Zoeken

Zoeken sluiten

Niet werken door psychische problemen

maandag 3 augustus 2020

Bijna iedereen zal er inmiddels wel van overtuigd zijn dat niet kunnen werken door psychische problemen iets is dat speelt in onze maatschappij. Iets dat aandacht verdient zodat het niet nog ernstiger wordt dan het al is. De ernst is bij veel mensen duidelijk, maar toch is het lastig om de ware omvang in te kunnen schatten. Dat heeft er onder andere mee te maken dat je niet alle problemen kunt zien.

Wie denkt aan niet kunnen werken door psychische problemen, is misschien geneigd om direct aan werkstress te denken. En inderdaad: veel mensen die niet kunnen werken, vallen uit omdat zij ernstige werkstress ervaren. Bijvoorbeeld een te hoge werkdruk of conflicten met collega’s. Maar psychische problemen ontstaan natuurlijk niet alleen op het werk. Ook in je privéleven kun je te maken krijgen met uitdagingen die kunnen zorgen voor psychische problemen die leiden tot werkverzuim. En wat te denken van de werk/privébalans waar veel mensen mee worstelen?

Werken is belangrijk. Om verschillende redenen. Uiteraard om in je onderhoud te voorzien. Maar werken vervult ook een belangrijke maatschappelijke en sociale functie. Het werk is voor veel mensen de plek waar zij het grootste gedeelte van hun tijd doorbrengen. Werken geeft je daarom als het goed is ook voldoening en houvast. Sociale interactie met collega’s is belangrijk. Wanneer je last hebt van dermate ernstige psychische problemen dat werken niet meer mogelijk is, vereist dit aandacht. De psychische problemen kunnen verergeren wanneer je stopt met werken, omdat je in een gat terecht kunt komen. Ineens ziet je dagelijks leven er compleet anders uit.

niet meer kunnen werken

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Niet kunnen werken door psychische problemen: waar ligt de oorzaak?

Zoals ik zojuist al schreef, kun je de oorzaak niet altijd zien wanneer iemand uitvalt van het werk. Dit is iets om altijd te onthouden. Want ondanks dat werkverzuim door stress een groot en helaas veel voorkomend probleem is, wordt dit niet door iedereen serieus genomen. Hoe vaak zijn mensen die niet kunnen werken door psychische problemen wel niet uitgemaakt voor aanstellers? Je kunt nooit voor een ander bepalen of zijn of haar problemen terecht zijn of niet. Er kan zo veel meer spelen dan je ziet of denkt. Iemand kan op het werk prima lijken te functioneren, maar ondertussen last hebben van ernstige psychische problemen.

Aan mensen die wel eens een collega hebben zien uitvallen met bijvoorbeeld een burn-out de vraag: zag je dit aankomen? Ik durf te wedden dat lang niet iedereen “ja” kan antwoorden op deze vraag. Oordeel daarom dan ook nooit. Helemaal niet als je niet alle omstandigheden kent. Aan sommige mensen kun je eenvoudig aflezen wanneer zij ernstige stress ervaren. Of zij praten erover. Aan andere mensen zie je dit niet. Dat betekent echter niet dat er geen sprake is van stress of problemen.

Rust is vaak niet voldoende

Ook als je zelf bent uitgevallen door psychische problemen, heb je dit misschien niet aan zien komen. Anderen hebben wellicht niets aan je gemerkt en misschien heb je zelf ook al die tijd wel het gevoel gehad dat het wel meeviel. En toch zit je ineens thuis met psychische problemen. Bij niet kunnen werken door psychische problemen, is het belangrijk om jezelf eerst af te vragen waar de oorzaak ligt van je problemen. Van je problemen kun je soms namelijk herstellen met een nemen van voldoende rust. Bij een burn-out is dat meestal niet het geval, maar bij andere problemen zoals een depressie, overspannenheid of oververmoeidheid soms wel. Maar heb je de garantie dat je niet opnieuw uitvalt wanneer je vervolgens weer aan het werk gaat? Zolang de oorzaak nog bestaat, is tevens de kans op een terugval aanwezig. Niet voor niets zitten honderdduizenden mensen thuis.

rust vaak niet voldoende

Niet kunnen werken door psychische problemen: hoe los je dit op?

Als je niet kunt werken door psychische problemen, is dat vervelend. Veel mensen die uitvallen op het werk, verzetten zich in eerste instantie tegen hun problemen. Dat is begrijpelijk. Het is frustrerend om niet meer te kunnen werken. Het kan je boos maken, of misschien schaam jij je hier zelfs voor en zie je het als teken van zwakte. Die gevoelens mogen er zijn, maar zullen uiteindelijk moeten verdwijnen. Hier los je immers niets mee op. Je problemen oplossen, begint met acceptatie. De situatie is zoals hij is. In plaats van hier tegen te vechten, kun jij je beter richten op een oplossing.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Er is geen kant en klaar recept voor het oplossen van psychische problemen. Een open houding ten aanzien van je problemen is belangrijk. Misschien zijn je psychische problemen veroorzaakt door overmacht. Bijvoorbeeld wanneer een aangrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden, zoals het overlijden van een collega, een ernstig werkongeval of een serieus probleem in de privésfeer. Maar misschien is werkstress de oorzaak. In dat geval kan het zijn dat er veranderbereidheid van je gevraagd wordt. Want als je weer aan het werk zou gaan zonder bepaalde zaken te veranderen, loop je onherroepelijk weer tegen dezelfde problemen aan.

Stap voor stap naar herstel

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Stap voor stap naar herstel

Hoe je jouw problemen oplost, wordt dus gaandeweg duidelijk. Liberi’s unieke methode, ons Fasenplan, is met dit idee in gedachten ontwikkeld. Wat je problemen ook zijn, iedereen doorloopt dezelfde fasen op weg naar herstel. Per fase maakt jouw burn-out coach gebruik van de juiste tools om jou te begeleiden naar een volledig herstel. Dit vergt misschien geduld, maar is wel dé manier om te herstellen. Om je een idee te geven: de gemiddelde hersteltijd van een burn-out bedraagt acht maanden. Je kunt niet werken door psychische problemen en dat heeft een oorzaak. Een oorzaak die in veel gevallen in het begin heeft geleid tot problemen die je nog niet opmerkte. Maar die problemen werden steeds een stukje erger. Totdat het punt kwam waarop je simpelweg niet meer kon.

Problemen die een lange tijd hebben gespeeld, hebben van ook lange tijd nodig om van te herstellen. Onze coaches hebben de kennis en ervaring om jou optimaal te helpen herstellen. Met goede gesprekken, gerichte coaching en opdrachten. Je coach is tevens je vertrouwenspersoon. Iemand op wie je terug kunt vallen tijdens je weg naar herstel. Kun jij niet werken door psychische problemen? Je staat er niet alleen voor. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven