Zuurstof verhogen voor meer energie en minder stress
Zuurstof is essentieel voor elk leven. Een zuurstof tekort ontstaat vaak als gevolg van stress. Doordat stress je minder diep laat ademhalen, krijgen jouw longen te weinig zuurstof. Ons bloed heeft zuurstof nodig dat weer zorgt voor gezonde lichaamscellen. Zo voorziet het ons van energie. Te weinig zuurstof betekent dus vaak minder energie. Zuurstof tekort door stress leidt tot zowel lichamelijke als mentale gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Daarnaast kan er sprake zijn van hyperventilatie en benauwdheid. Hoe kun je zuurstof in bloed verhogen? Gezonde voeding, voldoende ontspanning en beweging zijn van groot belang. Bovenal speelt een goede ademhaling hierin een belangrijke rol. In dit blogartikel lees je er dan ook meer over. Kortom, goed ademen is leven, niet overleven!
Te weinig zuurstof door stress
Sta jij er weleens bij stil hoe je ademt? Als we stress hebben, ademen we vaak te snel en te veel. Je gaat oppervlakkig ademen. Onze adem wordt vaak korter. Zo houden we bij woede of verdriet onze adem vaak (onbewust) in. Hierdoor stijgt ons stresshormoon cortisol, waardoor ons lichaam in een vlucht/vechtstand komt en stress krijgt. Onze neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine hebben ook zuurstof nodig voor een goed functioneren van ons brein. Kortom, zuurstof is essentieel voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor ons mentale welzijn.
Gevolgen van te weinig zuurstof in bloed
Bij een tekort aan zuurstof in het bloed kunnen er zowel fysieke als mentale gezondheidsklachten ontstaan. Een zuurstof tekort is een stressreactie van ons lichaam, maar ook van onze hersenen. Wist je dat dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten? Zoals hoofdpijn en weinig energie hebben. Daarnaast kun je last krijgen van rugpijn of buikpijn. Bovendien brengt te weinig zuurstof ons mentaal uit balans. Zo kun je moeite hebben met het behouden van je focus en helder denken. Ook kun je je rusteloos, nerveus of gespannen voelen. Slapeloosheid komt ook voor. Tenslotte kan een tekort aan zuurstof zelfs leiden tot psychische problemen, een depressie of een burn out. Herken je deze klachten? Lees dan verder over de essentiële rol van onze ademhaling om een zuurstof tekort te voorkomen.
Zuurstof in bloed verhogen met ademhaling
Voordelen van een goede ademhaling
Voor meer energie
Goed ademhalen is belangrijk voor meer energie, meer ontspanning en minder stress. Je staat positiever in het leven, krijgt meer rust, maar ook meer focus (bijvoorbeeld voor het werk). Hierdoor zul je uiteindelijk meer gedaan krijgen. Let er eens op hoe je ademt als je in rust bent. Voor meer ontspanning en minder stress is dieper en langzamer ademen van belang. Laat je buik ontspannen en houd je schouders recht. Zo verbeter je je longcapaciteit en neem je meer zuurstof op. Goed ademen betekent dat je je gelukkiger zult voelen, je zult minder piekeren en je zult meer positiviteit ervaren. Bij het uitademen verminder je negatieve energie.
Voorkomt overgewicht
Wist je dat je door een goede zuurstof toevoer in het lichaam overgewicht kunt voorkomen?
Gezonde bloeddruk
Een goede ademhaling verlaagt de hartslag en voorkomt een hoge bloeddruk.
Meer rust
Een goede ademhaling zal je geest tot rust brengen en angstklachten helpen verminderen. Je komt emotioneel weer beter in balans.
Beter slapen
Een goede ademhaling zorgt niet alleen voor meer energie, maar ook voor meer ontspanning. Bij het inademen krijg je weer nieuwe energie, zowel je lichaam als je geest worden weer opgeladen. Dit zal je ook helpen met beter slapen.
Vergroot jouw zelfliefde
Wist je dat ademen ook veel invloed heeft op ons denken en op hoe wij ons voelen? Verbinding met onze adem, betekent ook verbinding met onszelf. Zo vergroot je jouw zelfliefde.
Hoe kan ik op mijn ademhaling letten?
Misschien vindt je het lastig om op je ademhaling te letten. Goede manieren om op je ademhaling te letten zijn bijvoorbeeld tijdens het wandelen, tijdens bosbaden of tijdens mediteren. Hierbij ervaren we al wat rust en zijn we meer op onszelf gericht. Daarnaast laat de natuur en de buitenlucht ons ook beter ademhalen. Je zult vast wel gemerkt hebben dat je meer zuurstof en dus meer energie hebt op schone, natuurrijke gebieden. Hier is nog minder luchtvervuiling en verkeer, zoals in de grote stad. Daarnaast ben je minder snel afgeleid door andere geluiden, mensen en energieën in de omgeving. Tenslotte zijn we vaker met onze aandacht naar buiten gericht in plaats van naar binnen, met onszelf. Goed ademen brengt je dichterbij jezelf. Als je ontspannen ademt, leef je ook ontspannen.
Vind je het nog steeds moeilijk om goed te ademen? Dan kan een ademcoach je wellicht helpen.
Ademhalingsoefeningen
Wat wil je met jouw adem bereiken? Wil je meer focus? Wil je meer energie? Of juist meer rust? Misschien wil je woede laten verdwijnen? Of jouw bewustzijn vergroten? Een goede ademhaling helpt je in het nu te blijven.
- Word je bewust van je buikademhaling. Kijk maar eens naar baby’s, die ademen nog op een pure, natuurlijke manier. Je krijgt meer lucht als je inademt via je buik.
- Adem elke ochtend en avond 10x lang en diep in en uit door je neus. Voeg deze ademhalingsoefening bijvoorbeeld toe aan je ochtend- of avondroutine.
- Ook kun je je adem vasthouden en lang uitademen met een hummm geluid, dit stimuleert de hypothalamus.
Verhoog jouw zuurstof, verminder jouw stress
Vaak zijn we vergeten hoe we goed moeten ademen. Een oppervlakkige ademhaling is een teken van te weinig zuurstof. Bij een zuurstof tekort krijgen we te maken met verschillende stress symptomen, zoals stemmingswisselingen en prikkelbaar zijn. Wil je meer lucht in de longen? Dit bereik je door dieper te ademen. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je ontspannen en energiek tegelijk bent. Het geeft je weer rust in je hoofd. Het helpt je ook om negatieve gedachten los te laten. Goed ademhalen is, net als gezond eten, voldoende slapen en self care, ook een vorm van jezelf opladen. Daarnaast helpt meditatie voor een gezond lichaam en een heldere geest met meer zuurstof. Zuurstof verhogen betekent stress verminderen. Tenslotte laat een goede ademhaling je niet alleen positief denken, maar het laat je positief zijn!
3 reacties
Ik heb een bovendruk van 130 en een onderdruk van 56. Wat kan in daaraan doen?
Mvr groet
Beste Jaap,
Als je klachten hebt van de lage onderdruk dan is dit een vraag voor je huisarts.
Als je geen klachten hebt is een te lage onderdruk veel minder gevaarlijk dan een hoge bovendruk. Een lage onderdruk is dus niet direct reden tot zorgen.
Maar wij zijn coaches en geen medici. Bij zorgen, altijd contact opnemen met je huisarts.
Beste, ik heb last van chronische verzuring in mijn lichaam. Veel pijnklachten en ook vermoeidheid. Kan dit ook het gevolg zijn van te weinig zuurstof in het bloed?