Zoeken

Zoeken sluiten

Antioxidanten zijn onmisbaar bij stress

donderdag 17 maart 2022

Antioxidanten zijn onmisbaar bij stress

Wat zijn antioxidanten precies? En waarom hebben we ze nodig? Antioxidanten is een verzamelnaam voor verschillende belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor ons lichaam, maar ook voor onze hersenen. Zo omvatten ze bijvoorbeeld vitaminen en mineralen. Onze lichaamscellen hebben deze natuurlijke stoffen nodig om gezond te kunnen blijven. Ze zijn onmisbaar dus voor ons immuunsysteem. Daarnaast beschermen ze ons tegen oxidatieve stress. Ze hebben dan ook een krachtige ontgiftende werking. In dit blogartikel ontdek je meer over antioxidanten. In welke voeding kun je ze vinden en wat zijn de sterkste antioxidanten? Bovendien lees je meer over de rol van stress. Wist je dat ze namelijk onmisbaar zijn bij stress?

antioxidanten

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn natuurlijke stoffen die ons lichaam, maar ook ons brein beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn aanwezig in verschillende omgevingsfactoren en kunnen schade aanrichten aan onze gezondheid. Hiervoor hebben we dus beschermers nodig. Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn voorbeelden van deze belangrijke beschermers. Zo is glutahion een essentieel antioxidant dat is opgebouwd uit aminozuren en afkomstig uit eiwitten. Ons lichaam heeft aminozuren nodig voor het transport van vitaminen en mineralen. Zo kunnen nieuwe lichaamscellen worden aangemaakt en blijven we gezond.

Belangrijke antioxidanten

Belangrijke antioxidanten hebben wij dagelijks voldoende nodig en dit zijn ze:

 • Vitamine C; onmisbaar voor het behoud van een goede weerstand.
 • Vitamine E; houdt onze lichaamscellen in een goede conditie.
 • Selenium; stimuleert de aanmaak van glutathion in ons lichaam.
 • Glutathion; de belangrijkste antioxidant voor ons lichaam, ook wel de ‘superbeschermer’ genoemd.
 • Zink; is onmisbaar voor ons immuunsysteem en beschermt ons tegen virussen.
 • Astaxanthine; is een goede beschermer tegen schadelijke effecten van bijvoorbeeld straling.

Waarom hebben wij antioxidanten nodig?

Wat doen antioxidanten? Ze beschermen ons tegen vrije radicalen die schade kunnen aanrichten aan ons lichaam. Wat zijn vrije radicalen? Vrije radicalen kunnen lichaamscellen beschadigen. Antioxidanten houden deze lichaamscellen gezond, want ze kunnen schadelijke stoffen ongedaan maken. Veel ziekten beginnen namelijk op cellulair niveau. Dagelijks krijgen we namelijk te maken met verschillende schadelijke stoffen uit onze omgeving. Bovendien beschermen antioxidanten ons tegen veroudering. Kortom, ze dragen bij aan het gezond ouder worden.

Ze zorgen voor een sterk immuunsysteem

Antioxidanten zijn onmisbaar voor een goede weerstand. Het verkleint namelijk de kans op griep en ze helpen ons sneller te herstellen bij ziekte. Ze hebben namelijk een ontstekingsremmende functie. Bovendien hebben wij ze nodig voor een gezonde spijsvertering, maar ook voor een gezond hart Bovendien kunnen ze overgewicht helpen voorkomen. Tenslotte geven ze ons nieuwe energie en vitaliteit.

Ze ontgiften ons lichaam

Antioxidanten stimuleren de verwijdering van gifstoffen uit ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat onze lever gezond, maar ook gifvrij blijft. Glutathion is bijvoorbeeld een belangrijke antioxidant met een krachtige ontgiftende werking. We krijgen namelijk dagelijks te maken met gifstoffen, zoals suikers, alcohol, bestrijdingsmiddelen, maar ook fluoride en kwik.

Ze houden ons brein gezond

Antioxidanten zijn ook onmisbaar voor het behoud van een gezond brein. Onze neurotransmitters kunnen tenslotte niet zonder. Zo bevorderen deze belangrijke stoffen de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. Tenslotte zorgt dit hormoon ervoorze zorgt dat we ons goed voelen. Daarnaast helpt het sombere gevoelens te voorkomen. Tenslotte bevorderen de beschermers de aanmaak van melatonine en zullen we beter slapen.

Voorkomt een hormonale disbalans

Onze hormoonhuishouding kan niet zonder antioxidanten. Ze dragen bij aan het voorkomen van een hormonale disbalans. Zo helpen ze PMS klachten en oestrogeendominantie verminderen, omdat ze ons beschermen tegen hormoonverstoorders Kortom, ze zijn onmisbaar voor een gezonde hormoonbalans, want de hormonen progesteron en oestrogeen blijven in een goede verhouding.

antioxidanten

Antioxidanten en de rol van stress

Door een tekort aan antioxidanten kan de kans op stress toenemen. Kortom, ze houden ons stressbestendig. Bij een tekort kunnen de volgende stress symptomen ontstaan:

Hoe ontstaat een tekort?

 • Bij veel stress, want ons lichaam verbruikt veel energie en voedingsstoffen bij stress
 • Ongezonde voeding met veel suikers
 • Hoog alcoholgebruik of roken
 • Te weinig slaap door bijvoorbeeld slapeloosheid
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Antioxidanten in voeding

Het is belangrijk dat jouw lichaam dagelijks voldoende van deze beschermers binnenkrijgt. Kies dan ook zoveel mogelijk voor goede voeding, zoals:

 • Groenten; met name groene groente, zoals spinazie, avocado, boerenkool en broccoli.
 • Fruit; alle soorten fruit, maar vooral bosbessen en klein rood fruit.
 • Noten, pitten en zaden; voeg ze dagelijks toe aan bijvoorbeeld yoghurt of als gezonde snacks.
 • Kruiden en kiemen bevatten ook veel beschermende vitaminen en mineralen.
 • Pure chocolade; met een minimaal cacao gehalte van 75%. Chocolade bevat daarnaast magnesium.
 • Koffie; als je twee tot drie kopjes per dag neemt heeft ook koffie een beschermende werking.
 • Thee; met name groene thee is rijk aan deze natuurlijke beschermers.
 • Spirulina en chlorella; beide zijn sterke ontgifters. Kortom, ze zijn rijk aan verschillende antioxidanten.

antioxidanten

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Belangrijke beschermers bij stress

Wat is de functie van antioxidanten?

Antioxidanten beschermen ons tegen schadelijke stoffen die celschade kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan gifstoffen in voeding, maar ook luchtvervuiling, roken, straling en sommige medicijnen. Vrije radicalen kunnen namelijk schade aanrichten bij onze lichaamscellen. Dit wordt ook wel oxidatieve stress genoemd en kan leiden tot een verminderde weerstand. Kortom, antioxidanten hebben een beschermende en ontgiftende werking voor ons lichaam.

Nog meer gezondheidsvoordelen

Waar zitten veel antioxidanten in?

Antioxidanten zijn rijk aanwezig in verschillende soorten groenten en fruit. Zo kan het eten van groenten en fruit het risico op verschillende ziekten sterk verminderen. Daarnaast vindt je ze in verschillende soorten noten, maar ook in donkere chocolade en in koffie. Tenslotte zijn ook kruiden goede bronnen van deze belangrijke beschermers.

Wat zijn de sterkste antioxidanten?

Belangrijke en sterke antioxidanten zijn onder andere vitamine C, vitamine E, selenium, astaxanthine, maar ook zink en glutathion. Glutathion is hierbij essentieel voor een goede gezondheid, maar ook voor een gezond en stressvrij zenuwstelsel

Kortom, wij hebben antioxidanten nodig voor zowel onze lichamelijke als onze mentale gezondheid. Krijg jij er iedere dag voldoende van binnen?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven