Zoeken

Zoeken sluiten

Wat zijn antioxidanten? (En hun rol bij stress)

donderdag 17 maart 2022

Je hebt vast wel eens van de term “antioxidanten” gehoord. Maar zoals zo vaak met stoffen die een rol in je lichaam spelen, weet je misschien niet precies wat ze zijn en wat ze doen. Want wat zijn antioxidanten en waarom heb je ze nodig? In deze blog kun je er alles over lezen. Ik ga in op de volgende onderwerpen:

Wat zijn antioxidanten?

Wat zijn antioxidanten precies? En waarom hebben we ze nodig? Antioxidanten is een verzamelnaam voor verschillende belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor ons lichaam, maar ook voor onze hersenen. Zo omvatten ze bijvoorbeeld vitaminen en mineralen. Onze lichaamscellen hebben deze natuurlijke stoffen nodig om gezond te kunnen blijven. Ze zijn onmisbaar dus voor ons immuunsysteem. Daarnaast beschermen ze ons tegen oxidatieve stress. Ze hebben dan ook een krachtige ontgiftende werking. In dit blogartikel ontdek je meer over antioxidanten. In welke voeding kun je ze vinden en wat zijn de sterkste antioxidanten? Bovendien lees je meer over de rol van stress. Wist je dat ze namelijk onmisbaar zijn bij stress?

Antioxidanten zijn natuurlijke stoffen die ons lichaam, maar ook ons brein beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn aanwezig in verschillende omgevingsfactoren en kunnen schade aanrichten aan onze gezondheid. Hiervoor hebben we dus beschermers nodig. Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn voorbeelden van deze antioxidanten en belangrijke beschermers. Zo is glutahion een essentieel antioxidant dat is opgebouwd uit aminozuren en afkomstig uit eiwitten. Ons lichaam heeft aminozuren nodig voor het transport van vitaminen en mineralen. Zo kunnen nieuwe lichaamscellen worden aangemaakt en blijven we gezond.

 

antioxidanten

 

Wat zijn de belangrijkste antioxidanten?

Belangrijke antioxidanten hebben wij dagelijks voldoende nodig en dit zijn ze:

 • Vitamine C; onmisbaar voor het behoud van een goede weerstand.
 • Vitamine E; houdt onze lichaamscellen in een goede conditie.
 • Selenium; stimuleert de aanmaak van glutathion in ons lichaam.
 • Glutathion; de belangrijkste antioxidant voor ons lichaam, ook wel de ‘superbeschermer’ genoemd.
 • Zink; is onmisbaar voor ons immuunsysteem en beschermt ons tegen virussen.
 • Astaxanthine; is een goede beschermer tegen schadelijke effecten van bijvoorbeeld straling.

Voor een goede gezondheid is het dus cruciaal om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Wil je weten waarom en hoe je hiervoor zorgt? Lees dan verder.

Waarom hebben wij antioxidanten nodig?

Je weet nu dus dat antioxidanten belangrijk zijn. Maar waarom eigenlijk? Want wat doen antioxidanten nu precies? Wanneer je wilt weten wat de functie van antioxidanten is, is het ook belangrijk om te weten wat vrije radicalen zijn. Vrije radicalen kunnen lichaamscellen beschadigen. Wat vrije radicalen precies zijn, is nogal wetenschappelijk om uit te leggen. Het zijn moleculen of atomen voorzien van ongepaarde elektroden. Ik heb ook niet de kennis om op dit gebied de diepte in te gaan. Laten we daarom dus vooral kijken naar wat ze doen en hoe antioxidanten beschermen. Zonder de bescherming van antioxidanten kunnen vrije radicalen schade aanrichten aan ons lichaam. Antioxidanten houden deze lichaamscellen gezond, want ze kunnen schadelijke stoffen ongedaan maken. Veel ziekten beginnen namelijk op cellulair niveau. Dagelijks krijgen we namelijk te maken met verschillende schadelijke stoffen uit onze omgeving. Antioxidanten spelen dus een belangrijke rol in het op peil houden van je dagelijkse weerstand. Bovendien beschermen antioxidanten ons tegen veroudering.

In het algemeen kun je dus stellen dat antioxidanten een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid en weerstand. Dit doen zij op meerdere manieren.

Antioxidanten zorgen voor een sterk immuunsysteem

Antioxidanten zijn zoals ik eerder al schreef dus onmisbaar voor een goede weerstand. Ze verkleinen namelijk de kans op griep en ze helpen ons sneller te herstellen bij ziekte. Ze hebben namelijk een ontstekingsremmende functie. Bovendien hebben wij ze nodig voor een gezonde spijsvertering, maar ook voor een gezond hart. Bovendien kunnen ze overgewicht helpen voorkomen en geven ze ons nieuwe energie en vitaliteit.

Ze ontgiften ons lichaam

Antioxidanten stimuleren de verwijdering van gifstoffen uit ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat onze lever gezond, maar ook gifvrij blijft. Glutathion is bijvoorbeeld een belangrijke antioxidant met een krachtige ontgiftende werking. We krijgen namelijk dagelijks te maken met gifstoffen, zoals suikers, alcohol, bestrijdingsmiddelen, maar ook fluoride en kwik.

Ze houden ons brein gezond

Antioxidanten zijn ook onmisbaar voor het behoud van een gezond brein. Onze neurotransmitters kunnen tenslotte niet zonder. Zo bevorderen deze belangrijke stoffen de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. Tevens bevorderen antioxidanten de aanmaak van melatonine. Melatonine wordt aangemaakt om goed in slaap te kunnen vallen.

Voorkomt een hormonale disbalans

Onze hormoonhuishouding kan niet zonder antioxidanten. Ze dragen bij aan het voorkomen van een hormonale disbalans. Zo helpen ze PMS klachten en oestrogeendominantie verminderen, omdat ze ons beschermen tegen hormoonverstoorders. Kortom, ze zijn onmisbaar voor een gezonde hormoonbalans, want de hormonen progesteron en oestrogeen blijven in een goede verhouding.

Voeding die veel antioxidanten bevat

Antioxidanten en stress

Je hebt kunnen lezen dat antioxidanten een belangrijke rol spelen bij je weerstand en mentale gezondheid. Dan zal het je natuurlijk niet verbazen dat antioxidanten ook invloed hebben op stress. Door een tekort aan antioxidanten kan de kans op stress toenemen. Kortom: ze houden ons stressbestendig. Bij een tekort kunnen de volgende stress symptomen ontstaan:

Hoe ontstaat een tekort?

Een tekort aan antioxidanten kan op meerdere manieren ontstaan. Het is goed om hier stil bij te staan en om niet alleen de symptomen te kennen, maar ook de oorzaken. Veel symptomen van een antioxidanten tekort kunnen ook andere oorzaken hebben. Hoe weet je dan dat het hieraan ligt? Omdat het niet altijd even eenvoudig te herkennen is, ligt het voor de hand dat er veel mensen zijn die kampen met een tekort zonder dit te weten. Er zijn vier belangrijke redenen die kunnen leiden tot een tekort aan antioxidanten. Wat het extra lastig maakt, is dat er vaak een relatie is tussen oorzaak en gevolg. Het werkt twee kanten op. Een tekort aan antioxidanten kan namelijk voor stress zorgen, maar stress kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat je minder antioxidanten aan gaat maken. Een zelfde soort relatie is er ook met de andere drie hoofdoorzaken: ongezonde voeding (met name te veel suikers), veel alcohol en/of roken en te weinig slaap.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Welke voeding bevat de meeste antioxidanten?

Antioxidanten haal je uit voeding. Gelukkig is het niet moeilijk om genoeg antioxidanten binnen te krijgen. Je hoeft hier helemaal geen speciaal dieet voor te volgen. Ze zijn aanwezig in de meeste soorten voeding. Wil je ervoor zorgen dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt, verwerk dan de onderstaande voeding zo veel mogelijk in je dagelijkse dieet. Hier en daar wel met mate, natuurlijk. Antioxidanten vind je in overvloed in voeding als:

 • Groenten; met name groene groenten, zoals spinazie, avocado, boerenkool en broccoli.
 • Fruit; alle soorten fruit, maar vooral bosbessen en klein rood fruit.
 • Noten, pitten en zaden; voeg ze dagelijks toe aan bijvoorbeeld yoghurt of als gezonde snacks.
 • Kruiden en kiemen bevatten ook veel beschermende vitaminen en mineralen.
 • Pure chocolade; met een minimaal cacao gehalte van 75%. Chocolade bevat daarnaast magnesium.
 • Koffie; als je twee tot drie kopjes per dag neemt heeft ook koffie een beschermende werking.
 • Thee; met name groene thee is rijk aan deze natuurlijke beschermers.
 • Spirulina en chlorella; beide zijn sterke ontgifters. Kortom, ze zijn rijk aan verschillende antioxidanten.

Pure chocolade bevat veel antioxidanten

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven