Zoeken

Zoeken sluiten

Diarree door stress

woensdag 22 juli 2020

Diarree is heel vervelend. Het geeft je een naar gevoel en kan je ook behoorlijk beperken. Je hebt er soms geen controle over. In de ergste gevallen ben je gewoon aan huis gebonden. Maar hoe ontstaat diarree eigenlijk? Daar zijn natuurlijk tal van verklaringen voor. Van het eten van bedorven voedsel tot een allergische reactie en een virusinfectie of bacteriële infectie. Maar diarree kan ook ontstaan door stress. Daar wil ik het in deze blog specifiek over hebben. Want hoe kan dit eigenlijk? Stress zit toch in je hoofd?

Stress kan zich op talloze manieren fysiek uiten. Veel mensen krijgen last van diarree door stress. Is dit lastig te verklaren? Nee. Je darmen zijn kwetsbaar en prikkelbaar onder invloed van hormonen en stress. Lees verder om te weten te komen hoe dit precies werkt.

Diarree door stress: niet altijd eenvoudig te herkennen

Diarree door stress is een veel voorkomend probleem. Wellicht weet je al dat stress kan zorgen voor tal van buikklachten. Een probleem dat wellicht door minder mensen erkend wordt dan gedacht. Dit heeft ermee te maken dat stress en diarree niet altijd even eenvoudig met elkaar in verband te brengen zijn. Op het moment dat je stress ervaart, heb je (gelukkig) namelijk niet direct last van diarree. Wanneer je hier wel last van krijgt, kan dit een stuk later zijn dan het moment waarop je stress ervaren hebt. Mogelijk breng je het dan helemaal niet meer met stress in verband. Heb jij veel last van diarree, probeer dan eens te achterhalen of je een verband kunt vinden met stress.

In deze blog vertel ik je wat je moet weten over dit lastige probleem. Want lastig is het zeker. Diarree door stress is zeker niet het ernstigste symptoom van stress waar je last van kunt hebben. Het is echter wel bijzonder vervelend en het kan zorgen voor ongemakkelijke situaties. Maar hoe kan het eigenlijk dat stress, waarvan mensen toch vaak denken dat het puur in je hoofd zit, voor diarree kan zorgen? Laten we beginnen met het beantwoorden van die vraag.

diaree

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Diarree door stress: hoe is dat mogelijk?

Stress kan ontzettend veel gevolgen hebben. Diarree door stress komt vaker voor dan veel mensen zich realiseren. Is het verwonderlijk dat je diarree door stress kunt krijgen? Als je enige kennis hebt van stress, zal het je niet verbazen. Waarom zou het vreemder zijn dan andere mogelijke symptomen? Stress kan veel doen met je lichaam en geest. Gekke dingen. Tel daarbij op dat je maag en darmen sowieso kwetsbare onderdelen van je lichaam zijn, en je zult tot de conclusie komen dat diarree door stress niets uitzonderlijks is.

Dit verklaart echter nog niet hoe het ontstaat. Ik schreef zojuist al dat je darmen en maag kwetsbaar zijn. In het algemeen (bedenk je maar eens hoeveel verschillende ziekten hun weerslag hebben op je buik), maar in het bijzonder voor stress. Naast diarree door stress zijn buikpijn door stress, een opgezette buik door stress en een opgeblazen gevoel veel voorkomend. Daarbij moet worden opgemerkt dat vrouwen hier over het algemeen vaker last van hebben dan mannen. Dit heeft met de verschillende anatomie van mannen en vrouwen te maken. Diarree door stress komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Hormonen zijn de boosdoeners.

hormonen en diaree

Hoe hormonen voor diarree kunnen zorgen

Voor wie niet bekend is met wat stress is en wat stress precies doet met je lichaam eerst even een kleine samenvatting. Stress zorgt ervoor dat je zenuwstelsel middels neurotransmitters signalen aan je brein afgeeft. Deze signalen worden door je brein verwerkt en omgezet in concrete acties: de productie van hormonen. Deze hormonen dienen uiteraard een doel, namelijk ervoor zorgen dat je lichaam en geest in staat van paraatheid verkeren om in stressvolle situaties goed te kunnen handelen. Bij stressvolle situaties gaat het dan alleen niet om ongezonde stress. Het lichaam produceert deze hormonen om bijvoorbeeld te kunnen vluchten in een levensbedreigende situatie. Je lichaam kent het verschil echter niet tussen die vorm van stress en je te druk maken om je werk.

Die hormonen worden dus hoe dan ook geproduceerd. Jouw darmen ondervinden hier op twee manieren hinder van. Allereerst zorgt de productie van elektrolyten voor problemen. Elektrolyten zijn piepkleine elektrisch geladen deeltjes in lichaamsvloeistoffen. Deze zijn nodig om onder andere je spieren aan te kunnen spannen. Hier zie je dus al het eerste probleem komen: deze elektrolyten zorgen voor contracties (samentrekkingen) van de darm, waardoor je ervaart dat je naar het toilet moet. Ten tweede zorgen de hormonen ervoor dat de darmwand meer slijmvlies produceert. Ontlasting wordt hierdoor dunner. Dat is in uiteraard geen goede combinatie met de neiging tot samentrekken van de darm.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat te doen tegen diarree?

Wat te doen tegen diarree? Om diarree zo veel mogelijk te verhelpen, kun je diarree remmers nemen. Deze zijn gewoon in de supermarkt of drogisterij verkrijgbaar. Verwacht echter geen wonderen wanneer je diarree veroorzaakt wordt door stress.

In vrijwel al onze blogs die problemen door stress beschrijven, behandelen wij niet alleen problemen maar ook oplossingen. Helaas is er tegen diarree door stress niet zo heel erg veel te doen. Als je hier veel last van hebt, betekent dit dat jouw lichaam er gewoon meer vatbaar is dan dat van een ander. Stress kan zich bij iedereen op een andere manier uiten. De een krijgt last van diarree door stress, de ander krijgt last van hoofdpijn of wordt extreem prikkelbaar.

Er zijn echter wel dingen die je kunt proberen die er mogelijk voor zorgen dat je minder last ervaart. Je zult waarschijnlijk niet kunnen voorkomen dat stress zich op deze manier bij jou uit, maar een gezond dieet helpt. Gezonde voeding met voldoende vers fruit, groenten en vezels houd je darmflora gezond. Ook Omega-3 vetten, magnesium en vitamine B12 versterken je darmen.

Bewegen heeft een gunstig effect op de stoelgang en kan bijdragen aan gezondere darmen. Hardlopen is in dit opzicht heel erg goed. Uiteraard is dit niet handig op het moment dat je diarree hebt, maar buiten die periodes om kan het helpen om je klachten terug te dringen.

Het is eigenlijk te simpel voor woorden, maar goede slaap is misschien wel het beste middel. Een chronisch tekort aan slaap kan zich zeer sterk wreken in je spijsverteringsstelsel.

iets doen tegen diarree

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk geldt in de eerste plaats: voorkomen is beter dan genezen. Door stress te voorkomen zul je ook minder last krijgen van diarree door stress. Daarom hoef jij je niet zozeer te richten op het verminderen van je diarreeklachten, maar vooral op het verminderen van de stress. Lukt dit, dan zullen ook aan stress gerelateerde klachten verdwijnen.

Gelukkig kan ik je wel helpen met tips en technieken om stress te verminderen. Lees de volgende blogs maar eens:

Lukt het je niet om van stress af te komen en blijf je last houden van diarree door stress (of van andere symptomen)? Weet dan dat de coaches van Liberi voor je klaar staan. Neem contact met ons op om een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen met een coach bij jou in de buurt. Jouw coach kan je tijdens dit gesprek precies vertellen hoe hij of zij jou kan helpen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven