Een burn-out kent iedereen tegenwoordig wel, maar wat is een bore-out? Dat is voor velen nog erg onbekend. Toch ligt het dicht bij elkaar en komen de symptomen erg met elkaar overeen. Echter gaat het hierbij niet om over- maar juist om onderbelasting. In dit artikel vertellen wij je wat een bore-out precies is, hoe deze ontstaat en wat je er tegen kunt doen.
Inhoudsopgave bij dit artikel over bore-out
- Wat is een bore-out?
- Wat zijn de symptomen van een bore-out?
- Wie kan last krijgen van een bore-out?
- Hoe kan een bore-out worden behandeld?
- Onze coaches kunnen je helpen bij een bore-out
- Wat kun je zelf doen om de situatie aangenamer te maken?
Wat is een bore-out?
Wat is een bore-out? Een bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out; je bent niet uitgeput van het te veel doen, maar juist door verveling. Je hebt weinig te doen, geen uitdaging in je werk, weinig verantwoordelijkheden (wat bijvoorbeeld kan komen doordat je altijd dezelfde taken doet) en werkt onder je niveau. Ook het niet kunnen inzetten van je kennis, vaardigheden en kwaliteiten kan een rol spelen. Daarbij kan het geloof ontstaan dat je op den duur niet meer iets kunt veranderen aan de situatie. Dit kan ervoor zorgen dat je dezelfde baan houdt met dezelfde taken, waardoor je steeds passiever wordt.
In plaats van overbelasting gaat het hier om onderbelasting wat uiteindelijk dezelfde klachten kan geven.
Wat zijn de symptomen van een bore-out?
Een bore-out gaat gepaard met allerlei symptomen. Veel ervan komen overeen met het hebben van een burn-out. De meest voorkomende symptomen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
- Je bent moe, uitgeput
- Weinig zelfvertrouwen
- Onder de maat functioneren
- Veel piekeren
- Prikkelbaar, kort lontje
- Passieve houding
- Somber, neerslachtig
- Je ervaart veel stress
- Weinig interesse in werk of andere zaken
- Je neemt weinig initiatief
- Je komt tot niets
Ook lichamelijk kan het effect hebben, zo kun je last krijgen van hoofdpijn, pijnlijke spieren en pijnlijke steken rondom het hart.
Mensen die een bore-out hebben zoeken op het werk vaak afleiding om de tijd op te vullen waardoor werknemers bijvoorbeeld:
- Vaker en langer naar het toilet gaan
- Veel bezig zijn met e-mail of andere zaken achter de computer
- Langere pauzes nemen
- Doen alsof je druk bezig bent (om anderen niet te laten merken dat ze zich vervelen)
In dit artikel lees je duidelijke informatie over hoe je onderbelasting kunt herkennen bij jezelf.
Wie kan last krijgen van een bore-out?
Er zijn altijd bepaalde persoonlijkheidstypes die meer risico hebben op een aandoening dan anderen. Ook bij onderbelasting zijn er verschillende types die hier gevoeliger zullen zijn. Zij lopen een groter risico op het krijgen van een bore-out. Dit zijn onder andere:
- Mensen die ooit een burn-out hebben gehad en vervolgens rustig aan doen hebben kans om een bore-out te krijgen. Ze gaan zichzelf ondervragen om maar niet weer in een burn-out te kunnen komen.
- Hoogbegaafde mensen hebben meer kans op een bore-out als ze niet op een plek zitten waar ze echt wat met hun kennis en kwaliteiten kunnen. Van jongs af aan hebben ze veel uitdaging nodig.
- Mensen met sub-assertief gedrag stellen zich onderdanig op waardoor ze weinig initiatief nemen, niet voor zichzelf opkomen en zichzelf wegcijferen. Hierdoor hebben ze sneller de kans om onderbelast te raken.
- Onzekere mensen of mensen met een laag zelfbeeld hebben vaak last van hulpeloosheid wat zich uit in het idee niets te kunnen veranderen aan de situatie. Daarbij zullen onzekere mensen niet snel bij hun werkgever aangeven dat ze meer verantwoording willen of extra taken.
- Mensen met faalangst of angst voor nieuwe dingen kan ervoor zorgen dat je maar blijft werken bij de baan die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Dat is voor je gevoel altijd nog prettiger dan kiezen voor iets nieuws, waar ook nog eens een kans ligt om afgewezen te worden.
Belangrijk om te weten is dat een bore-out niet werkgerelateerd hoeft te zijn. Het kan voorkomen bij kinderen of jongeren die een te laag opleidingsniveau volgen, bij mensen die werkloos zijn en de hele dag thuis zitten maar ook ouderen die met pensioen zijn kunnen hier last van krijgen.
Hoe kan een bore-out worden behandeld?
Hoewel een burn-out tegenwoordig wordt gezien als ziekte is dit bij een bore-out (nog) niet het geval. Er is nog weinig kennis over en dat maakt het voor de persoon in kwestie erg lastig omdat er weinig erkenning wordt ervaren. Veel mensen krijgen onterecht de diagnose burn-out als ze aangeven welke klachten ze hebben waardoor ze niet juist benaderd worden.
Omdat een bore-out niet geregistreerd is als ziekte en nog erg onbekend is, is er ook nog geen gerichte behandeling voor.
Onze coaches kunnen je helpen bij een bore-out
Wel kan het helpend zijn om bijvoorbeeld met een coach in gesprek te gaan en samen te gaan kijken waardoor je onderbelast bent en wat daar aan veranderd kan worden. Door samen te praten over de situatie kan een coach ondersteuning bieden bij wat je zelf kunt doen om de situatie wat aangenamer te maken.
Er kan gekeken worden naar hoe je zelfverzekerder kunt worden zodat je makkelijker kunt aangeven wat je nodig hebt, of je gaat samen ontdekken wat voor hobby bij je zou passen zodat je weer wat nieuwe uitdaging hebt in je leven. Hoe dan ook: een coach kan je ondersteuning bieden bij jouw ontwikkeling en met je meekijken naar wat helpend kan zijn voor jouw situatie. Merk jij dat je je vaak verveelt, uren aftelt en uitdaging mist? Dan kan het zijn dat je een bore-out hebt; onze coaches staan voor je klaar om jou te ondersteunen zodat jij je weer energiek voelt en uitgedaagd wordt.
Wat kun je zelf doen om de situatie aangenamer te maken?
1. Zoek uitdaging op
Als je ziek bent van verveling is het belangrijk om meer uitdaging op te zoeken in je leven. Dit hoeft in eerste instantie niet persé op de werkvloer maar kan ook daarbuiten. Ontdek wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Pak een oude hobby op, ga iets nieuws leren, volg een opleiding of ga een week op vakantie naar een onbekende plek.
2. Ga in gesprek met je werkgever
Wil je meer uitdaging op de werkvloer? Dan kan het gunstig zijn om een gesprek te voeren met je werkgever. Wat belangrijk is, is de manier hoe je het brengt. In plaats van aan te geven dat je het werk saai vindt of dat je je verveelt, kun je beter benoemen dat je zoekt naar meer uitdaging en dat je extra verantwoordelijkheden wilt.
3. Vergroot je zelfkennis
Als je meer wilt doen waar je energie van krijgt is het belangrijk om te weten wat jouw kwaliteiten en talenten zijn; waar ga jij van ‘aan’ staan? Het vergroten van je zelfkennis is een proces waarvoor je de tijd mag nemen maar wat je uiteindelijk veel gaat opleveren. Een coach kan bij dit proces ondersteuning bieden.
1 reactie
Een en al herkenning. Ik verveel me vaak; mijn hele leven al. Door mijn leven loopt een rode draad van het starten van cursussen/ opleidingen, die ik na korte tijd voortijdig beëin-dig puur uit verveling en de idee dank de kennis reeds, op andere wijze, al heb verworven. En dat kan variëren van typediploma tot open universi- teit.