Opgezette lymfeklieren hals door stress? Dat kan. Sterker nog: dit komt misschien wel vaker voor dan je denkt. In onze blog besteden wij met grote regelmaat aandacht aan symptomen van stress. Wie onze blog vaker leest, weet dat stress ontzettend veel verschillende symptomen kan hebben. Vaak denken mensen aan mentale symptomen. Dat is logisch, want stress is vooral een gevoels ding. Je voelt druk, spanning, angst of ervaart gevoelens van somberheid. Laten we vooral niet vergeten dat stress zich ook fysiek kan manifesteren. Iedereen kent hiervan wel voorbeelden. Spanningshoofdpijn of nek- en schouderklachten door stress, om maar eens twee bekende voorbeelden te noemen.
De lijst met fysieke symptomen die veroorzaakt kunnen worden door stress, is bijzonder omvangrijk. Daarom is het goed om stil te staan bij symptomen die misschien niet altijd in verband worden gebracht met stress, maar die hier zeker wel door veroorzaakt kunnen worden. Opgezette lymfeklieren in de hals door stress, bijvoorbeeld. Opgezette klieren is iets waar veel mensen last van hebben. Vaak wordt dit in verband gebracht met een flinke verkoudheid, hooikoorts of allergie. Maar is dat wel altijd zo? Opgezette lymfeklieren in de hals door stress is echt niet zo zeldzaam. In deze blog ga ik dieper hier op in.
De vraag is natuurlijk: waarom ontstaan opgezette lymfeklieren in de hals door stress? Om dit te begrijpen, is het handig om meer te weten van de lymfeklieren. Want wat doen deze precies en waarom heeft stress invloed op deze klieren? Deze lymfeklieren bevinden zich in de zijkant van de hals. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de lymfeklier helemaal geen klier. Dit werd vroeger gedacht, maar inmiddels weet men dat deze “klier” geen klier is, maar een opslagplaats voor bepaalde lymfocyten. Lymfocyten zijn een bepaald soort witte bloedlichaam. Deze worden gevormd door cellen in het rode beenmerg. Lymfocyten spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Misschien begint de link met stress nu al voorzichtig te dagen. Wil je precies weten wat lymfeklieren zijn en wat deze doen, lees dan deze uitleg.
Lymfeklieren heb je door heel je lichaam, niet alleen in je hals. Ook onder je oksels, in je liezen en in je kaak komen deze in groten getale voor. De correcte naam voor een lymfeklier is eigenlijk “lymfeknoop”. Een klier produceert stoffen en een lymfeklier doet dit niet: deze slaat ze slechts op. Wanneer je last hebt van opgezette lymfeklieren in de hals door stress, kan dit zich uiten in een stijve nek of beperkte bewegelijkheid. Vrijwel altijd zul je een bultje kunnen voelen en vaak ook kunnen zien. Dit kan een kleine bult of een flinke bult zijn. Mensen schrikken hier vaak van. Zeker als zij weten dat het een klier (of in dit geval knoop) betreft, zijn zij soms bang dat er iets serieus mis is. Mensen met hypochondrie bijvoorbeeld, zullen vaak bang zijn voor lymfeklierkanker. Gelukkig komen andere oorzaken veel vaker voor.
Maar waarom ontstaan opgezette lymfeklieren in de hals door stress? Dat is niet helemaal duidelijk. Het lichamelijke proces is duidelijk, maar er is nog steeds niet onweerlegbaar bewezen dat opgezette lymfeklieren door stress veroorzaakt kunnen worden. Er is echter dermate vaak een link met stress te leggen, dat er vrijwel zeker sprake lijkt te zijn van een duidelijk verband. Wanneer lymfeklieren opzetten, komt dit door ontstekingen. Van stress is bewezen dat dit het immuunsysteem kan aantasten. Omdat je immuunsysteem en lymfeklieren sterk met elkaar in verband staan, kan stress ervoor zorgen dat die klieren opspelen.
Merk jij dat je last hebt van opgezette lymfeklieren in de hals door stress? Of beter gezegd: is het voor jou duidelijk dat je een verband ziet tussen stress en je opgezette klieren? Probeer dan andere symptomen van stress te herkennen. Wanneer stress zich uit, gebeurt dit zelden op slechts één manier. Probeer voor jezelf na te gaan waar je nog meer last van heb. Hoe voelt stress in je lijf? Probeer hier bewust bij stil te staan.
Een goede manier om dit te doen, is met behulp van introspectie. Met introspectie tegen stress kun jij jezelf de rust om stil te staan bij wat je werkelijk voelt en ervaart. Probeer dit in kaart te brengen. Merk je bepaalde lichamelijke en/of geestelijke spanningen tijdens momenten van stress? Of daarna? Door op deze manier systematisch te werk te gaan, kun je jouw symptomen van stress in kaart brengen. Je zult dan merken dat opgezette lymfeklieren in de hals door stress niet het enige is waar je last van hebt.
Net als bij zoveel symptomen van stress zullen ook je opgezette lymfeklieren verdwijnen wanneer de stress afneemt of verdwijnt. Maar dat is natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe kom ik van stress af? Tegen opgezette lymfeklieren kun je weinig tot niets doen, behalve door de oorzaak – stress – aan te pakken. Om je gerust te stellen: opgezette klieren kunnen vervelend en pijnlijk zijn, het is meestal ongevaarlijk. Er is dus vaak geen reden tot zorg. Richt je daarom ook niet op de klieren, maar op de onderliggende oorzaak.
Van stress afkomen, is gelukkig iets waar wij je wel bij kunnen helpen. Lees de onderstaande blogs maar eens door:
Lukt het jou niet om van je stress af te komen en blijf je last hebben van opgezette lymfeklieren in de hals door stress? Of blijf je (daarnaast) last houden van andere stress gerelateerde klachten? Schakel een van de coaches van Liberi in. Je hoeft niet te wachten met het inschakelen van een burn-out coach totdat je daadwerkelijk een burn-out hebt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en daarom kan onze burn-out coach ook preventief worden ingeschakeld. Neem contact op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek met een burn-out coach bij jou in de buurt.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606