Zoeken

Zoeken sluiten

Tintelingen door stress

donderdag 5 november 2020

Stress is een belangrijke oorzaak van de veelvoorkomende ervaring van tintelingen in je lichaam. Dat tintelende gevoel trekt natuurlijk meteen je aandacht – en waarschijnlijk vraag je je af waarom je dit voelt. Misschien maak je je zorgen? Is er meer aan de hand? Dat zou kunnen. In dit stuk kijken we naar de belangrijkste oorzaken van een tintelend gevoel – en dan vooral naar de oorzaken stress, chronische stress en burn-out.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn tintelingen?

Ken je die prikkelingen in je benen wanneer je lange tijd in kleermakerszit hebt gezeten? Dat verdoofde maar toch ook licht branderige gevoel? We weten dat dit komt door een tijdelijke beknelling en dus beperking in de bloedsomloop. Na wat beweging verdwijnt het ongemakkelijke gevoel.

Wanneer je vaak last hebt van tintelingen, dan kan er meer aan de hand zijn dan een tijdelijke beknelling. Laten we daarom eens kijken naar veelvoorkomende oorzaken.

tintelingen benen

Belangrijke oorzaken van tintelingen

Als de tintelingen vaak voorkomen of lang aanhouden, dan kan er sprake zijn van een ziekte als onderliggende oorzaak van jouw ervaring. Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van tintelingen:

  • Hypesthesie: wanneer je last hebt van hypesthesie, is er sprake van een verminderde gevoeligheid, voornamelijk van het tastgevoel. Een symptoom hiervan is dat het aangedane deel van je lichaam een tintelend gevoel produceert.
  • Zenuwletsel: schade aan je zenuwen kan leiden tot tintelingen in je ledematen. Wanneer een zenuw in je rug beknelt raakt (hernia) kun je dat merken aan een tintelend gevoel.
  • Ongewone gehaltes calcium, kalium of natrium.
  • Vitamine B12 tekort: vitamine B12 tekort kan ontstaan door stress.
  • Hoge consumptie van alcohol of tabak.
  • Insectenbeten zoals een tekenbeet.
  • Het slikken van bepaalde medicijnen.
  • Rusteloze-benen-syndroom (RBS): de oorzaak hiervan is onbekend, maar een tintelend gevoel in de benen (vooral ‘s nachts) is een van de symptomen.
  • Multiple sclerose: door een beperkte bloedtoevoer naar aangetaste delen, kun je een tintelend gevoel ervaren.
  • Diabetes: deze veelvoorkomende ziekte gaat gepaard met een beperkte bloedtoevoer naar de ledematen.
  • Problemen met de bloedsomloop: in bovenstaande voorbeelden las je het ook al – een slechte bloedsomloop leidt tot een tintelend gevoel.

tintelende voeten

Waar ervaar jij tintelingen?

De plekken waar mensen het vaakst tintelingen ervaren zijn de handen, voeten, armen en benen. Het zijn kortom de ledematen. Dit hangt samen met het feit dat we problemen in onze bloedsomploop daar het eerste merken. Enkele veelvoorkomende plekken waar je tintelingen kunt ervaren:

  • Tintelingen in je voet: als er iets mis is met je bloedsomloop, zal je het daar al snel voelen. Daarom hebben veel mensen ook last van koude voeten.
  • Tintelende handen: tintelingen hebben vaak iets te maken met een slechtere bloedsomloop. Dat voelen we natuurlijk snel aan de ‘uiteinden’ van ons lichaam. Ook koude handen zijn een symptoom van een slechte bloedsomloop.
  • Tintelende tong: dit wordt in verband gebracht met vitamine B12 tekort, maar een angststoornis kan ook een rol spelen.
  • Tintelende lippen: net als bij de tong kan vitamine B12 tekort hier een rol spelen, maar het kan ook met spanningen in het algemeen te maken hebben.
  • Tintelingen gezicht: wanneer je je gezicht overmatig aanspant, dan kan dat tot milde tintelingen leiden. Ook een versnelde ademhaling kan hieraan bijdragen.
  • Tintelingen in armen: een tintelend gevoel in de handen komen veel voor, maar die kunnen ook de arm in trekken.
  • Tintelingen in benen: de veelvoorkomende tintelingen in de voeten kunnen uitstralen naar je benen.
  • Tintelingen in hoofd.
  • Tintelingen in je vingers.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waar ligt de oorzaak bij jou?

Ervaar jij tintelingen in je lichaam en vraag je je af of dit met stress te maken heeft? Onderzoek dan eens of je dit vooral ervaart wanneer je druk aan het werk bent, of ook wanneer je lekker ontspannen een kop thee drinkt. Voel je het vooral tijdens spannende situaties, of misschien kort daarna? Voel je het wanneer je lang zit, of wanneer je bepaalde medicijnen neemt? Door bewust te kijken naar het opkomen en verdwijnen van de symptomen, kun je meer inzicht verwerven in de oorzaken.

Om te achterhalen of stress een belangrijke factor is in jouw leven, kun je onze gratis burn-out test invullen. Wanneer je hoog scoort op deze test, dan zou stress een oorzaak kunnen zijn van het tintelende gevoel.

tintelende handen

Tintelingen door stress of burn-out

Tintelingen is een van de symptomen van stress en burn-out. We kunnen deze tintelingen direct in verband brengen met hyperventilatie. Door te snel en te hoog te ademen, verandert namelijk de zuurgraad in je bloed, wat kan leiden tot een tintelend gevoel. Deze ongezonde manier van ademen zorgt er bovendien voor dat bloedvaten vernauwen, wat direct leidt tot koude handen en voeten. De slechtere doorbloeding in het algemeen kan ook voor het tintelende gevoel zorgen.

Wanneer je veel stress ervaart, leidt dit bovendien vaak tot nek- en schouderklachten en spanningshoofdpijn. Door de continue spanning, ontstaan er verkrampingen en beknellingen die tot tintelingen kunnen leiden.

Het kan helpen om met ademhalingsoefeningen je ademgewoontes aan te verbeteren. Dit kun je combineren met ontspanningsoefeningen en mindfulness. Probeer om wat meer naar je buik te ademen en je inademing even uit te stellen. Geniet van een lange uitademing. Voel hoe bij je middenrif een ademprikkel ontstaat, en adem pas daarna ontspannen in. Mentale stress maakt ons wijs dat we aan het vechten of vluchten zijn – en hierdoor ademen we veel meer in dan eigenlijk nodig is.

Naast bovenstaande richtlijnen willen we je nog een extra tip meegeven: zowel de sauna als de koude douche stimuleren je bloedsomloop. Ze kunnen directe verlichting bieden.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Ervaar jij tintelingen maar weet je niet goed wat de oorzaak is? Met dit stuk hebben we je op weg geholpen. De tintelingen kunnen veroorzaakt worden door hyperventilatie, wat weer het gevolg kan zijn van stress. Het kan geen kwaad om ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen te gaan inbouwen in je dagelijks leven. Zo kun je onderzoeken of je klachten verminderen.

Heb je chronisch last van tintelingen? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Denk je dat stress hierin een rol speelt? Dan is het verstandig om je te laten begeleiden door een professionele burn-out coach. Bij Liberi kiezen we voor wandelcoaching, omdat die aanpak een zeer positief effect heeft op stressklachten. Kijk eens naar onze coaches of neem contact op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • Linda schreef:

    Goede avond,

    Mijn zoon heeft 24 7 tintelingen langs zijn ruggengraat en tril handen…Ook heeft hij afentoe knal geluiden in zijn hoofd als hij gaat slapen.. Hij is daardoor in minder concentratie en de MRI scan liet niks zien..

    Een bezorgde moeder

    Groet

    L. Portenge

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven