Zoeken

Zoeken sluiten

Migraine en een burn-out

zaterdag 27 juni 2020

Soms kom je als burn-out coach een lastig onderwerp tegen om over te schrijven, zoals migraine. Ik zal je uiteraard uitleggen waarom. Onze coaches weten als geen ander hoe het fenomeen burn-out leeft in de maatschappij. Het is een behoorlijk maatschappelijk probleem. Zeer veel mensen hebben hier last van. Tegelijkertijd heersen er nogal wat misvattingen op dit gebied. Zo zijn er nog steeds mensen die denken dat een burn-out “slechts” zeer ernstige stress is. Ook zijn er mensen die een burn-out helemaal niet erkennen.

Migraine valt in dit opzicht in dezelfde categorie. Er zijn relatief veel mensen die last hebben van migraine. Zij ervaren vaak dezelfde de zelfde scepsis en soms zelfs cynisme vanuit de maatschappij. Maar al te vaak wordt migraine gebagatelliseerd. Mensen denken dat het wel meevalt. Of erger: dat mensen met migraine zich aanstellen. Dat het een soort modeverschijnsel is. Maar dat is niet de enige link tussen migraine en een burn-out.

Migraine en een burn-out

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is migraine precies?

Bijna iedereen denkt dat migraine een zeer zware aanval van hoofdpijn is. Dat is niet helemaal correct. De kenmerkende, kloppende hoofdpijn is een symptoom van migraine dat ongeveer 85% van iedereen die hier last van heeft ook ervaart. Migraine zelf is een verwijding van bloedvaten in de hersenen, na een tijdelijke vernauwing. Dit ontstaat door zenuwprikkelingen. Migraine is dus een neurovasculaire aandoening. Ongeveer 6,5% van alle Nederlanders heeft last van migraine-aanvallen. Een behoorlijk hoog percentage, dus.

Kenmerkend aan migraine is dus de hoofdpijn. Dit is niet zomaar hoofdpijn. De hoofdpijn is dermate hevig dat mensen hier enorm onder kunnen lijden. Het kan dominant of tijdelijk zelfs allesoverheersend zijn. Wie een ernstige migraine-aanval ervaart, kan soms aan niets anders denken dan de hoofdpijn. Hierdoor kunnen mensen zich vaak moeilijk concentreren. Ook kunnen zij last krijgen van andere symptomen, zoals angst voor een aanval of een paniekaanval. De pijn kan ervoor zorgen dat mensen gaan hyperventileren of last krijgen van buikpijn.

Migraine kent echter meer symptomen dan hoofdpijn alleen. Er zijn veel verschillende soorten die men onderscheidt. Afhankelijk van de vorm van migraine die je ervaart en de heftigheid van de aanvallen, kunnen er zeer ernstige symptomen optreden. Plaatselijke verlamming, zichtverlies, verlies van bewustzijn, verwarring, spraakstoornissen, motorische stoornissen en een verminderd denkvermogen zijn slechts enkele voorbeelden van symptomen die kunnen optreden. Ook kan migraine zeer lang duren. Een aanval kan soms wel dagen aanhouden.

migraine symptomen

Waarom wordt het soms niet serieus genomen?

Wie zich verdiept in migraine, zal zien dat dit een zeer ernstig probleem kan zijn. Mensen die iemand kennen die last heeft van migraine, weten dat de vaak heftige reacties allesbehalve overdreven zijn. Migraine is niet iets om mee te spotten. Waarom wordt het soms dan toch niet altijd serieus genomen? Bij het beantwoorden van deze vraag zie je een duidelijke overeenkomst tussen migraine en een burn-out.

Net zoals mensen soms denken dat een burn-out slechts ernstige stress is, denken mensen ook wel eens dat migraine “gewoon” ernstige hoofdpijn is. Dat is het echter niet. Los van het feit dat de hoofdpijn die tijdens een aanval wordt ervaren zich qua heftigheid niet laat vergelijken met “normale” hoofdpijn, kan migraine dus gepaard gaan met veel meer symptomen dan waar mensen weet van hebben.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zelfdiagnose bij migraine en een burn-out

Net als bij een burn-out kun je ook bij migraine zeggen dat de goeden onder de slechten lijden. Dat is niet echt een genuanceerde manier om het uit te drukken. Wat ik daarmee bedoel is dat mensen soms wel eens ten onrechte stellen dat zij migraine hebben. Dit is vaak uit onwetendheid. Een ernstige aanval van hoofdpijn, betekent niet automatisch dat je migraine hebt. Hoofdpijnaanvallen kunnen tal van oorzaken hebben, variërend van uitdroging tot een neurologisch probleem of stress. Mensen zeggen ook wel eens van zichzelf dat zij een burn-out hebben, terwijl zij in werkelijkheid kampen met surmenage of een depressie.

Het is niet mijn intentie om problemen met elkaar te vergelijken of te stellen dat het ene ernstiger is dan het andere. Waar het om gaat, is dat problemen niet altijd zijn wat zij lijken te zijn. Om uit te vinden of je daadwerkelijk last hebt van migraine of een burn-out, zul je een test moeten doen. Bij ons kun je gratis een wetenschappelijk ondersteunde burn-out test maken. Door mis diagnose (of zelfdiagnose) krijgen sommigen het idee dat een serieus probleem zoals een burn-out of migraine wel meevalt.

migraine en burn-out

Wat is de link tussen migraine en een burn-out?

De link tussen migraine en een burn-out is dus enerzijds de manier waarop deze deels beschouwd worden door de maatschappij. Er heersen bepaalde misvattingen over en deze problemen worden vaak gezien als een soort “trends”. Haast alsof het hip is om hier last van te hebben. Mensen die hiermee kampen, weten wel beter. Het is absoluut niet iets waar je vrijwillig voor kiest.

Is er verder nog een link tussen migraine en een burn-out? Jazeker. Migraine kent duidelijke mogelijke oorzaken. Stress is er niet direct één van, maar kan waarschijnlijk wel van invloed zijn op het ontstaan van een aanval. Zo kunnen te weinig slaap en lichamelijke inspanning de kans op een aanval vergroten. Deels is men er ook van overtuigd dat emotionele stress van invloed is op migraine. Dit is echter niet bewezen, noch ontkracht. Toch is er een link tussen migraine en een burn-out. Deze is alleen omgekeerd. Het is dus niet met zekerheid te zeggen dat de kans op een aanval toeneemt wanneer je een burn-out hebt, maar het is wél zo dat migraine bij kan dragen aan het ontstaan van een burn-out.

Wanneer je een burn-out hebt, ben je bepaalde grenzen over gegaan. Je lichaam en geest zijn voorbij het punt dat zij nog om kunnen gaan met stress. Migraine is op zichzelf staand al ernstig genoeg, maar het kan ook nog eens zorgen voor veel extra stress. Wie veel last heeft van migraine, kan hier op tal van manieren hinder van ondervinden. Je kunt bijvoorbeeld minder gaan presteren op je werk, angsten ontwikkelen, sociale situaties vermijden en last krijgen van depressieve gevoelens. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel en neerwaartse spiraal terechtkomen. Je stress kan overgaan in overspannenheid en overspannenheid in een burn-out.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Neem contact met ons op

Merk jij dat je moeilijk functioneert door je migraine? Neem contact met ons op. Onze burn-out coaches kunnen je migraine niet verhelpen. Wél kunnen zij je helpen beter om te gaan met stress waardoor de kansen op een aanval wellicht afnemen. Ook kunnen zij je de handvatten geven om niet verder weg te zakken en je migraine niet je leven te laten dicteren.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven