Wat helpt tegen stress? Dat is een goede vraag. Stel deze vraag aan verschillende mensen en je krijgt verschillende antwoorden. Van zware wetenschappelijke kost tot huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Maar wat helpt nu écht tegen stress? Om dit te weten te komen, is het belangrijk dat je begrijpt wat stress precies is. Ook moet worden opgemerkt dat lang niet alle methodes en tips tegen stress voor iedereen hetzelfde werken. Of überhaupt werken. Iedereen ervaart stress namelijk op zijn of haar eigen manier. Hier horen altijd bepaalde symptomen van stress bij. Deze symptomen kunnen per persoon sterk verschillen, net als de oplossingen. Aan de andere kant zijn er ook oplossingen die bij iedereen in algemene zin helpen om stress te verlagen.
Dus: wat helpt tegen stress? In deze blog geef ik je enkele tips die écht werken. Waarom? Omdat ze gericht zijn om stressbestrijding in plaats van symptoombestrijding.
Wat helpt tegen stress? De stress zelf aanpakken
Misschien wel het belangrijkste antwoord op de vraag “wat helpt tegen stress?” is: waar richt jij je op? Je kunt stress namelijk op twee manieren aanpakken. Je kunt de symptomen bestrijden of de stress zelf bestrijden. Het eerste is geen daadwerkelijke oplossing tegen stress. Om een voorbeeld te geven: hoofdpijn. Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door stress.
Spanningshoofdpijn is één van de meest voorkomende symptomen van stress. Bijna iedereen die stress heeft, ervaart dit wel eens. Wat doen mensen vaak? Ze pakken een Paracetamol of Ibuprofen en gaan vervolgens gewoon door. De hoofdpijn verdwijnt: probleem opgelost, toch? Nou, nee. Wie last heeft van spanningshoofdpijn zal merken dat de hoofdpijn vaak terugkomt. En wanneer gebeurt dit? Juist: tijdens of na momenten van stress. Je kunt dan wel pijnstillers blijven nemen, maar dit helpt niet tegen stress. Het is slechts een manier om de gevolgen van stress te onderdrukken.
Wat helpt tegen stress? Het bestrijden van stress. Richt je op de bron van de stress, in plaats van je te focussen op de gevolgen. Wanneer je de bron aanpakt, zullen de gevolgen verdwijnen. Niet andersom.
Hoe vind ik de bron van de stress?
Soms is de “stressor”, hetgeen de stress veroorzaakt, eenvoudig te identificeren. Er zijn namelijk vormen van stress die je vaak eenvoudig bij jezelf herkent. Neem bijvoorbeeld werkstress, faalangst, oververmoeidheid of een bore-out. Dit zijn zeer sterk herkenbare gevoelens of deze gevoelens treden op in duidelijk herleidbare situaties. Probeer altijd bewust stil te staan bij stress. Wanneer ervaar je stress en hoe komt dit? Zo kun je de oorzaak achterhalen. Soms direct en soms ontstaat na verloop van tijd een verband.
Als ik je een tip mag geven: verdiep jezelf eens in introspectie. Introspectie is een perfecte manier om je ware gevoelens te achterhalen en te herleiden naar de oorzaken. Richt je op het “waarom“.
Wat helpt tegen stress? De juiste hormonen
Ik schreef in de inleiding al dat je beter begrijpt wat helpt tegen stress wanneer je begrijpt wat stress zelf is. Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam. Het is ook niet per definitie slecht. Daarom onderscheiden wij gezonde stress en ongezonde stress.
Gezonde stress is noodzakelijk. Deze vorm komt voort uit een oeroud overlevingsinstinct. Denk aan een vluchtreactie. Om te vluchten voor gevaar, maakt je lichaam bepaalde hormonen aan die je in staat stellen om alert te reageren en krachtige prestaties te leveren. Gek genoeg kan te veel stress ook zorgen voor verminderde prestaties. Dat is een goed bruggetje naar ongezonde stress.
Ongezonde stress is de vorm van stress waar je hinder van ondervindt. Je lichaam kent het onderscheid tussen gezonde en ongezonde stress niet. Beide situaties triggeren dezelfde fysieke reacties. Neurotransmitters geven signalen voor de productie van hormonen af. Bij ongezonde stress is dit signaal eigenlijk overbodig. De hormonen kunnen niet goed door je lichaam worden verwerkt, wat kan leiden tot klachten. Hormonen vormen de sleutel tot stress én het verhelpen van stress. Er zijn namelijk ook hormonen die een positieve invloed hebben, die stress dus terugdringen. Gelukkig zijn er manieren om de aanmaak van deze hormonen te stimuleren.
Welke hormonen helpen tegen stress?
Er zijn diverse hormonen die van invloed zijn op je stressniveau. Om stress te verhelpen is de aanmaak van de zogenaamde “gelukshormonen” belangrijk. Dit zijn de hormonen endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. De juiste balans in je lichaam zal helpen om stress te verminderen en je in algemene zin gezond, fit en gelukkig te voelen. Lees gerust eens de bijbehorende blogs om te ontdekken wat deze hormonen precies doen. In deze blog ga ik nu verder met het geven van een antwoord op de vraag “wat helpt tegen stress?”
Concreet: wat helpt tegen stress?
Er zijn dingen die helpen tegen stress. Altijd en voor iedereen. In welke mate is echter afhankelijk van de stress die je ervaart en hoe je hier als persoon mee omgaat. Niemand is hetzelfde. De reden waarom de onderstaande tips en handelingen helpen tegen stress, is “eenvoudige” wetenschap: ze helpen om de hormoonbalans te herstellen. De beste oplossing tegen stress is en blijft echter om jezelf niet meer bloot te stellen aan situaties die stress veroorzaken. Soms is dat mogelijk, soms niet. Als het wel mogelijk is, is het vaak moeilijk. De moeite loont echter.
Eerder in deze blog noemde ik werkstress. Dat deed ik natuurlijk niet zonder reden: het is de voornaamste vorm van stress. Meer aandacht voor werkstress op het werk kan soms de problemen verhelpen.
Wat kun je doen om je situatie te verbeteren en de stress te verminderen of zelfs weg te nemen? Vraag jezelf dit voor elke bron van stress af: is het te verhelpen? Daarnaast zijn er concrete oefeningen tegen stress.
De onderstaande oefeningen zullen bij iedereen effect hebben. Misschien enigszins, misschien sterk merkbaar en misschien lossen zij zelfs stress helemaal op:
Daarnaast heeft fysieke inspanning een gunstig effect op het tegengaan en verhelpen van stress. Ga dus lekker sporten, bijvoorbeeld hardlopen. Ook seks kan een uitstekende remedie tegen stress zijn. Een uitlaatklep helpt altijd tegen stress. Zorg ervoor dat je voldoende rust en ontspanning pakt. Goede slaap is cruciaal, evenals gezond eten en leven. Combineer je dit met een uitlaatklep die bij je past, dan zul je zien dat je in zeer veel gevallen zelf stress zeer goed kunt reduceren. Lukt dit niet, dan staan onze coaches voor je klaar.
1 reactie
Ik heb vanmiddag een erge bloedneus gehad. Ik heb het laatste jaar veel stress gehad. Slijtage in de rechterarm… Maar ook diverse valpartijen. 2016 is het begonnen met fiets geluk. Ik ben 73 en was altijd een vrouw van actie. 4 kinderen opgevoed, veel vrijwilligerswerk. Een “doener”. Mijn man is dat juist niet. Dus nu ik ouder word, vind ik het leven soms moeilijk. Maar na, deze symptomen van al die stress is het tijd om te accepteren dat het leven “anders” is. Wandel veel en praat er met mijn man over dat we de tijd die we nog hebben allebei ons best moeten doen om er wat van te maken.