We hoeven er niet omheen te draaien: buikpijn hebben is gewoon ontzettend vervelend. Los van het feit dat het een vervelend gevoel is, is het vaak ook iets dat lang blijft hangen. Buikpijn heb je meestal niet maar een paar minuutjes: je kunt er de hele dag last van hebben. Sterker nog: heel veel mensen hebben regelmatig last van buikpijn of hebben zelfs aanhoudende buikpijn. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? In deze blog ga ik in op de mogelijke oorzaken, waaronder stress. Ook deel ik praktische tips met je om de pijn te voorkomen of te verminderen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je een oplossing vindt voor jouw buikpijn. Ik vertel je graag wat je kunt doen wanneer het veroorzaakt wordt door stress of door iets anders. In deze blog lees je:
Buikpijn is erg vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Zo hebben we al eerder artikelen geschreven die gerelateerd zijn aan dit onderwerp waar we het hebben over last van je buik door stress, een misselijk gevoel door stress en maagpijn door stress. Stress kan dus een grote invloed hebben, maar het is zeker niet de enige oorzaak van pijn in je buik. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van buikpijn na het eten, of buikpijn omdat je zwanger bent. Wanneer je pijn in je buik ervaart, is het op de eerste plaats belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die deze pijn kunnen veroorzaken, op de website van de Maag Lever Darm stichting worden veelvoorkomende oorzaken vermeld, zowel de lichamelijke oorzaak als de psychische oorzaak. Een aantal daarvan zijn:
Als je kijkt naar het psychische vlak en de leefstijl kunnen er ook verschillende oorzaken zijn die voor pijn in je buik zorgen, denk aan:
Wanneer je buikpijn na het eten ervaart, kan het zijn dat je iets verkeerds gegeten hebt of dat je teveel of te snel hebt gegeten. In veel gevallen gaat het na het eten vanzelf weer over wanneer het eten wat gezakt is. Dit gaat vaak gepaard met winderigheid, boeren en een opgeblazen buik. Wanneer je regelmatig pijn hebt na het eten van bepaalde voeding kan het slim zijn om dat ingrediënt tijdelijk uit je voedingspatroon te halen om te achterhalen of het dan minder is. Ook kun je na het eten last hebben van buikpijn en misselijk zijn, bijvoorbeeld omdat je iets hebt gegeten wat niet meer goed was of door buikgriep.
Het is belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. Op deze manier krijg je altijd voldoende vitaminen en mineralen binnen en de kans op buikpijn na het eten is kleiner. Ook is het belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Wanneer je te snel eet en/of niet goed kauwt, kun je jouw maag en darmen te zwaar belasten. Dat kan resulteren in buikpijn, maar ook in maagzuur.
Buikpijn door stress komt heel erg vaak voor. Na hoofdpijn is het misschien wel de meest ervaren klacht bij (milde) stress. Hoe kan het dat stress je buikpijn geeft? Hoe stress zich uit, is voor iedereen anders. Maar dat veel mensen door stress buikpijn krijgen, is heel eenvoudig te verklaren. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam als het ware andere prioriteiten gaat stellen. Stress zet het spijsverteringssysteem op pauze omdat dit systeem niet belangrijk is op het moment dat er gevaar is en het lichaam wil alle energie gebruiken om te vechten of vluchten. Doordat de maag en darmen trager functioneren kun je dus last krijgen van buikpijn of misselijk zijn, maar je kunt ook buikpijn in je onderbuik ervaren. De buikpijn kan zich dus op verschillende manieren uiten. Ook kan het gepaard gaan met diverse extra klachten zoals een opgeblazen gevoel, steken in je maag of diarree.
Buikpijn die veroorzaakt wordt door stress kan verergeren na het eten. Niet alleen omdat je spijsverteringsstelsel trager werkt: door stress kun je tevens last krijgen van een brok in je keel waardoor eten moeizamer gaat. Daarbij heeft stress invloed op de werking van maag en darmen wat ook van invloed kan zijn. Door darmproblemen kun je ook buikpijn in je onderbuik ervaren.
Buikpijn hebben we allemaal wel eens. Vaak ook wanneer we stress ervaren. Dat is in de basis geen probleem. Maar wat als je last hebt van aanhoudende buikpijn? Als je last hebt van aanhoudende buikpijn is het van groot belang om de oorzaak te achterhalen. Het is namelijk een indicatie dat iets niet klopt. Om te ontdekken of stress de boosdoener van deze pijn is, kun je onze gratis burn-out test doen. Na het invullen van 50 vragen krijg je een duidelijk inzicht in jouw stresslevel en weet je dus of buikpijn waarschijnlijk door stress wordt veroorzaakt of niet.
Als dit het geval is raden we je aan om stress te verminderen in jouw leven. Zodra stress vermindert zal ook de aanhoudende buikpijn of buikpijn in je onderbuik afnemen. Een burn-out coach bij jou in de buurt kan je hierbij helpen. Probeer direct eens voor jezelf te kijken of je een verband kunt vinden tussen stress en buikpijn. Als je buikpijn inderdaad het resultaat is van stress, dan zul je waarschijnlijk al snel gaan ontdekken dat je last van je buik krijgt tijdens of vlak na momenten van stress. Ook deze buikpijn kan aanhouden, want als je continu stress ervaart is het heel goed mogelijk dat de bijbehorende symptomen ook continu aanwezig zijn.
Wanneer stress niet de oorzaak is van pijn in je buik, is het belangrijk om verder te zoeken. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je een voedselintolerantie of -allergie hebt, het prikkelbare darm syndroom of buikgriep. Je kunt bij je huisarts informeren over aanhoudende buikpijn zodat de huisarts je kan adviseren welke stappen je kunt ondernemen.
Wat de oorzaak ook is: je wilt van je buikpijn of. Of het misschien voorkomen voor een volgende keer. Wat te doen tegen buikpijn? Ik geef je graag deze vier tips mee. En nee: deze tips zijn geen wondermiddel. Ook zullen ze bij ernstige klachten er echt niet voor zorgen dat de buikpijn helemaal verdwijnt. Helpen zullen ze echter wel. Zie het als een vorm van damage control.
Om je spijsverteringssysteem wat meer rust te bieden kan het helpen om op vaste momenten en in kleine porties te eten. Neem ook de tijd om rustig te eten. Je kunt de drie vaste eetmomenten (ontbijt, lunch, diner) vastzetten en daartussen kun je drie momenten plannen voor een tussendoortje. Door kleine porties te eten en ook echt de tijd te nemen om ontspannen te eten kan je lichaam het eten beter verteren waardoor je mogelijk geen of minder pijn in je buik ervaart.
Om alles in je lichaam soepel te laten verlopen is het belangrijk om voldoende water te drinken. Zeker wanneer je last hebt van buikpijn en misselijk bent waardoor je moet overgeven of last hebt van diarree is het van groot belang dat je genoeg water drinkt. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Probeer dranken met alcohol, cafeïne, suiker of koolzuur te vermijden. Water of cafeïnevrije thee zijn de beste opties. Drink bijvoorbeeld thee met verse gember, kamille thee of verse munt thee.
Hoewel bewegen lastig kan zijn als je pijn hebt is het wel een belangrijke factor om aanhoudende buikpijn of pijn in je onderbuik te verminderen. Bewegen is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je spijsverteringskanaal. Ga dagelijks wandelen, beoefen yoga, fiets regelmatig een rondje of zorg dat je op een andere manier kunt sporten. Lichaamsbeweging bevordert namelijk de werking van de darmen. Tevens is beweging een goede manier om stress te verminderen.
Wanneer je buikpijn door stress wordt veroorzaakt, is het uiteraard logisch om (extra) stress te vermijden. Maar ook wanneer stress niet de oorzaak is, doe je er goed aan om stress te voorkomen. Heb je namelijk last van buikpijn om een andere reden, dan kan stress er alsnog voor zorgen dat de pijn verergert. Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om stress te verminderen. Daarom heb ik ook op dat gebied wat tips voor je.
Buikpijn is ontzettend vervelend. Zeker wanneer je hier regelmatig last van hebt of wanneer het aanhoudend is. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Ik heb je in dit blog een aantal tips gegeven op dit gebied. Ga ermee aan de slag! Het leven wordt een stuk prettiger wanneer je gewoon zonder buikpijn kunt functioneren. Wat zijn de volgende stappen? Heb je de stresstest al gedaan? Mocht de uitkomst zijn dat jouw buikpijn waarschijnlijk wordt veroorzaakt door stress, dan staan wij voor je klaar. Onze coaches zijn gespecialiseerd in het verhelpen van stress en doen dit ook nog eens op een manier die automatisch effectief is tegen buikpijn: middels wandelcoaching. Samen met een coach wandel je door mooie natuurgebieden en leer je hoe je het beste kunt omgaan met stress. En wandelen is dus goed voor je spijsverteringsstelsel. Wanneer stress niet de oorzaak is, is het belangrijk om te informeren bij je huisarts omdat er dan mogelijk iets anders aan de hand is. Neem de klachten serieus en blijf er niet te lang mee rondlopen voordat het mogelijk erger wordt.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606