Zoeken

Zoeken sluiten

De gezondheidsvoordelen van spirulina

vrijdag 21 mei 2021

Ben jij al bekend met spirulina? Spirulina is een algje dat wordt geclassificeerd als superfood. Nu bestaan er over superfood nog wel eens vooroordelen en misvattingen. Hoe moet je spirulina dan precies zien? In deze blog leg ik je uit wat het is, wat de voordelen zijn en wat je er wel en niet van kunt verwachten.

Inhoudsopgave van deze blog over spirulina

Wat is spirulina?

Spirulina is een natuurlijk algje met een blauwgroene kleur. Deze algjes komen voor in (alkalische) wateren die rijk zijn aan mineralen. Dit algje groeit met behulp van heel veel zonlicht. De zonne-energie en fotosynthese zorgen voor de ontwikkeling van de vele voedingsstoffen in dit superfood. Hoe mooi is dat?

Bij dit proces is het stofje chlorofyl verantwoordelijk voor de opname van zonne-energie. Chlorofyl vind je ook in andere planten, maar in hoge mate in dit bijzondere algje. Naast spirulina is ook chlorella zeer rijk aan chlorofyl. Chlorella is ook een groen algje met bijzondere eigenschappen. Dit is niet hetzelfde als spirulina, maar daar kom ik straks nog op terug.

We weten al dat zonlicht goed voor ons is. Maar wist je ook dat voeding met zonne-energie positief werkt op onze gezondheid? Het is dus aan te raden om meer zongerijpte groenten en fruit te eten of spirulina te gebruiken.

Hoe smaakt spirulina?

Spirulina heeft een unieke smaak die vaak als sterk en enigszins ziltig wordt beschreven. Het heeft een beetje een zeewierachtige smaak, wat niet verwonderlijk is, gezien het een soort algen is. Sommige mensen beschrijven het ook als enigszins nootachtig.

Hoewel sommige mensen de smaak van spirulina op zichzelf niet erg prettig vinden, kan het gemakkelijk worden gemaskeerd in smoothies of andere gerechten. Het wordt vaak toegevoegd aan groene smoothies, soepen, sauzen, en zelfs energierepen of snacks. In deze context draagt het bij aan de voedingswaarde zonder de algehele smaak sterk te beïnvloeden.

De gezonde voedingsstoffen van spirulina

Spirulina bevat zeer veel voedingsstoffen. Het wordt dan ook gebruikt als voedingssupplement in de vorm van poeder of tabletten. Door de krachtige werking kan het je helpen extra energie te geven. Het kan dan ook bijdragen aan het tegengaan van vermoeidheid.

Daarnaast kan spirulina ons immuunsysteem verbeteren. Doordat het bijzonder voedzaam is, kan het ondersteunend werken bij stress of zelfs bij een burn-out. Daarnaast is dit superfood heel heilzaam gebleken bij verschillende gezondheidsklachten.

Zeer rijk aan vitaminen en mineralen

Spirulina is zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Zo bevat het vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K. Daarnaast heeft het onmisbare mineralen voor ons lichaam, zoals magnesium, calcium en ijzer.

Magnesium is een belangrijk mineraal dat ons helpt in stressvolle tijden, maar ook om slaapproblemen te voorkomen. Tevens is het mineraal ijzer van groot belang, zeker in tijden van veel stress. Ons lichaam vergt bij stress namelijk meer ijzer waardoor er kans is op bloedarmoede.

Bovendien bevat spirulina veel eiwitten die door de natuurlijke oorsprong gemakkelijk opneembaar zijn en bijdragen aan een betere spijsvertering.

Spirulina bevat ook gezonde vetzuren, zoals DHA, GLA en EPA. Deze vetzuren zijn belangrijk voor zowel jouw mentale balans als voor jouw hormoonbalans. Daarnaast draagt het bij aan gezonde botten. Zo kan het spierpijn en rusteloze benen helpen te verlichten.

Ontstekingsremmend en ontgiftend

Spirulina werkt zeer ontstekingsremmend waardoor het bijvoorbeeld waardevol kan zijn bij PMS klachten. Zo zal het ook bijdragen aan het verbeteren van de hormoonbalans. Daarnaast bevat het jodium, wat bijdraagt aan een gezonde schildklier

Bovenal is het een sterke ontgifter voor je lichaam. Door de vele antioxidanten die het bevat, worden gifstoffen en vrije radicalen gemakkelijker verwijderd. Door de stof chlorofyl heeft het een ontgiftende werking op de lever. Kortom, het bevat zoveel voedingsstoffen dat je eigenlijk kunt zeggen dat spirulina een multivitamine is. Een multivitamine rechtstreeks afkomstig uit de natuur.

spirulina

Helpt spirulina tegen stress?

De gezonde eigenschappen van spirulina kunnen ook helpen tegen stress. Dit komt doordat ook onze neurotransmitters hiervan profiteren, zoals serotonine, dopamine en glutamaat. Daardoor kan het ons helpen weerbaarder te worden. Spirulina kan op drie manieren een bijdrage leveren bij het reduceren van stress:

Door antioxidanten

Spirulina is een uitstekende bron van antioxidanten, die oxidatieve stress in het lichaam kunnen verminderen. Oxidatieve stress, die verhoogd kan worden door chronische stress, is gelinkt aan een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten en kanker. Door het verminderen van oxidatieve stress kan spirulina potentieel helpen de algehele stressniveaus in het lichaam te verminderen.

Door specifieke voedingsstoffen

Spirulina is zeer voedzaam en bevat vitamines zoals B1, B2, B3, koper en ijzer. B-vitamines zijn belangrijk voor de gezondheid van het zenuwstelsel en kunnen bijdragen aan stressvermindering door te helpen bij de regulatie van de stemming en de slaap. IJzer kan ook bijdragen aan de vermindering van vermoeidheid en uitputting, wat vaak geassocieerd wordt met hoge stressniveaus.

Aminozuren die neurotransmitters stimuleren

Spirulina bevat ook aminozuren, waaronder tryptofaan. Tryptofaan is een voorloper van de neurotransmitter serotonine, die een sleutelrol speelt in de stemming en stressreacties

 

spirulina

Kun je het beste poeder of tabletten gebruiken?

Zowel spirulina poeder als tabletten kunnen effectief zijn voor jouw gezondheid. Het is aan jou om te bepalen wat je prettiger vindt om te gebruiken. Sommige mensen geven de voorkeur aan tabletten vanwege de smaak. Het is wel altijd belangrijk om een goede (biologische) kwaliteit te kiezen, bijvoorbeeld bij natuurvoedingwinkels. Zo weet je zeker dat het geen pesticiden of andere gifstoffen bevat.

Spirulinapoeder is dan weer ideaal om te verwerken in gerechten, shakes en smoothies. Voor de gezondheidsvoordelen maakt het niet uit of je kiest voor poeder of tabletten (mits je voor kwaliteit kiest). Het gaat echt puur om hoe je het wilt gebruiken.

Het verschil tussen spirulina en chlorella

Spirulina en chlorella lijken sterk op elkaar. Toch zijn er bepaalde verschillen. De grootste en belangrijkste verschillen zie je in de uitwerkingen die beide algen hebben op je darmen. Heb je gauw last van diarree dan is het aan te raden om spirulina te gebruiken. Heb je eerder last van verstopping dan kun je beter chlorella gebruiken.

Spirulina past beter in een sportdieet

Spirulina bevat meer eiwitten ten opzichte van chlorella. Daardoor is het heel geschikt te gebruiken door vegetariërs en sporters. Het zijn echter beide algjes die jou kunnen helpen aan meer energie en herstel na een workout.

spirulina

Onthoud wel: het is geen wondermiddel

De voordelen van spirulina zijn overduidelijk. Het is ook goed om te weten dat deze voordelen wetenschappelijk onderschreven worden. Het is dus geen hype: spirulina is echt een superfood. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om realistisch te blijven. De term “superfood” klinkt heel erg krachtig. Het is echter geen wondermiddel. Het beste kun je spirulina zien als een waardevolle toevoeging aan een gezond dieet. Het is een gezondheidssupplement.

Ja, spirulina kan bepaalde klachten verhelpen of doen afnemen, maar een gezonde levensstijl blijft het belangrijkste. Verwacht niet dat je problemen zomaar even worden opgelost door dit poeder of tabletten. Probeer het en je zult wellicht de voordelen ervaren. Maar blijf je last houden van klachten, schakel dan hulp in.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven