- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Heb jij wel eens last van een opgezette buik? En krijg jij die opgezette buik vooral bij stress? Dan ben je zeker niet de enige. Dit is namelijk een veel voorkomend symptoom van stress of een burn-out. Vooral onder vrouwen, maar ook mannen kunnen hier last van hebben. Hoe kan het eigenlijk dat je buik op gaat zetten onder invloed van stress? En net zo belangrijk: wat kun je er tegen doen?
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn. Bij sommige mensen houdt een opgezette buik enkele minuten tot uren aan, anderen hebben er de hele dag of zelfs langere tijd last van.
Fysiek gezien, dat wil zeggen: qua werking in je lichaam, kan een opgezette buik twee oorzaken hebben. Het kan ontstaan door een infectie of door gasvorming. Achter deze fysieke oorzaken kan ook een mentale reden schuilen. Dat hoeft niet altijd zo te zijn: een opgezette buik als symptoom van stress of een burn-out komt met regelmaat voor, maar nog veel vaker is dit het resultaat van afwijkende darmflora of een allergie. Ook bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor een opgezette buik. De nummer één reden bij veel mensen, is echter te veel of te snel eten. Bijna iedereen heeft wel eens een opgezette buik ervaren na een avond uit eten of tijdens de feestdagen. Maar wat nu als de oorzaak mentaal van aard is?
Wanneer je kijkt naar de symptomen van stress of een burn-out, zul je altijd zien dat bepaalde symptomen vaker voorkomen dan andere. Een kleine nuance is hier wellicht op zijn plek. Het is niet per definitie zo dat veel symptomen vaker voorkomen; het is vooral een kwestie van herkenning. Lang niet alle mogelijke symptomen worden in verband gebracht met stress of het hebben van een burn-out. Een opgezette buik als symptoom van stress of een burn-out komt met enige regelmaat voor. Waarschijnlijk komt het net zo vaak voor dat dit symptoom niet direct wordt herkend.
Dat een opgezette buik op kan treden wanneer je stress ervaart, is zeer logisch. Onder invloed van stress, gebeuren er namelijk een hoop dingen in je lichaam. Er komen veel hormonen vrij. In een goede situatie, wanneer wij spreken van gezonde stress, hebben deze hormonen een functie en werken zijn productief. Denk bijvoorbeeld aan adrenaline en dopamine. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je onder invloed van gezonde stress (bijvoorbeeld een snelle reactie of een sprintje om de trein te halen) de benodigde prestaties kunt leveren. Het probleem is dat je lichaam gezonde stress niet van ongezonde stress kan onderscheiden. Ook wanneer er sprake is van ongezonde stress, worden diverse hormonen aangemaakt. Deze dienen dan geen functie en kunnen zelfs zorgen voor lastige bijwerkingen.
Je maag, maar vooral je darmen zijn uitermate gevoelig. Wanneer stress zijn uiting vindt in dit gedeelte van je lichaam, kun je al snel problemen ervaren. Sommige mensen krijgen hoofdpijn, anderen worden beverig en weer anderen krijgen last van een opgezette buik. Het zijn stuk voor stuk logische en verklaarbare symptomen die kunnen horen bij een te veel aan stress.
Een zeer logische vraag is waarom een opgezette buik niet altijd herkend wordt. Soms is het lastig om de symptomen van stress of een burn-out te herkennen. Dit kan te maken hebben met de aard of relatieve zeldzaamheid van de symptomen, maar ook met het moment waarop de problemen optreden. Er zijn symptomen die mensen tijdens het moment van stress herkennen. Denk aan een versnelde hartslag, zweten of een angstig gevoel. Andere symptomen steken niet altijd op het moment dat je stress ervaart de kop op. Hoofdpijn en een opgezette buik zijn daarvan twee goede voorbeelden. Vaak krijg je hier pas last van nadat het moment van stress is geweest. Dat maakt het lastig om een koppeling te maken.
Zoals ik al eerder schreef, kan een opgezette buik ook tal van andere redenen hebben. Ook dit zorgt ervoor dat niet iedereen een opgezette buik als symptoom van stress of een burn-out ziet. Zelfs mensen die vrijwel continu last hebben van een opgezette buik, leggen die link niet altijd. Stress herkennen lukt namelijk ook niet altijd. Als jij je niet bewust bent van het feit dat je te veel of structurele stress ervaart, ben jij je ook niet bewust van de symptomen, tenzij deze zeer extreem of overduidelijk zijn.
Door stil te staan bij het moment waarop je last krijgt van een opgezette buik, kun je misschien herkennen of dit te maken heeft met stress of niet. Wanneer krijg je er last van? Je zult misschien verbanden gaan zien. Dat het gebeurt na het eten is logisch. Er zullen waarschijnlijk meerdere verbanden te leggen zijn. Stress kan er dus heel goed één van zijn. Let dus niet alleen op het moment waarop je stress ervaart, maar kijk ook goed wat er hierna gebeurt. Momenten waarop je buik kan gaan opzetten zijn bijvoorbeeld:
Van een opgezette buik afkomen, kan behoorlijk lastig zijn. Je kunt wel aan symptoombestrijding doen, maar dat is zelden echt effectief of blijvend. Bovendien richt jij je dan niet op de kern van het probleem. Dat is waar het uiteindelijk om draait: het aanpakken van de oorzaak. Neem je de oorzaak van je opgezette buik weg, dan zal het gevolg ook verdwijnen. Wanneer stress of een burn-out de oorzaak is, betekent dit waarschijnlijk dat je gebaat bent bij professionele hulp. Heb je een burn-out, dan lukt het zelfs vrijwel nooit zonder hulp. Liberi kan je hierbij helpen.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het behandelen van stress en burn-outs. Wij werken met een unieke methode en begeleiden je stap voor stap richting je herstel. Of een opgezette buik nu een van de symptomen is of niet: met onze coaching kun je van je klachten afkomen omdat het probleem bij de kern wordt aangepakt. Van stress afkomen is geen eenvoudige opgave; een burn-out overwinnen al helemaal niet. Met de juiste hulp gaat dit zeker lukken. Neem direct contact met ons op en vraag een intakegesprek aan met een coach bij jou in de buurt.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
4 reacties
Ik heb heel erg veel lucht in mijn buik, ’s nachts gaat ook mijn hart raar doen en wordt ik ziek wakker met hoofdpijn en duizelingen.
Op mijn rug slapen gaat iets beter, maar dan slaap ik niet. Voel me echt ziek
Zag me net voor de spiegel
Leek 5 maanden zwanger!
Heb al maanden erge buikpijn
Nu onderzoek darmen en baarmoeder
Mijn buik is opgezet en heb af en toe pijnscheuten kan het bijna niet omschrijven
Toch denk ik dat het niet Ernst zal zijn voel me verder goed.
Mijn buik voelt gespannen aan en heb af en toe pijn scheuten. Kan het niet echt omschrijven maar voel me verder wel goed.