Zoeken

Zoeken sluiten

Drukkend of beklemmend gevoel op je borst

donderdag 19 december 2019

Drukkend of beklemmend gevoel op je borst door stress of burn-out

Wanneer je een drukkend of beklemmend gevoel op je borst ervaart, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Wanneer het drukkende gevoel niet wordt veroorzaakt door een verkeerde ademhaling en wanneer je uitstraling naar de arm of kaak voelt, neem dan altijd contact op met je huisarts. Er kan dan mogelijk sprake zijn van een (acuut) gevaarlijk hartprobleem. Het kan echter ook zijn dat je een drukkend of beklemmend gevoel op je borst door stress ervaart. Dit is minder gevaarlijk maar alsnog iets om serieus te nemen. Dit gevoel zorgt bij veel mensen voor stress of zelfs paniek. Dit zal het gevoel alleen maar versterken waardoor je in een vicieuze cirkel kunt belangen.

Informatie over deze blog

In deze blog geven wij je informatie over een drukkend of beklemmend gevoel op je borst en leggen wij uit hoe dit veroorzaakt kan worden door stress of een burn-out. Vervolgens geven wij je vijf tips die je toe kunt passen om dit drukkende of beklemmende gevoel te verminderen. Als je wilt weten wat de mogelijke oorzaak kan zijn, klachten wilt kunnen duiden en wilt weten wat je hiertegen kunt doen: lees dan vooral verder.

Liberi staat voor je klaar. Wil je weten of je wellicht een burnout hebt, dan kun je direct onze burn-out test maken. Maak jij je echt zorgen en wil je direct een afspraak maken met één van onze coaches, dan kun je direct het contactformulier invullen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Plan direct een afspraak


  Bewijs dat je menselijk bent door te selecteren de sleutel.

  Drukkend of beklemmend gevoel op je borst door stress

  Als je last hebt van chronische stress of een burn-out is de kans groot dat je onbewust op een verkeerde manier gaat ademhalen. Je ademt dan voornamelijk hoog door je borst in plaats van door je buik. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je angst of paniek ervaart. Het resultaat is dat een drukkend of beklemmend gevoel op je borst ervaart. Dit kan gepaard gaan met hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk. Als je al langere tijd stress ervaart gaat je lichaam continu in de overlevingsstand en maakt het zich klaar om te vechten of te vluchten. Een hoge ademhaling is hierbij gunstig omdat je daardoor snel extra zuurstof krijgt. Het gevolg hiervan kan zijn dat je middenrif – ook als er geen stress wordt ervaren – toch aangespannen blijft. Je ademt dus continu door je borst, waardoor je last kunt krijgen van (chronische) hyperventilatie én dat nare drukkende of beklemmende gevoel. Wanneer je lichaam eraan gewend raakt om op deze manier te ademen, kan dit naast een drukkend of beklemmend gevoel op de borst ook zorgen voor:

  Deze klachten kunnen er weer voor zorgen dat je meer stress of angst gaat ervaren omdat je bang bent dat je iets mankeert. Op deze manier houd je de cirkel in stand. Het is belangrijk om deze cirkel te doorbreken.

   

  5 Tips om een drukkend of beklemmend gevoel op de borst te verminderen

  Je wilt natuurlijk van dat drukkende of beklemmende gevoel op je borst af. De onderstaande vijf tips kunnen je helpen om het vervelende gevoel op je borst te verminderen. Houd er wel rekening mee dat het gevoel vaak het resultaat is van een onderliggend probleem, namelijk stress of een burn-out. Hoewel deze tips bij veel mensen helpen om van het gevoel af te komen, is de kans aanwezig dat dit niet (volledig) lukt zolang je nog te veel stress ervaart of kampt met een burn-out.

  1. Beweeg voldoende

  Als je veel stress ervaart kan het helpen om voldoende te bewegen. De manier waarop je beweegt, is afhankelijk van wat jij prettig vindt om te doen. Je kunt een stuk gaan wandelen, wat vaker de fiets nemen in plaats van de auto, yoga beoefenen of naar de sportschool gaan. Waar het om draait is dat beweging er voor zorgt dat je even uit je hoofd kunt komen en in je lijf kunt zakken. Daarbij kan beweging prettig zijn om alle zorgen en moeilijkheden even helemaal los te laten of eruit te gooien. Door beweging kun je je hoofd leegmaken. Het zorgt tevens voor de aanmaak van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd. De kans is dus heel groot dat jij je na het sporten of bewegen ook nog een stuk prettiger voelt.

  2. Neem tijd voor ontspanning

  Ontspanning helpt je om je hoofd en lichaam even volledig tot rust te laten komen. Probeer daarom ook elke dag een vast moment in te plannen om te ontspannen. Ga lekker even mediteren, doe wat ademhalingsoefeningen, ga een rondje wandelen, knuffel met je huisdier of lees een boek. Het belangrijkste is dat je iets doet wat jij prettig vindt en dat je ook echt tot rust kunt komen. In tijden van stress kan dit lastig zijn omdat je je misschien continu opgejaagd voelt. Probeer je hier overheen te zetten en toch te kiezen voor rust. Juist nu heeft je lichaam daar zo veel behoefte aan. Je hoeft niet alsmaar door te gaan, even niks doen is precies wat je nodig hebt.

  3. Doe ademhalingsoefeningen

  Om een drukkend of beklemmend gevoel op je borst te verminderen is het belangrijk om regelmatig ademhalingsoefeningen te doen. Op deze manier leer je jezelf aan om op de juiste manier te ademen waardoor het drukkende gevoel kan afnemen. Bijvoorbeeld: Adem 3 seconden in (door je buik), 5 seconden uit en neem 2 seconden rust. Dit kun je een aantal keer herhalen. Juist een diepe ademhaling zorgt voor ontspanning in je lichaam en daarbij leer je jezelf opnieuw aan om goed te ademen.

  Drukkend of beklemmend gevoel Burn-out

  4. Leer je gedachten ombuigen

  Merk je dat je soms bij bepaalde gedachten al snel last krijgt van een drukkend of beklemmend gevoel op je borst? Probeer dan eens om gedachten om te buigen naar iets positiefs. Vaak hebben we gedachten die ons niet verder helpen en enkel een naar gevoel bezorgen. Probeer je hiervan bewust te zijn en laat je er niet te snel in meeslepen. Door je bewust te zijn van je gedachten kun je ze ook sneller ombuigen. Denk positieve, bemoedigende dingen over jezelf en neem niet iedere gedachten aan voor waar.

  5. Ga op zoek naar de oorzaak

  Het belangrijkste is om te onderzoeken wat de oorzaak is en om deze aan te pakken. Als stress de oorzaak is van het drukkende of beklemmende gevoel op je borst is het van belang om hier iets aan te doen. Stress heeft namelijk veel invloed op lichamelijke klachten en je welzijn. Juist als je aan jezelf gaat werken om stress te verminderen of te herstellen van een burn-out zullen klachten die hierdoor veroorzaakt worden ook afnemen.

  Burn-out test
  Gratis
  Burn-out test
  Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

  In dit artikel lees je tips om met stress om te gaan. Als je meer hulp wil bij dit proces kun je contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking. Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en helpen jou graag verder. Tijdens onze coaching wordt er gebruik gemaakt van ons Fasenplan waarbij ook de tijd wordt genomen voor je ademhaling. Je leert dus niet alleen om om te gaan met stress en hoe je de regie over je leven terug krijgt, maar ook hoe je op een juiste manier kunt ademhalen.

  Wil jij hulp bij stress of burn-out?

  Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

  Direct contact Of bel 085 - 5363606

  Laat een reactie achter op dit blogartikel

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Dit bericht:
  ×
  Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven