Eerder schreven we een stuk over vitamine B12 tekort en de relatie met stress. Het verbruiken van te veel energie en de soms verminderde eetlust vergroten de kans op vitamine B12 tekort in je lichaam. Vooral wanneer er sprake is van chronische stress, overspanning of burn-out is het opletten. Vitamine B12 is namelijk een erg belangrijke vitamine, vooral wat betreft de werking van je bloed en zenuwen. In dit stuk kijken we naar de relatie tussen vitamine B12 tekort en overgangsklachten. Er bestaat namelijk het risico dat die twee per ongeluk met elkaar verward worden.
De lijst van vitamine B12 tekort klachten is lang. Enkele veelvoorkomende klachten zijn:
Deze lijst zou nog veel langer kunnen zijn, dus toegegeven: het is lastig om op basis van klachten direct te concluderen dat er sprake is van een vitamine B12 tekort. Elk lichaam reageert hier namelijk anders op. Een bloedtest biedt uitsluitsel. Aangezien een tekort relatief vaak voorkomt, is het verstandig zo’n test te doen.
Vrouwen raken rond hun vijftigste in de overgang. De menstruaties worden dan onregelmatig en blijven daarna helemaal uit. Dit gaat gepaard met opvliegers en zweetaanvallen. Menstruatieklachten kunnen tijdelijk heviger zijn (hoofdpijn, rugpijn, buikpijn). Ook is er vaak sprake van emotionele schommelingen of stemmingsklachten (neerslachtig).
Het is van belang om – wanneer er sprake is van hevige overgangsklachten – te onderzoeken of er sprake is van een vitamine B12 tekort. Zo’n tekort kan namelijk zorgen voor die hevige(re) overgangsklachten. Het tekort aan vitamine B12 versterkt de klachten die er al zijn. Een valkuil in deze situatie is dus de uitspraak: “het zal de overgang wel zijn, ik ga op mijn leeftijd niet naar de huisarts.”
Op oudere leeftijd maken mensen bovendien minder maagzuur aan. Dit verhoogt de kans op Vitamine B12 tekort. In het maagsap zit namelijk een stofje – de intrinsic factor – die is nodig voor de opname van vitamine B12. Wanneer we vitamine B12 niet opnemen, ontstaat er een tekort.
We bespreken de casus van de 56-jarige Laura (naam fictief, casus echt). Zij heeft last van een aantal klachten uit bovenstaand lijstje en besluit op aanraden van haar burn-out coach naar de huisarts te gaan om haar bloedwaarden te laten testen. De uitslag was als volgt: 196 pmol/l. In een tweegesprek stelt de huisarts Laura gerust: een normale waarde van vitamine B12 ligt tussen de 120 pmol/l en 600 pmol/l. Haar waarde is dus wat aan de lage kant, maar normaal.
Gezien haar leeftijd loopt Laura ook bij een overgangsconsulente. Ook daar wordt de waarde van 196 pmol/l gevonden, alleen verloopt het tweegesprek met haar overgangsconsulente anders. De overgangsconsulente geeft aan dat de waarde veel te laag zit. Volgens deze behandelaar moet de waarde tussen de 500 pmol/l en 600 pmol/l zitten. Dit advies is aan de hoge kant, maar haar advies is dus: bijslikken.
Wat is nu een normale waarde van vitamine B12? In principe moeten huisartsen een waarde van 150 pmol/l – 250 pmol/l zien als ‘laagnormaal‘ – dus ook in het geval van Laura. Onder de 150 pmol/l zien huisartsen en onderzoekers als een deficiëntie. In een onderzoeksartikel stellen ten Berge en Nauta echter – op basis van nieuwe inzichten – dat een bloedspiegel onder de 300 pmol/l al reden tot suppletie is.
Laura volgt het advies van haar overgangsconsulente op en merkt dat haar klachten sterk verminderen. Parallel hieraan wordt Laura gecoacht door een burn-out coach, wat het lastiger maakt de factoren die van invloed zijn uit elkaar te halen. Toch was de plotselinge verbetering opvallend, aldus Laura.
De meeste betrouwbare bronnen die wij hebben geraadpleegd stellen dat teveel vitamine B12 geen kwaad kan. Vitamine B12 is namelijk niet toxisch. Bij een hoge inname kan het lichaam de opname van de vitamine via de voeding beperken. Het opnamepercentage neemt simpelweg af.
Wanneer er sprake is van een tekort, dan beveelt Thuisarts aan om 1000 microgram B12 bij te slikken (de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is 2,8 microgram). Ook via je voeding kun je het tekort aanvullen.
Eet en drink o.a.:
Lastig hierbij is dat het voor vegetariërs en veganisten (zij hebben gemiddeld een B12 waarde van 122 pmol/l) ingewikkelder is om het tekort via voeding aan te vullen. Tegenwoordig wordt het eten van grote hoeveelheden zuivel bovendien afgeraden, net als het eten van grote hoeveelheden rood vlees. Vooral de eieren, tonijn (met mate, vanwege de schaarste) en zalm zijn in dat licht aan te bevelen.
We kunnen concluderen dat de informatie over vitamine B12 tekort – net als informatie over voeding in het algemeen – niet eenduidig is. Bij Liberi zijn wij op zoek naar wat werkt, en daarom delen we deze informatie. Wanneer je last hebt van hevige overgangsklachten, onderzoek dan ook of er sprake is van een vitamine B12 tekort. Ten eerste omdat een tekort de overgangsklachten kan versterken en ten tweede omdat sommige klachten overeenkomen (o.a. hoofdpijn, buikpijn). Gelukkig is een vitamine B12 tekort eenvoudig op te lossen. Bestel een hoogwaardig supplement en overweeg je voedingspatroon iets te wijzigen.
Weet je je geen raad met de oververmoeidheid en lusteloosheid die je al langere tijd ervaart? Doe dan eens de gratis stresstest om te achterhalen in hoeverre jij op dit moment stress ervaart. Zoals je in de inleiding kon lezen, is ook stress van invloed op je vitamine B12 waarde. Onze wandelcoaches staan in heel Nederland voor je klaar om je te begeleiden naar meer rust en ontspanning.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
1 reactie
Jammer dat verder onderzoek naar een evt opnamestoornis niet benoemd wordt .Pillen zullen dan niet werken. En de kans op een reëel bloedbeeld is voor minimaal 6maanden verkeken. Zie stichtingb12tekort.nl! Langdurig b12 te kort kan voor onherstelbare schade zorgen. En ik heb dat, net als m’n zoontje van 10!!! B12 is niet zomaar een vitamientje!