Zoeken

Zoeken sluiten

Pessimisme

dinsdag 6 april 2021

Wat is pessimisme & welke invloed heeft het op stress?

De ene persoon staat positief in het leven, terwijl een ander overal moeilijkheden en negativiteit ziet. Optimisten en pessimisten. Pessimisme maakt het leven zwaar en donker, al hebben ze dit zelf misschien helemaal niet in de gaten. Bij elke gebeurtenis in het leven, positief of negatief, wordt er benoemd wat er allemaal fout kan gaan. De focus ligt altijd op de negatieve aspecten van het leven. Ze ervaren daardoor ook sneller stress, daarbij is ook gebleken dat pessimisten over het algemeen slechter tegen stress kunnen. Gelukkig kun je ook leren om van pessimist te groeien naar optimist, al vraagt dit om veel zelfreflectie en inzet om echt met jezelf aan de slag te gaan. In dit artikel lees je alles over pessimisme, de invloed van stress en delen we tips hoe je als pessimist kunt leren positiever in het leven te staan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is pessimisme?

Je kent vast de uitspraak wel over dat glas wat bij de één halfvol is, en bij de ander halfleeg. Op Trouw.nl wordt uitgelegd waarom dit zo is: als je zegt dat je glas halfvol is, geeft dit aan dat het van een leeg glas op weg is naar een vol glas. Een halfleeg glas is dus het tegenovergestelde: je verwacht dat het glas leger wordt. Dit is de reden waarom deze uitspraak gebruikt wordt om te stellen of iemand optimistisch of pessimistisch is.

Wat is pessimisme?

Pessimisme betekent dat iemand altijd van het slechtste uitgaat. Een pessimist heeft geen vertrouwen in het leven, gelooft niet in toeval en is ervan overtuigd dat er altijd wel iets fout zal gaan. Onderstaande uitspraken zullen voor een pessimist dan ook erg bekend zijn:

  • Dat overkomt míj weer
  • Ik heb ook áltijd pech
  • Er zal vast en zeker weer wat fout gaan, zoals altijd

Toch wordt pessimisme soms ook als positief bestempeld. Een pessimist zal namelijk minder snel risico nemen en zijn altijd voorbereid op het allerergste waardoor het uiteindelijk vaak meevalt.

Pessimisme en stress

Er is onderzoek gedaan naar het effect van stress bij optimisten en pessimisten. Hieruit is gebleken dat mensen die optimistisch door het leven gaan, sneller herstellen van stress. Bij pessimisten werd gezien dat ze zich slechter aan stress kunnen aanpassen en meer tijd nodig hebben om van stress te kunnen herstellen. Tijdens het onderzoek werd de hartfrequentie gemeten waaruit bleek dat optimisten een minder grote stijging hadden in de hartslag dan pessimisten. Ook het cortisol level daalde bij optimisten sneller. Wat ook naar voren kwam was dat pessimisten de opdrachten moeilijker vonden dan optimisten. Er kan dus gesteld worden dat mensen die negatief in het leven staan, ook meer moeite hebben met stress en hier minder snel van herstellen. Terwijl optimisme dus juist helpend kan zijn in stressvolle situatie.

Pessimisme en stress

Kun je pessimistisch worden door stress?

Hoe positief je ook in het leven staat, iedereen kan wel eens in een situatie komen waarbij alles donker, moeilijk en negatief lijkt. Wanneer je chronische stress ervaart of een burn-out hebt ga je niet dansend door het leven met de gedachten: “ah joh, dit komt allemaal wel weer goed!”. De kans is groter dat je je neerslachtig voelt, dat je nergens zin in hebt, en het liefste de hele dag in bed ligt. Je voelt je verslagen, angstig en het leven voelt vooral heel erg zwaar. Wanneer je goed in je vel zit, kun je vaak beter met tegenslagen omgaan dan wanneer je, je niet goed voelt. Je bent dan sneller prikkelbaar en emotioneel, reageert mogelijk heftiger en hebt minder vertrouwen. Het lastige is echter dat zo’n houding je snel naar beneden trekt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Pessimistisch worden door stress is logisch. Stress of een burn-out heeft zo’n grote impact op je leven dat dit je hele stemming kan veranderen. Van optimistisch, blij en vol vertrouwen verander je in pessimistisch, neerslachtig en is je vertrouwen ver te zoeken. Toch zul je, als je diep van binnen een echte optimist bent, hier ook weer uit komen. Door te werken aan je burn-out herstel zul je uiteindelijk het vertrouwen in jezelf en het leven weer terugvinden. Echter is hier wel wat tijd voor nodig. Het belangrijkste is om eerst stress te verminderen zodat je weer wat beter in je vel komt te zitten. Een burn-out coach kan bij dit proces ondersteuning bieden.

Kun je pessimistisch worden door stress?

3 Tips om pessimisme te verminderen

Onderstaande tips kunnen ondersteuning bieden om je manier van denken te veranderen en om positiever in het leven te staan.

1.      Blijf realistisch

Een belangrijke tip om pessimisme te verminderen is om te leren relativeren. Je hoeft niet ineens super positief naar een situatie te kijken, maar in plaats van het negatief in te zien, zie het als neutraal. Bekijk de situatie zoals het is; niet meer en niet minder. Bekijk realistisch hoe iets kan lopen of wat er kan gebeuren in plaats van door te schieten in het allerergste scenario. Positief denken helpt je om het leven wat lichter te bekijken.

2.      Probeer wat geweest is los te laten

Het kan verleidelijk zijn om dagen of zelfs weken te blijven hangen in iets wat gebeurd is. Je blijft maar benoemen hoe erg het is verlopen, je blijft maar klagen. Maar wat schiet je er mee op? Natuurlijk mag je terugkijken op dingen die gebeurd zijn, maar probeer het op den duur ook los te laten. Het enige wat kan helpen is om te bedenken wat je van die situatie kunt leren en hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen of anders kunt  aanpakken.

3.      Wees dankbaar voor de mooie en fijne momenten

Hoewel je als pessimist snel geneigd bent om dingen negatief te bekijken of te verwachten dat er weer iets fout zal gaan, is het fijner om juist dankbaar te zijn voor de mooie en fijne momenten. Om even stil te staan bij wat je hebt, bij het geluk wat je ervaart. Het leven kán echt heel mooi zijn – er hoeft heus niet altijd iets fout te gaan, soms is iets gewoon goed en fijn en daar mag je van genieten. Voel de dankbaarheid voor wat goed gaat en koester deze momenten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Pessimisme kan ervoor zorgen dat je minder goed kunt omgaan met stress. Tegelijkertijd kan stress ervoor zorgen dat je pessimistisch wordt. Wat belangrijk is, is om je bewust te zijn van jouw manier van denken en te ontdekken wat het je oplevert of juist wat het je kost. Je mindset is een gouden tool om meer van het leven te kunnen genieten, positiever te zijn en minder stress te ervaren. Het is de moeite waard om hierin te investeren. Twijfel jij of jij een pessimist bent of dat je juist veel stress ervaart? Doe dan onze gratis burn-out test om duidelijk inzicht te krijgen in jouw stressniveau. Is het inderdaad stress wat je ervaart en wil je hier graag vanaf? Na het invullen van de test is het mogelijk om je gegevens achter te laten voor een gratis kennismaking.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven