Zoeken

Zoeken sluiten

Rusteloos gevoel? Het is een belangrijk teken van stress

dinsdag 27 juli 2021

Rusteloos gevoel? Het is een belangrijk teken van stress

Rusteloos zijn. Bijna iedereen heeft daar weleens last van. Heb je echter vaker een rusteloos gevoel dan kan er meer aan de hand zijn. Het is namelijk een belangrijk teken van stress die je zeker niet zou moeten negeren. Een rusteloos gevoel speelt zich af in zowel je hoofd als in je lijf. Zo kun je moeite hebben met je focus en concentratie. Daarnaast kun je last hebben van een rusteloos lijf, zoals rusteloze benen. Eigenlijk heb je nog veel dingen om te doen, maar het lukt je niet om ze uit te voeren. Dit leidt uiteindelijk tot meer onrust en meer stress. Rusteloosheid kan zelfs leiden tot een burn-out.

Wat zijn de symptomen van rusteloos zijn? En hoe kun je rusteloosheid verhelpen? Vaak zijn we onze innerlijke rust kwijtgeraakt. Hoe dat komt? Er is minder verbinding met jezelf, maar ook minder verbinding met het nu. Rusteloosheid verhelpen begint dan ook bij het (her)vinden van innerlijke rust. Pas dan kun je weer verder. Luister dus eerst naar wat je lichaam en je hoofd jou te zeggen hebben. In dit blogartikel geven wij je 10 tips voor het vinden van innerlijke rust!

rusteloos

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Rusteloos betekenis

Als je je rusteloos voelt, heb je vaak moeite met ontspanning en vindt je het moeilijk om langere tijd achtereen stil te zitten. Het kan zijn dat je energie hebt die je niet kwijt kunt. Daarnaast kunnen we rusteloos zijn omdat we continue drukte in ons hoofd hebben. Als je je rusteloos voelt, ben je eigenlijk de verbinding met jezelf kwijt. We zitten teveel in ons hoofd en te weinig in ons gevoel en ons lijf. Vaak hebben we daardoor ook last van onrustig slapen.

Hoe ontstaat een rusteloos gevoel?

Rusteloos zijn kan te maken hebben met veranderingen in je leven. Of misschien heb je het gevoel geen controle te hebben over bepaalde dingen in je leven. Probeer te achterhalen waar jouw onrust vandaan komt. Zorgen maken en piekeren leidt vaak tot rusteloosheid. Vaak hebben we moeite met loslaten, bijvoorbeeld gebeurtenissen uit het verleden of conflicten op het werk. Dit geeft stress en het houdt ons rusteloos. Een rusteloos gevoel is dan ook een belangrijk signaal van stress in je leven.

Wat zijn de symptomen van een rusteloos gevoel?

Als je je rusteloos voelt, kun je moeite hebben met helder denken. Daarnaast kun je prikkelbaar zijn, je opgejaagd voelen of een kort lontje hebben. Bovendien kun je stemmingswisselingen hebben. Een rusteloos gevoel op het werk kan te maken hebben met een hoge werkdruk. Misschien vind je het moeilijk om te delegeren? Daarnaast kan rusteloosheid te maken hebben met stress door een hoog verantwoordelijkheidsgevoel of perfectionisme. Doordat slaapproblemen of slapeloosheid kunnen ontstaan als gevolg van rusteloosheid, kun je hoofdpijn hebben of vermoeid zijn. Kortom, rusteloosheid gaat meestal gepaard met zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsklachten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Rusteloze benen

Naast onrust in je hoofd, kun je ook een rusteloos lijf hebben. Zo kun je last krijgen van restless legs oftewel rusteloze benen. Dit maakt het moeilijk om stil te blijven zitten, je benen ‘moeten’ namelijk bewegen. Hoewel de exacte oorzaak hiervan niet bekend is, is het wel aanneembaar dat dit met stressklachten te maken kan hebben. Het aanvullen van je magnesium gehalte kan hierbij wel ondersteunend werken.

Zo vind je innerlijke rust: 10 tips

Hoe kun je innerlijke onrust en stress verminderen? We geven je 10 tips voor meer innerlijke rust. Welke is jouw favoriet?

Bosbaden

Bij bosbaden gebruik je je intuïtie waardoor je meer in contact komt met jezelf. Bosbaden helpt je om in het nu te blijven. Daarnaast zorgen bomen niet alleen voor meer zuurstof, maar ook hebben ze een rustgevend effect op ons. Bosbaden kalmeert namelijk je brein. Nog een bijkomend voordeel van bosbaden is dat het ons immuunsysteem versterkt. Kortom, met bosbaden kom je mentaal en emotioneel beter in balans.

Wandelcoaching

Ook wandelcoaching kan bijdragen aan het vinden van innerlijke rust. Met wandelcoaching combineer je het wandelen in de natuur met het praten met een wandelcoach. Wil jij wandelcoaching ook een keer proberen?

rusteloos

Opschrijven

Het opschrijven van dingen die je bezighouden kan al veel rust geven. Zo kan het duidelijker worden welke zaken zorgen voor rusteloosheid. Vervolgens heb je een beter idee hoe je prioriteiten kunt stellen. Begin met de taken die de meeste prioriteit hebben en de rest volgt later. Neem genoeg pauzes en beloon jezelf na afronding van elke taak.

Wees in het nu

Als je rusteloos bent, zijn je gedachten meestal niet in het heden. Hoe verander je dit? Doe alles met aandacht, doe één ding tegelijk en vermijd multitasking. Zo zul je ook veel efficiënter werken.

In de natuur

Wist je dat bomen stofjes afscheiden die ons gelukkig maken? Daarnaast heeft de zee een helende werking op ons zenuwstelsel. Bovendien voorziet de natuur ons direct van nieuwe zuurstof en energie.

Meditatie en yoga

Mediteren kan je helpen om innerlijke rust te (her)vinden. Focus op je ademhaling en laat je gedachten maar komen en gaan. Dit kan eerst wat chaos geven in je hoofd, maar uiteindelijk zul je je juist rustig voelen. Door aan yoga te doen focus je je op je lichaam waardoor je vanzelf uit je hoofd gaat.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Self care

Heb je geen tijd voor jezelf? Door iedere ochtend en avond iets te doen voor jezelf, geeft het je direct een goed gevoel. Dagelijks genoeg tijd nemen voor self care is eigenlijk onmisbaar in een gezonde en stressvrije levensstijl.

Massage

Door jezelf regelmatig een massage te gunnen, breng je niet alleen je lichaam, maar ook je geest weer in balans. Zo is een holistische massage heel geschikt om ook mentale onrust te voorkomen.

Creativiteit

Zorg voor meer creativiteit in je leven. Door creatief bezig te zijn, zoals koken of tekenen wordt je vanzelf meer ontspannen. Daarnaast geeft het je brein weer rust en ruimte voor nieuwe inspiratie.

Rusteloos? Wees dankbaar

Door dagelijks minimaal 5 dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent, ben je je meer bewust van het moment. Je zult meer kunnen genieten als je waardering toont voor alles in je leven. Dankbaarheid is dan ook een krachtige tool bij het voorkomen van rusteloosheid.

rusteloos

Rusteloos? Het begint met rust vinden in jezelf

Het klinkt misschien tegenstrijdig, om even niets te doen terwijl je je rusteloos voelt. Maar wist je dat je meer gedaan krijgt als je ontspannen bent? Mindfulness is essentieel om in het nu te blijven en om rusteloosheid te voorkomen. Onze zorgen gaan namelijk altijd over het verleden of de toekomst. Zorg voor activiteiten in je leven die je in het nu houden. Probeer jezelf te trainen om in het nu te blijven. Zorg dagelijks voor verschillende kleine momenten van ontspanning. Zo krijg je weer rust in je hoofd Neem regelmatig even afstand van alle drukte om je heen. Geef genoeg aandacht aan jezelf. Als je ontspannen bent, zul je ook vanzelf weer nieuwe energie krijgen. En dat kun je weer goed gebruiken om de dingen te kunnen doen die je wilt doen. Bovendien zul je beter functioneren op je werk. Tenslotte betekent stress verminderen ook je weerstand verhogen!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

 • Henriek schreef:

  Hallo, hoort pijnlijke spieren rond je borst ook bij stress?

  • Reinoud schreef:

   Beste Henriek,
   Alle spieren kunnen pijnlijk worden door stress. Dit komt omdat je in tijden van spanning/gevaar je spieren zich schrap zetten en klaar maken om te vechten of te vluchten. Hierdoor kun je last krijgen van al je spieren. Het is echter wel zo dat als de pijn zich rond je borst bevindt, dat het altijd verstandig is om met deze klachten naar een huisarts te gaan. Pijn op of rond de borst kan ook andere oorzaken hebben en daarom is het goed om dit uit te laten sluiten.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven