlies je te veel koolzuurgas wat nodig is voor allerlei processen in het lichaam, zoals de doorbloeding en normalisering van de zuurgraad in het bloed.
Als je dit zo leest is het dus erg logisch dat je ademhaling verandert wanneer er stress ervaren wordt. Het probleem is alleen dat er tegenwoordig veel stress wordt ervaren en veel mensen last hebben van chronische stress of een burn-out. Het gevaar is dan dat er vrijwel continu op een hoge, snelle manier adem gehaald wordt wat uiteindelijk voor klachten kan zorgen.
Kracht van ademhaling: oefen met ademhaling
Hoewel ademhaling dus een onbewust proces is, is het toch heel belangrijk om er vaker bewust mee bezig te zijn. Een goede ademhaling geeft rust, zorgt voor ontspanning en laat lichaamsprocessen goed werken. Ook helpen ademhalingsoefeningen om stress te verlichten.
De kracht van ademhaling zit hem dus in de manier waarop je ademt. Onderstaande tips kunnen je helpen om weer op een goede manier te ademen zodat je zelf ook de kracht van ademhaling kunt ervaren.
Yoga
Middels yoga kun je heel bewust bezig zijn met je ademhaling. Ademhaling is bij het beoefenen van yoga namelijk een essentieel onderdeel. Bij veel vormen van yoga is de bedoeling dat de ademhaling gelijk gaat met de bewegingen die gemaakt worden waardoor je bewegingen en ademhaling op elkaar worden afgestemd.
Bij Yin-Yoga blijf je juist langer in een pose en probeert in die pose ontspanning te vinden. Je ademhaling is ook hier weer heel belangrijk. Deze vorm van yoga werkt meditatief.
Door yoga te beoefenen leer je dus ook om op een bewuste manier met je ademhaling bezig te zijn. Ook helpt yoga om te ontspannen en tot rust te komen wat erg gunstig is als je veel stress ervaart.
Ademhalingsoefeningen
De kracht van ademhaling zit hem deels ook in het beoefenen van ademhalingsoefeningen. Zulke oefeningen ondersteunen een goede ademhaling en kunnen je helpen terug te brengen naar het hier en nu. Het werkt ontspannend en rustgevend en daarbij ligt de focus op een goede ademhaling.
Adem 3 seconden in, 5 seconden uit en neem vervolgens 2 seconden rust. Dit kun je een aantal keer herhalen en in principe kun je dit overal uitvoeren waar je wilt. Moet je iets doen wat je spannend vindt en merk je dat je ademhaling daardoor verandert? Richt je een aantal minuten op je ademhaling en voel hoe je tot rust komt.
Meditatie
Mediteren helpt je om volledig in het hier en nu te zijn. Je focust je op jezelf, je ademhaling en wat nu is, zonder in je hoofd bezig te zijn met to-do lijstjes, piekergedachten of wat je straks gaat doen. Tijdens meditatie is een goede, ontspannen ademhaling van groot belang omdat je alleen op deze manier volledig kunt ontspannen. Dagelijks mediteren helpt je om meer rust en ontspanning in je leven te ervaren en bij het verminderen van stress.
Wandelen
Een wandeling door de natuur helpt je om stress en spanning te verminderen. Door in beweging te komen wordt het geluksstofje endorfine aangemaakt waardoor je je dus net wat prettiger voelt. Ook helpt wandelen om je concentratie en geheugen te verbeteren, creativiteit aan te wakkeren en geeft het energie. Kijk bewust naar al het moois wat de natuur te bieden heeft, neem tijd om aan die ene bloem te ruiken of dat leuke vogeltje te bekijken. Dit wordt ook wel bosbaden genoemd, wat een vertaling is van shinrin yoku vanuit het Japans.
Het kan prettig zijn om tijdens een wandelling ook bewust bezig te zijn met je ademhaling. Voel de frisse lucht in je longen stromen tijdens een diepe ademhaling en visualiseer dat je alle stress en negativiteit uitblaast. Je zult merken dat je je een stuk rustiger en fijner voelt na je wandeling.
Wandelcoaching in de natuur met aandacht voor de kracht van ademhaling
De kracht van ademhaling is dus erg groot en een goede ademhaling is van groot belang, zeker wanneer je veel stress ervaart of een burn-out hebt.
Woon je in de provincie Noord-Brabant of Limburg dan ondersteun ik je middels wandelcoaching graag om weer meer rust in je leven te ervaren en in fase 2 van ons Fasenplan besteden we ook aandacht aan de ademhaling. Dit alles doen we lekker wandelend in de natuur.
De natuur werkt helend, is verrijkend en zit vol inspiratie. Dit heb ik zelf mogen ervaren na een operatie aan een poliep waarna ik ongeveer 6 weken amper mocht praten. Doordat ik vooral stil moest zijn heb ik veel tijd doorgebracht in de natuur en dat was erg prettig. Na mijn opleiding natuurcoach wilde ik dan ook niets liever dan coaching en natuur met elkaar combineren.