Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe lang duurt oververmoeidheid?

vrijdag 11 september 2020

Hoe lang duurt oververmoeidheid? Je bent altijd moe: gaat dat nog over? Het is een vraag die steeds meer mensen zichzelf stellen. Het is namelijk een probleem dat ook veel vaker voorkomt. Nu zou je oververmoeidheid af kunnen doen als een probleem van de hedendaagse maatschappij. Dan heb je geen ongelijk, maar dat lost natuurlijk ook niets op. Het probleem is er nu eenmaal. Kijk maar eens om je heen en ga na hoeveel mensen je kent die last hebben van oververmoeidheid. Misschien behoor je zelf wel tot die groep?

Wanneer je last hebt van oververmoeidheid, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. Vaak is oververmoeid zijn een resultaat van langere periodes van opeenvolgende spanning of stress; je bent te druk geweest. Je geest en lichaam geven hun grenzen aan. Zij vertellen je om rust te nemen en een stap terug te doen. Doe je dit, dan zul je vaak merken dat je vermoeide gevoel vanzelf weer wegtrekt. Doe je dit niet, dan liggen er mogelijk grotere gevaren op de loer. Je kunt oververmoeidheid namelijk zien als een duidelijke waarschuwing. Negeer je deze waarschuwing, of lukt het je eenvoudigweg niet om de noodzakelijke veranderingen aan te brengen? Dan liggen misschien wel zaken als surmenage (overspannenheid) en zelfs een burn-out op de loer.

hoe lang duurt oververmoeidheid?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vraag jij je af: hoe lang duurt oververmoeidheid?

Vraag jij je af: hoe lang duurt oververmoeidheid? Dan bevind jij je wellicht al in de gevarenzone. Wanneer jij je dit afvraagt, is de kans namelijk groot dat jouw oververmoeidheid al een behoorlijke tijd duurt. Dat is eigenlijk niet normaal. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je last hebt van oververmoeidheid. Het is belangrijk om voor jezelf te achterhalen wat die redenen zijn. Wanneer je de oorzaak weet, kun je er namelijk iets tegen doen.

Hoe lang oververmoeidheid duurt, is grotendeels afhankelijk van de oorzaak. De oorzaak kan namelijk incidenteel zijn. Het kan dan kort duren of lang, maar de vermoeidheid neemt in dat geval vanzelf weer af. Vaak weet je zelf dan ook wel wat de oorzaak hiervan is. Een extra drukke periode in je leven, zoals de geboorte van een kind, een nieuwe baan of een verhuizing. Dat zijn mogelijke oorzaken van oververmoeidheid. Deze kunnen best een tijdje aanhouden, maar je weet dat het vanzelf weer goed komt; daar kun je op vertrouwen.

Maar wat nu wanneer oververmoeidheid langer duurt? En hoe lang mag dit eigenlijk duren? Hoe lang oververmoeidheid duurt, is per persoon verschillend. Wat “te lang” is, verschilt ook per persoon. Onthoud echter altijd dat oververmoeidheid ongezond is. Je altijd moe voelen is geen gezond teken. Het betekent namelijk dat er iets in de balans van je leven niet in orde is, bijvoorbeeld in de werk-privé balans. Iedereen kan wel eens een keertje te moe zijn. Ook voor een langere periode. Heb jij echter het idee dat het bij jou chronisch is, dan is het tijd voor actie.

Wat zijn de risico’s wanneer oververmoeidheid te lang duurt?

Wanneer oververmoeidheid te lang duurt, loop je bepaalde risico’s. Welke risico’s dit zijn, hangt af van op welke manier je oververmoeid bent. Dat kan namelijk op een aantal manieren zijn. Het kan komen doordat je een structureel tekort aan slaap hebt, of omdat je constant te veel hooi op je vork neemt. Ook een combinatie hiervan is mogelijk. Dat is voor bijna niemand vol te houden. Overigens kun je ook last hebben van extreme en blijvende vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak: CVS.

Wat zijn de risico's wanneer oververmoeidheid te lang duurt

Structureel te weinig slaap

Oververmoeidheid die veroorzaakt wordt door een tekort aan slaap, kan onder andere leiden tot een slechte weerstand. Dit mag niet worden onderschat. Ook zul je prikkelbaar zijn. Oververmoeid zijn wordt door de meeste mensen in verband gebracht met te intensieve activiteit. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook mensen die een vrij rustig en stabiel leven leiden, kunnen ten prooi vallen aan oververmoeidheid, wanneer dit wordt veroorzaakt door een slaaptekort. Beter slapen is dan de oplossing. Maar hoe zorg je hiervoor? Sommige mensen kunnen moeilijk in slaap komen, anderen komen wel in slaap, maar hebben bijvoorbeeld last van nachtmerries. Probeer, afhankelijk van je slaapprobleem, eens de tips in de volgende artikelen:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Oververmoeidheid door een gebrek aan slaap heeft één ‘voordeel’, als je het zo mag noemen: niemand kan langere tijd zonder genoeg slaap. Daarom zal je vroeg of laat ook instorten en zal je lichaam zichzelf op die manier resetten. Hetzij omdat je uiteindelijk ziek wordt, hetzij omdat je uiteindelijk wel een aantal nachten lang genoeg slaapt omdat je bekaf bent. Misschien zorgt dat ervoor dat je extreme vermoeidheid verdwijnt. Dan heb je direct ook een antwoord op de vraag “hoe lang duurt oververmoeidheid?” Het moet hierna echter niet terugkomen, want dat kan wijzen op een structureel probleem.

Stress of teveel hooi op je vork

Stress of teveel hooi op je vork

Een misschien nog vaker voorkomende oorzaak van oververmoeidheid is stress. In dit geval is de vraag “hoe lang duurt oververmoeidheid?” nog relevanter. In de praktijk blijkt namelijk dat erg veel mensen moeite hebben om stress te doseren of om hun leven zo in te delen dat zij niet altijd te druk zijn. Dit betekent dat oververmoeidheid erg lang aan kan houden. Zolang je doorgaat zoals je bezig bent, zul je waarschijnlijk last blijven houden van oververmoeidheid. Maar hoe lang sta je dit toe? Hoe lang ga je door en wacht je af tot het op een dag misschien fout gaat, in de vorm van een burn-out?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Zoals ik eerder al schreef, is oververmoeidheid een duidelijk signaal van je lichaam. Luister hier dan ook naar. Oververmoeidheid kan lang duren, maar de dingen die hierna kunnen volgen, kunnen nóg veel langer duren. Wanneer chronische stress de reden is van je oververmoeidheid, loop je een verhoogd risico op het oplopen van een burn-out. En dat duurt pas echt lang. De gemiddelde hersteltijd van een burn-out bedraagt namelijk acht maanden.

Laat het daarom dan ook niet zover komen en grijp tijdig in. Blijf jij last houden van oververmoeidheid? Neem dan contact met ons op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt in te plannen. Er is namelijk een reden dat jij constant vermoeid bent. Samen met je coach achterhaal je deze reden en zet je de stappen om weer fit en vitaal te worden. Zo kun je eindelijk weer volop van het leven genieten.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

  • Cauwel Christina schreef:

    Ben reeds al een aantal maanden uitputtend vermoeid door stress, ook vermoeide bovenarmen geen energie , bloedonderzoek was in orde , arts meld dat stress en angsten oorzaak zijn, ondanks vitamine kuur sinds 1.5 week nog geen verandering , graag oplossing.

  • Cauwel Christina schreef:

    Geruime weken vermoeidheid , ook in armen , bloedonderzoek was in orde , hartslag en zuurstof ok , geen koorts ,arts meld dat stress en angsten en deprie oorzaak zijn , graag oplossing vd vermoeidheid .

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven