Zoeken

Zoeken sluiten

Butterfly effect. Wat is het en wat betekent dit voor jou?

woensdag 3 augustus 2022

Misschien heb je de gelijknamige film gezien met de bekende acteur Ashton Kutcher. Hij ervaart in zijn jeugd meerdere black-outs en komt er achter dat hij in zijn volwassen leven het vermogen heeft mentaal terug te keren naar die momenten. Met zijn volwassen brein lukt het hem kleine details en gedraging te veranderen wat grote invloed heeft op zijn heden. Maar niet alleen zijn leven verandert drastisch, de gehele toekomst is veranderd. Niets is nog hetzelfde zodra hij terugkeert van de vroegere black-outs. Door één klein onderdeel te wijzigen, transformeert het gehele universum mee. Het zogenoemde butterfly effect. Ben jij hier al bekend mee?

Universum-butterfly-effect

Wat is het butterfly effect?

In de Nederlandse taal noemen we het ook wel het vlindereffect. Edward Lorenz was een meteoroloog, maar van origine een wiskundige, en werd in één klap bekend om deze complexe theorie. In zijn woorden kan één vleugelslag van een vlinder resulteren in een orkaan honderden kilometers verderop. Een metafoor natuurlijk maar het was een simpele manier om zijn weermodel uit te leggen. Hij ontwikkelde bij toeval een nieuwe rekensom die nu nog steeds overal gebruikt wordt om het weer te voorspellen. In hoeverre het weer te voorspellen is. Door een kleine aanpassing in de wiskundige meteorologische formule door te voeren genereerde hij een volledig afwijkend weerbeeld. Deze had een grote invloed op de toekomst van de meteorologie. Het vlindereffect toont aan dat één enkele afwijking kan uitdraaien in een totaal andere uitkomst dan verwacht.

Door Lorenz is de belevingswereld van oorzaak en gevolg nooit meer hetzelfde geweest. Niet alleen in de meteorologie maar ook in de wereld van de psychologie. Een trauma wordt gevoed door de gedachten die wij hebben. Je hebt maar 1 andere gedachte nodig om anders tegen dit trauma aan te kijken, wat weer een grote uitwerking kan hebben op het loslaten van je trauma.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Twee voorbeelden van het butterfly effect.

Het vlindereffect heeft één kleine verandering nodig in chaotische systemen. Hieronder twee voorbeelden om een beter beeld te creëren wat het butterfly effect inhoudt.

  1. Je loopt over straat en glimlacht vriendelijk naar een oudere meneer op een bankje. Hij kijkt terug en twijfelend krijg je een lach terug. Jij denkt hier niet meer over na en gaat verder met je dag. Wat jij niet weet is dat deze man hier nu een paar uur zit. Hij overpeinst al een tijdje wat de zin van het leven is. In zijn beleving is niemand aardig tegen hem. Zijn leven is een puinhoop van negatieve gedachten. Totdat jij voorbij liep en hem een lach cadeau gaf. Dit betekende de wereld voor hem. Zijn neerslachtige, misschien wel suïcidale gedachten worden gevuld met een sprankje hoop. Onbewust heb jij zijn leven gered. Je zal dit alleen nooit te weten komen.
    Balans-butterfly-effect
  2. Vanaf nu kies jij ervoor alleen nog maar tweedehands spullen aan te schaffen. Je ‘nieuwe’ tafel komt bij de kringloop vandaan. Indirect heb je ervoor gezorgd dat er 2 bomen niet gekapt worden. Indien jij 10 gezinnen ook zover krijgt geen nieuwe meubels meer te kopen zijn dat 22 bomen voor 1 tafel per gezin. Het butterfly effect is, dat er naarmate de jaren verstrijken er niet 22 bomen maar honderden, misschien wel duizenden, bomen niet gekapt worden door deze meubels te hergebruiken. Een kleine verandering in jouw huishouden maar na verloop van tijd een gigantische invloed op de toekomst van onze planeet.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Het start met bewustwording.

Voordat je invloed kunt uitoefenen op jouw eigen butterfly effect is het van belang je bewust te worden over een aantal belangrijke aspecten. Thuis of op school heb je geleerd dat elke oorzaak een gevolg heeft. Jij bent in deze én de oorzaak én het gevolg. Dit geldt voor alles en iedereen.

  • Alles is één geheel en dat geheel staat allemaal met elkaar in verbinding. Van de aarde tot de maan. Van de maan tot de zon. Van de zon tot het einde van het universum en alle ruimte en materie die daartussen zit.
  • Alles wat bestaat is gemaakt van dezelfde stof. Een tafel bestaat bijvoorbeeld uit dezelfde materie als dat jij en ik zijn gemaakt.
  • Niet alleen jouw acties maar ook jouw denken verandert de toekomst van het gehele universum voor altijd. Hiervoor is één minuscule gedachte genoeg.
  • Een oorzaak brengt een gevolg met zich mee die een alsmaar groeiende impact heeft.
  • Door te bestaan zet je het vlindereffect al in gang. Elke inademing is een slag van de vleugels en heeft een gevolg voor alles wat is.

Vleugels-butterfly-effect

Je krijgt terug wat je erin stopt.

Het maakt niet uit of we spreken over stress, een burn-out, gegeneraliseerde angsten of traumatische gebeurtenissen: Je krijgt wat je geeft. Dan spreken we niet over de oorzaak van je stoornis of stress maar over de eventuele oplossing. Je brein bestaat uit het continu voortzetten van dezelfde patronen waaraan je gewend bent. Deze loopgraven zitten zo diep dat het niet vreemd is dat de stress die je hebt nog meer stress veroorzaakt. Een negatieve spiraal wat lastig is te doorbreken. Wanneer je jezelf zelfliefde geeft krijg je hier zelfliefde voor terug.

Samma Kammanta komt uit het boeddhisme en betekent: Juist handelen. Het beginsel van het creëren van een positief butterfly effect. Juist handelen naar anderen maar ook naar jezelf. Welke handeling, waar ook je gedachten bij horen, zijn echt goed voor je? Wat geeft jou iets zodat jij kunt groeien zonder dat je jezelf daarmee, op wat voor manier dan ook, schade toe doet.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Samen maken wij jouw butterfly effect.

Zoals hierboven beschreven ben alleen jij degene die volledige sturing kan geven aan jouw vlindereffect. Een coach kan jou begeleiden in het hervinden van je bewustzijn en levenskracht. Zolang je vleugels negatieve gedachten blijven slaan, blijft de golf die veroorzaakt wordt negatief. Jouw coach helpt jou met één enkele gedachte te veranderen waardoor jij de controle terug pakt over jouw butterfly effect. Soms kan een combinatie van wandelcoaching en ACT je helpen dit terug te vinden. Een andere keer meditatie en mindfulness. Ook jij hebt de kracht in je om je toekomst volledig zelf te manifesteren.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven