Slapeloosheid: 11 waardevolle tips
Slapeloosheid: je bent zeker niet de enige die hiermee te maken heeft. Het komt vooral voor als je niet lekker in je vel zit, veel stress hebt of in een burn-out zit. Als je vaker last hebt van slaapproblemen, kan het je dagelijks functioneren behoorlijk verstoren. Zo kun je uit balans raken, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Overdag zul je je dan niet alleen moe voelen, maar ook kun je prikkelbaar zijn of een kort lontje hebben. Je lichaam herkent slapeloosheid als een soort stress. Slapeloosheid geeft dan ook verschillende symptomen die vergelijkbaar zijn met stress symptomen. Door constante drukte in je hoofd kun je moeite hebben met helder denken Kortom, je ervaart een rusteloos gevoel.
Wist je dat slapeloosheid niet alleen te wijten is aan externe factoren, zoals overmatig gebruik van beeldschermen? Het is ook ons karakter dat een rol speelt bij slapeloosheid. In dit blogartikel lees je er meer over. Daarnaast wordt de rol van ons gevoel vaak onderschat. Tenslotte zijn we vaak teveel op de buitenwereld gericht in plaats van onze binnenwereld. Ontdek 11 waardevolle tips die kunnen helpen bij het oplossen van jouw slapeloosheid!
Slapeloosheid betekenis
Slapeloosheid is een slaapstoornis dat ook wel insomnia wordt genoemd. Wanneer spreek je van slapeloosheid? Slapeloosheid komt in verschillende vormen. Dit zijn moeilijk in slaap kunnen vallen, tijdens de nacht wakker worden, maar ook juist heel vroeg wakker worden. Welke is herkenbaar voor jou? Een keer slecht slapen of niet kunnen slapen is niet erg en overkomt iedereen weleens. Als je echter meerdere nachten last hebt van slapeloosheid is er wellicht meer aan de hand. Bij drie of meer nachten achtereen met slaaptekort, spreekt men van chronische slapeloosheid. Hoewel er meerdere oorzaken kunnen zijn van slapeloosheid, is stress vaak de voornaamste boosdoener.
Oorzaken van slapeloosheid
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van slapeloosheid, maar wij hebben de belangrijkste voor je genoemd:
- Hormonale disbalans
- Depressie of angstklachten
- Veel stress, eerste signalen van overspannenheid of burn-out
- Gebruik van alcohol en/of cafeïne, roken, verdovende middelen
- Problemen met spijsvertering
- Schildklierproblemen
- Magnesium tekort
- Rusteloze benen
- Ongezonde voeding, teveel suikers
- Teveel gifstoffen
- Tekort aan daglicht
- Ongezonde relatie
- Teveel schermtijd
- Negatieve afleiding, zoals social media, televisie, nieuws
- Onzekerheid
- Je herkent perfectionisme en hebt moeite met controle loslaten
- Je gebruikt je intuïtie niet, je zit teveel in je hoofd
Slapeloosheid symptomen
Wat zijn de voornaamste slapeloosheid symptomen?
- Concentratieproblemen
- Geheugenproblemen
- Piekeren of zorgen maken
- Lusteloosheid
- Extreme vermoeidheid
- Gebrek aan energie
- Overprikkeld zijn
- Negatieve gedachten overheersen
- Geen eetlust of verhoogde eetlust
- Psychische problemen
Slapeloosheid en het brein
Bij slapeloosheid heeft ons zenuwstelsel vaak teveel prikkels om te kunnen verwerken. Bij veel stress is het cortisol gehalte namelijk voortdurend te hoog. Dit leidt ertoe dat de hersenen in actieve staat blijven. Niet bevorderend dus voor het in slaap kunnen vallen. Bovendien zorgt een verhoogd cortisol voor een verminderde aanmaak van ons gelukshormoon serotonine De eerste stap naar slapeloosheid oplossen is dan ook het cortisol gehalte verlagen
Slapeloosheid en je persoonlijkheid
Wat heeft slapeloosheid met je karakter te maken zul je misschien denken. Wist je dat slapeloosheid ook kan samenhangen met je persoonlijkheid? Zo blijkt dat mensen die moeite hebben stressbestendig te blijven, meer kans hebben op slapeloosheid. Daarnaast zijn er bepaalde persoonskenmerken die meespelen. Zo heeft een hoogsensitief persoon of vrouwen met autisme eerder kans op slapeloosheid. Bovendien komt slapeloosheid vaker voor bij mensen die emotioneel instabiel zijn, zoals bij mensen met borderline.
Slapeloosheid en onze intuïtie
Doordat we meestal vaker in ons hoofd zitten, wordt ons gevoel nogal eens vergeten. Bij slapeloosheid is het dan ook belangrijk om aandacht te geven aan jouw gevoelens. Leer jouw intuïtie beter te ontwikkelen en jouw bewustwording te vergroten. Hoe je dat kunt doen? Door bijvoorbeeld vaker creatief te zijn Daarnaast is bosbaden een leuke manier om jouw intuïtie te leren gebruiken. Bovendien zijn mediteren en yoga goede manieren om meer in je lijf te komen en om beter te kunnen ontspannen. Het helpt je ook aan een juiste ademhaling
Slapeloosheid verhelpen: 11x waardevolle tips
Verhoog jouw magnesium
Een magnesium tekort is dikwijls een (mede) oorzaak van slapeloosheid. Dit onmisbare mineraal helpt je niet alleen aan meer rust, maar ook helpt magnesium tegen stress. Ontdek ook andere belangrijke supplementen bij stress.
Vermijd teveel schermtijd
Zitten we te lang en ook ‘s avonds nog achter de computer of een ander beeldscherm, dan raakt ons slaaphormoon melatonine verstoord. Het brengt onze biologische klok in de war. Muziek luisteren is dan beter.
Tijd in de natuur doorbrengen
Door de natuur in te gaan geef je jezelf niet alleen meer rust, maar ook positieve energie. Ga elke dag bijvoorbeeld wandelen Daarnaast zul je tegelijkertijd meer bewegen en voorzie je jezelf van nieuwe zuurstof en zonlicht. Kortom, allemaal zullen ze bijdragen aan beter slapen.
Leef een authentiek leven
Als je leeft volgens je eigen persoonlijke waarden, voel je je rustiger en meer in balans. Zo zal het ook bijdragen aan meer zelfliefde en een zinvol leven Ontdek hier meer over authentiek leven.
Gedachten komen en gaan
Besef dat je niet jouw gedachten bent. Gedachten komen en gaan. Gedachten kunnen leiden tot een negatieve frequentie, vaak gebeurt dit onbewust. Eventueel kan NLP coaching jou helpen meer inzicht te krijgen in jouw gedachten. Gebruik je gedachten liever om te manifesteren en houd een positieve mindset.
Stop met multitasken
Doe één ding tegelijk en met volle aandacht, oefen jezelf in mindfulness Vermijd multitasken, want dit levert juist meer stress op. Als de werkdruk of prestatiedruk te hoog is, kun je wellicht werk delegeren Krijg meer rust in je hoofd, regelmatig je hoofd leegmaken is nodig. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van journaling of positieve affirmaties
Oefen in dankbaarheid
Door te oefenen in dankbaarheid zul je niet alleen jouw frequentie verhogen, het helpt je ook in het nu te blijven. Zorgen maken gaat vaak over de toekomst en angst is vaak te herleiden naar het verleden. Tenslotte zul je met dankbaarheid juist overvloed aantrekken, omdat je meer weet te waarderen. Uit dagelijks jouw dankbaarheid.
Voeding voor je brein
Zorg dagelijks voor brainfood om je hersenen in balans te houden. En wat moet je eten als je stress hebt? Met goede voeding help je niet alleen jouw immuunsysteem, maar ook jouw slaappatroon. Daarnaast kunnen bepaalde kruiden ondersteunend werken bij slapeloosheid, zoals lavendel. Tenslotte is regelmatig ontgiften bij stress aan te raden.
Verhoog je frequentie
Houd je frequentie hoog, want lage frequenties kunnen je wakker houden. Vermijd omgang met mensen die een lage, negatieve vibratie hebben, zoals mensen die klagen of conflicten zoeken. Zo zul je vanzelf meer positiviteit en geluk aantrekken.
Levensenergie in huis
De omgeving waarin je je bevindt is ook belangrijk om slapeloosheid te voorkomen. Hoe is de energie in jouw huis en in jouw slaapkamer? Ontdek hier meer over het verbeteren van de levensenergie in huis.
Zorg voor je hormonen
Om goed te kunnen slapen, maar ook voor je algehele gezondheid, spelen hormonen een onmisbare rol. Een hormonale disbalans dien je zoveel mogelijk te voorkomen. Vermijd dagelijkse hormoonverstoorders.
Wat is jouw oorzaak van slapeloosheid?
Probeer de persoonlijke oorzaak van jouw slapeloosheid te herkennen. Het zijn niet alleen externe factoren die slapeloosheid kunnen veroorzaken. Het is ook je karakter die van invloed is. Daarnaast zijn het je gevoelens, je gedachten, je emoties en je vibraties die een belangrijke rol spelen. Vraag jezelf eens af: in hoeverre sta ik in contact met mijzelf? Doe ik de dingen die bij mij passen? Leef ik het leven waar ik blij van wordt? Slapeloosheid ontstaat tenslotte als gevolg van innerlijke onrust. Hoe zou je de verbinding met jezelf kunnen verbeteren en jouw zelfvertrouwen kunnen vergroten? Dag slapeloosheid, hallo innerlijke rust!