Zoeken

Zoeken sluiten

Chlorella tegen stress

vrijdag 14 mei 2021

Wat weet jij van chlorella? De meeste mensen weten hier waarschijnlijk niet zo veel vanaf. Chlorella wordt geschaard onder de superfoods en dat maakt het natuurlijk interessant. Het is een groen zoetwateralgje dat bij de juiste dosering belangrijke voordelen voor je gezondheid kan hebben. Chlorella is vergelijkbaar met spirulina. Toch zijn er duidelijke verschillen. Het is goed om de verschillen te kennen zodat je de juiste keuze kunt maken welke van deze twee groene algjes het beste bij je past. In deze blog lees je alles over chlorella. Onder andere ook over de werking tegen stress. Je lees over:

Chlorella kan helpen bij stress of een burn-out

Chlorella is net als spirulina een superfood. Het is een krachtig antioxidant met een sterk ontgiftende werking. Wist je dat stress ook werkt als gif voor ons lichaam en onze geest? Wanneer gifstoffen zich ophopen, vergt het afbreken hiervan veel van onze energie. Bovendien kunnen we verschillende gezondheidsklachten krijgen, zoals vermoeidheid. Chlorella kan helpen bij dit proces waardoor je weer nieuwe energie krijgt. Daarnaast zorgt het voor verbetering van ons immuunsysteem. Bij stress of bij een burn-out kan chlorella jou net wat extra steun geven naar meer vitaliteit.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

chlorella

Wat is chlorella precies?

Chlorella is dus een klein groen galgje. Dit kleine groene algje groeit net als spirulina in wateren en meren die veel mineralen bevatten. Beide algjes hebben hun vele voedingsstoffen te danken aan de krachtige zonne-energie. Hiervoor is het stofje chlorofyl verantwoordelijk. Dit stofje zorgt voor de groene kleur en vind je ook in andere planten (bladgroen). Door de zonne-energie bevatten deze bijzondere algjes ook veel energie voor jou

Het is misschien even wennen voor sommigen: een alg als chlorella associeer je misschien juist helemaal niet met gezondheid. Daarbij doet de naam “chlorella” natuurlijk een beetje denken aan zowel chloor als legionella. Maar schijn bedriegt: chlorella is dus heel goed voor je.

Een bron van goede vetzuren

Chorella is zeer rijk aan goede vetzuren, zoals omega-3. Deze vetzuren zijn belangrijk voor een goede mentale balans. Daarnaast bevat chlorella veel eiwitten en vitaminen. Het is rijk aan ijzer waardoor het de kans op bloedarmoede zal verkleinen. Eigenlijk bevat chlorella (net als spirulina) alle vitaminen behalve vitamine D. Net als spirulina, is ook dit groene algje wel een natuurlijk multivitamine te noemen. Doordat chlorella zeer rijk is aan vitamine B-12 is het zeer geschikt voor vegetariërs. Bovendien bevat het jodium waardoor het ook bijdraagt aan een gezonde schildklier. Ook zorgt het voor een gezonde bloeddruk. Daarnaast is het een natuurlijke probiotica waardoor het jouw darmflora gezond houdt. Wist je dat chlorella ook veroudering kan helpen vertragen? Het bevat namelijk DNA en RNA die onze lichaamscellen gezond houden.

Wat zijn de voordelen van chlorella?

Je weet nu wat chlorella is. Maar wat zijn precies de voordelen van chlorella? Dat leg ik je graag uit, zodat we daarna kunnen kijken of en hoe jij (meer) chlorella in je dieet kunt verwerken. Onderstaand enkele belangrijke voordelen van deze alg.

Chlorella ontgift en geeft energie

Door haar vele voedingsstoffen kan chlorella bijdragen aan meer energie in tijden van vermoeidheid. Chlorella is daarnaast een zeer sterke ontgifter en werkt hier krachtiger dan spirulina. De detox van dit superfood is te danken aan het stofje chlorofyl. Het kan zelfs zware metalen uit ons lichaam helpen verwijderen, zoals kwik, lood en aluminium. Bovendien verwijdert het ook andere gifstoffen uit ons lichaam, zoals pesticiden en xeno-oestrogenen. Wat zijn xeno-oestrogenen? Dat zijn bijvoorbeeld gifstoffen afkomstig van verzorgingsproducten en cosmetica. Deze gifstoffen kunnen onze hormoonbalans behoorlijk verstoren. Het is dan ook aan te raden altijd zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken.

chlorella

Het is goed voor de hormoonbalans

Chlorella heeft ook een ontstekingsremmende werking en kan bijdragen aan vermindering van oestrogeendominantie. De hormoonbalans raakt verstoord als de hormonen oestrogeen en progesteron uit balans zijn. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Een verstoorde hormoonbalans kan leiden tot overgewicht. Door de ontgiftende werking van dit groene algje kan het ook bijdragen aan de vermindering van PMS klachten. Kortom, chlorella kan helpen bij het behouden van een gezonde hormoonhuishouding.

Een boost voor je neurotransmitters

Onze neurotransmitters worden ook blij van al deze voedingsstoffen. Zo zorgen serotine, dopamine en glutamaat ervoor dat we mentaal gezond blijven. Als we stress hebben, ervaren we concentratieproblemen, zijn we prikkelbaar of chagrijnig. Bovendien hebben we vaker stemmingswisselingen of een kort lontje. Soms hebben we zelfs depressieve gevoelens, emotionele klachten of angstaanvallen. Chlorella kun je dus inzetten om jouw lichaam en geest te voorzien van extra voedingsstoffen waardoor stress minder kans krijgt.

Alle voordelen van chlorella op een rijtje

 • Verhoogt energie en uithoudingsvermogen
 • Verbetert de spijsvertering en ontgifting
 • Verhoogt het immuunsysteem
 • Verlaagt cholesterol en bloeddruk
 • Bevordert gewichtsverlies
 • Verbetert de huidconditie
 • Versterkt het zenuwstelsel
 • Verbetert de concentratie en geheugen
 • Rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en antioxidanten
 • Kan bijdragen aan een betere darmgezondheid.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe gebruik ik chlorella?

Dit superfood is te gebruiken als chlorella poeder of als chlorella tabletten. Goed om te weten: beide zijn even doeltreffend en gezond. Wat je het beste kunt nemen, is dus afhankelijk van je voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan tabletten vanwege de redelijk sterke smaak. Anderzijds kun je het groene poeder weer heel gemakkelijk toevoegen aan bijvoorbeeld een groene smoothie. Sommigen vragen zich af of chlorella bijwerkingen kan hebben. Hoewel dit per persoon verschilt, is het wel aan te raden om de chlorella dosering geleidelijk op te bouwen. Chlorella is een veilig voedingssupplement. Alleen kan een te hoge dosering wel tot problemen leiden, zoals:

 • Milde maag- of darmklachten, zoals diarree of buikpijn
 • Allergische reacties
 • Overgevoeligheid voor de geur of smaak
 • Interactie met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners
 • Mogelijke verhoging van nier- en leverfunctietests
 • Overmatige consumptie kan leiden tot verstoring van het zink-ijzer-evenwicht in het lichaam.

Zorg er dus altijd voor dat je de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt. Twijfel je over het toevoegen van chlorella aan jouw dieet en wat voor jou de juiste hoeveelheid is? Neem dan contact op met je huisarts of een diëtist.

Welke dosering chlorella moet ik aanhouden?

De correcte chlorella dosering is belangrijk, omdat het een sterke werking heeft. Neem het gespreid over de dag en niet meer dan 10 gram totaal. In het begin kun je bij het gebruik last krijgen van hoofdpijn of je kunt je vermoeid voelen. Dit hoort bij het ontgiftingsproces. Het is namelijk zeer krachtig waardoor jouw lichaam gelijk ‘aan het werk’ zal worden gezet om gifstoffen te willen afbreken. Kies bovendien altijd voor een goede, biologische kwaliteit chlorella. Zo weet je zeker dat je een puur product koopt, vrij van toevoegingen en met de beste werking. Door de ontgiftende werking, onderscheidt chlorella zich van andere voedingssupplementen. Bij zwangerschap is het niet aan te raden om chlorella te gebruiken.

chlorella

Chlorella of spirulina: welke kies ik?

Chlorella is een zoetwateralg en spirulina is een zoutwateralg. Het zijn echter beide groene algjes met zeer veel voedingsstoffen. Daarnaast hebben ze beide een ontgiftende werking, hoewel chlorella hier wel iets krachtiger is. Daarnaast bevat het een iets hoger B-12 gehalte dan spirulina. Spirulina daarentegen bevat weer iets meer eiwitten dan chlorella. Dit maakt spirulina weer heel geschikt voor bijvoorbeeld sporters. Chlorella is aan te raden als je eerder last hebt van verstopping. Spirulina gebruik je liever als je snel last hebt van diarree. Kies van beide echter altijd een product van goede kwaliteit en hanteer de voor jou juiste dosering. Kortom, beide superfoods kunnen wellicht ook jou helpen aan meer energie en het verminderen van vermoeidheid.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven