Zoeken

Zoeken sluiten

Butterfly effect. Wat is het en wat betekent dit voor jou?

woensdag 3 augustus 2022

The butterfly effect: het is een theorie die je misschien wel kent. Een populair onderwerp voor science fiction. Maar het effect bestaat echt. En het vindt elke dag continu plaats. Door stil te staan bij wat het butterfly effect is, kun je leren om je beslissingen te beïnvloeden en positiviteit aan te trekken. Klinkt dat dromerig of ingewikkeld? Lees dan vooral verder, want ik zal je uitleggen hoe dit zit. Door het praktisch te maken en te betrekken op dagelijkse gebeurtenissen. In deze blog lees je:

Het butterfly effect kan voor grote veranderingen zorgen

Wat is het butterfly effect?

In de Nederlandse taal noemen we het butterfly effect ook wel het vlindereffect. Edward Lorenz was een meteoroloog, maar van origine een wiskundige, en werd in één klap bekend om deze complexe theorie. In zijn woorden kan één vleugelslag van een vlinder resulteren in een orkaan honderden kilometers verderop. Een metafoor natuurlijk maar het was een simpele manier om zijn weermodel uit te leggen. Hij ontwikkelde bij toeval een nieuwe rekensom die nu nog steeds overal gebruikt wordt om het weer te voorspellen. Voor zover het weer te voorspellen is. Door een kleine aanpassing in de wiskundige meteorologische formule door te voeren genereerde hij een volledig afwijkend weerbeeld. Deze had een grote invloed op de toekomst van de meteorologie. Het vlindereffect toont aan dat één enkele afwijking kan uitdraaien in een totaal andere uitkomst dan verwacht.

Het butterfly effect is een term die inmiddels al lang niet meer alleen maar op het weer wordt toegepast. Sterker nog: deze term geniet nu brede bekendheid en wordt op heel veel vlakken toegepast om oorzaak en gevolg nog meer te duiden en uit te diepen. Door Lorenz is de belevingswereld van oorzaak en gevolg nooit meer hetzelfde geweest. Niet alleen in de meteorologie maar ook in de wereld van de psychologie. Een trauma wordt gevoed door de gedachten die wij hebben. Je hebt maar 1 andere gedachte nodig om anders tegen dit trauma aan te kijken, wat weer een grote uitwerking kan hebben op het loslaten van je trauma.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voorbeelden van het butterfly effect.

Misschien heb je de gelijknamige film gezien met de bekende acteur Ashton Kutcher. Hij ervaart in zijn jeugd meerdere black-outs en komt erachter dat hij in zijn volwassen leven het vermogen heeft mentaal terug te keren naar die momenten. Met zijn volwassen brein lukt het hem kleine details en gedraging te veranderen wat grote invloed heeft op zijn heden. Maar niet alleen zijn leven verandert drastisch, de gehele toekomst is veranderd. Niets is nog hetzelfde zodra hij terugkeert van de vroegere black-outs. Door één klein onderdeel te wijzigen, transformeert het gehele universum mee. Het zogenoemde butterfly effect. Dit is een voorbeeld vanuit Hollywood. Maar laten we eens kijken naar de dagelijkse praktijk.Het butterfly effect heeft één kleine verandering nodig in chaotische systemen. Hieronder twee voorbeelden om een beter beeld te creëren wat het butterfly effect inhoudt.

Voorbeeld 1: je loopt door de stad en ziet een oudere meneer op een bankje zitten. Jullie blikken ontmoeten elkaar en je geeft hem een vriendelijke glimlach. De meneer kijkt even verbaasd en geeft je een verlegen lach terug. Je loopt door en gaat verder met je dag, niet wetende wat het betekende voor deze meneer. Hij zat daar namelijk al een uur te peinzen en na te denken of het leven nog wel zin had. De lach die je hem cadeau gaf, deed hem inzien dat er ook mooie dingen kunnen gebeuren. Dit betekende de wereld voor hem. Zijn neerslachtige, misschien wel suïcidale gedachten worden gevuld met een sprankje hoop. Onbewust heb jij zijn leven gered. Je zal dit alleen nooit te weten komen.

Balans-butterfly-effect

Voorbeeld 2: vanaf nu kies jij ervoor alleen nog maar tweedehands spullen aan te schaffen. Je ‘nieuwe’ tafel komt bij de kringloop vandaan. Indirect heb je ervoor gezorgd dat er 2 bomen niet gekapt worden. Indien jij 10 gezinnen ook zover krijgt geen nieuwe meubels meer te kopen zijn dat 22 bomen voor 1 tafel per gezin. Het butterfly effect is, dat er naarmate de jaren verstrijken er niet 22 bomen maar honderden, misschien wel duizenden, bomen niet gekapt worden door deze meubels te hergebruiken. Een kleine verandering in jouw huishouden maar na verloop van tijd een gigantische invloed op de toekomst van onze planeet.

Het eerste voorbeeld klinkt misschien heel “groot”, maar het komt ongetwijfeld regelmatig voor. Misschien niet exact in deze vorm. Maar juist wanneer je nog dieper naar het butterfly effect gaat kijken, zie je hoe sterk dit werkt. Vind je het moeilijk om het eerste voorbeeld toe te passen op je eigen leven? Laten we het dan wat kleiner maken. Stel je het volgende scenario voor. Je glimlacht naar de oudere meneer en dit doet wonderen voor zijn gemoedstoestand. In plaats van de gebruikelijke route terug naar zijn huis, besluit hij terug te lopen door het park omdat hij zich ineens realiseert wat een mooie dag het is. In het park loopt hij tegen een oude vriend aan met wie hij het contact is verloren. Ze raken aan de praat en besluiten om nog samen een kop koffie te drinken. Een oude vriendschap bloeit op. En dat allemaal omdat hij door joúw actie besloot om een andere route naar huis te nemen. Zo werkt het butterfly effect. Het kan gevolgen hebben op zeer kleine, maar ook zeer grote schaal. En vaak weet je niet eens wanneer dit effect optreedt. Dat is natuurlijk logisch, want hoe het verder zou lopen in een ander scenario zul je nooit weten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Het butterfly effect sturen? Het start met bewustwording

Wanneer je erover nadenkt, treedt dit butterfly effect dagelijks veelvuldig op. Eigenlijk bij elke beslissing die je neemt en elke actie die je wel of niet uitvoert. Het is natuurlijk onmogelijk en onwenselijk om daar continu bij stil te staan. Maar er zijn natuurlijk momenten waarop het wél zinvol kan zijn om hier eens goed over na te denken. Wanneer jij je bewust wordt van het butterfly effect, kun je hiervan leren en het in nieuwe situaties misschien een beetje gaan sturen. Voordat je invloed kunt uitoefenen op jouw eigen butterfly effect is het van belang je bewust te worden over een aantal belangrijke aspecten. Thuis of op school heb je geleerd dat elke oorzaak een gevolg heeft. Jij bent in deze én de oorzaak én het gevolg. Dit geldt voor alles en iedereen.

 • Wees jezelf ervan bewust dat er altijd sprake is van verbinding. Het ene zet het andere in werking
 • Niet alleen jouw acties maar ook jouw denken verandert de toekomst van het gehele universum voor altijd. Hiervoor is één minuscule gedachte genoeg.
 • Een oorzaak brengt een gevolg met zich mee die een alsmaar groeiende impact heeft.
 • Door te bestaan zet je het vlindereffect al in gang. Elke inademing is een slag van de vleugels en heeft een gevolg voor alles wat is.

Vleugels-butterfly-effect

Je krijgt terug wat je erin stopt

Het maakt niet uit of we spreken over stress, een burn-out, gegeneraliseerde angsten of traumatische gebeurtenissen: Je krijgt wat je geeft. Dan spreken we niet over de oorzaak van je stoornis of stress maar over de eventuele oplossing. Je brein bestaat uit het continu voortzetten van dezelfde patronen waaraan je gewend bent. Deze loopgraven zitten zo diep dat het niet vreemd is dat de stress die je hebt nog meer stress veroorzaakt. Een negatieve spiraal is lastig te doorbreken. Wanneer je jezelf zelfliefde geeft krijg je hier zelfliefde voor terug.

Samma Kammanta komt uit het boeddhisme en betekent: Juist handelen. Het beginsel van het creëren van een positief butterfly effect. Juist handelen naar anderen maar ook naar jezelf. Welke handeling, waar ook je gedachten bij horen, zijn echt goed voor je? Wat geeft jou iets zodat jij kunt groeien zonder dat je jezelf daarmee, op wat voor manier dan ook, schade toe doet. Denk even terug aan de voorbeelden van het butterfly effect die ik eerder in deze blog heb benoemd. In het eerste voorbeeld heb ik mij gericht op wat het butterfly effect betekende voor de oudere man waar jij naar lachte. Maar het vlindereffect werkt ook voor jou. Jij kreeg van de man een vriendelijke lach terug. Dat deed je goed. En dat heeft er onbewust toe geleid dat je daarna bepaalde beslissingen nam die je misschien niet zou hebben genomen als jullie niet naar elkaar hadden geglimlacht. Misschien kreeg je hierdoor bijvoorbeeld net de energie om een sprintje te trekken en het groene stoplicht nog te halen. Een kleine verandering waaruit de rest van de dag gevolgen kunnen voortvloeien.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Samen maken wij jouw butterfly effect

Zoals hierboven beschreven ben alleen jij degene die volledige sturing kan geven aan jouw butterfly effect. Een coach kan jou begeleiden in het hervinden van je bewustzijn en levenskracht. Zolang je vleugels negatieve gedachten blijven slaan, blijft de golf die veroorzaakt wordt negatief. Jouw coach helpt jou met één enkele gedachte te veranderen waardoor jij de controle terug pakt over jouw butterfly effect. Soms kan een combinatie van wandelcoaching en ACT je helpen dit terug te vinden. Een andere keer meditatie en mindfulness. Ook jij hebt de kracht in je om je toekomst volledig zelf te manifesteren. Klinkt dit goed? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

In de Nederlandse taal noemen we het butterfly effect ook wel het vlindereffect. Edward Lorenz was een meteoroloog, maar van origine een wiskundige, en werd in één klap bekend om deze complexe theorie. In zijn woorden kan één vleugelslag van een vlinder resulteren in een orkaan honderden kilometers verderop. Een metafoor natuurlijk maar het was een simpele manier om zijn weermodel uit te leggen. Hij ontwikkelde bij toeval een nieuwe rekensom die nu nog steeds overal gebruikt wordt om het weer te voorspellen. Voor zover het weer te voorspellen is. Door een kleine aanpassing in de wiskundige meteorologische formule door te voeren genereerde hij een volledig afwijkend weerbeeld. Deze had een grote invloed op de toekomst van de meteorologie. Het vlindereffect toont aan dat één enkele afwijking kan uitdraaien in een totaal andere uitkomst dan verwacht.
Vanaf nu kies jij ervoor alleen nog maar tweedehands spullen aan te schaffen. Je ‘nieuwe’ tafel komt bij de kringloop vandaan. Indirect heb je ervoor gezorgd dat er 2 bomen niet gekapt worden. Indien jij 10 gezinnen ook zover krijgt geen nieuwe meubels meer te kopen zijn dat 22 bomen voor 1 tafel per gezin. Het butterfly effect is, dat er naarmate de jaren verstrijken er niet 22 bomen maar honderden, misschien wel duizenden, bomen niet gekapt worden door deze meubels te hergebruiken. Een kleine verandering in jouw huishouden maar na verloop van tijd een gigantische invloed op de toekomst van onze planeet.
Wanneer je erover nadenkt, treedt dit butterfly effect dagelijks veelvuldig op. Eigenlijk bij elke beslissing die je neemt en elke actie die je wel of niet uitvoert. Het is natuurlijk onmogelijk en onwenselijk om daar continu bij stil te staan. Maar er zijn natuurlijk momenten waarop het wél zinvol kan zijn om hier eens goed over na te denken. Wanneer jij je bewust wordt van het butterfly effect, kun je hiervan leren en het in nieuwe situaties misschien een beetje gaan sturen. Voordat je invloed kunt uitoefenen op jouw eigen butterfly effect is het van belang je bewust te worden over een aantal belangrijke aspecten. Thuis of op school heb je geleerd dat elke oorzaak een gevolg heeft. Jij bent in deze én de oorzaak én het gevolg. Dit geldt voor alles en iedereen.
Het maakt niet uit of we spreken over stress, een burn-out, gegeneraliseerde angsten of traumatische gebeurtenissen: Je krijgt wat je geeft. Dan spreken we niet over de oorzaak van je stoornis of stress maar over de eventuele oplossing. Je brein bestaat uit het continu voortzetten van dezelfde patronen waaraan je gewend bent. Deze loopgraven zitten zo diep dat het niet vreemd is dat de stress die je hebt nog meer stress veroorzaakt. Een negatieve spiraal is lastig te doorbreken. Wanneer je jezelf zelfliefde geeft krijg je hier zelfliefde voor terug.
Zoals hierboven beschreven ben alleen jij degene die volledige sturing kan geven aan jouw butterfly effect. Een coach kan jou begeleiden in het hervinden van je bewustzijn en levenskracht. Zolang je vleugels negatieve gedachten blijven slaan, blijft de golf die veroorzaakt wordt negatief. Jouw coach helpt jou met één enkele gedachte te veranderen waardoor jij de controle terug pakt over jouw butterfly effect. Soms kan een combinatie van wandelcoaching en ACT je helpen dit terug te vinden. Een andere keer meditatie en mindfulness. Ook jij hebt de kracht in je om je toekomst volledig zelf te manifesteren.

Bronvermelding:

Samma Kammanta komt uit het boeddhisme en betekent: Juist handelen. Het beginsel van het creëren van een positief butterfly effect.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

 • Silvia Minneboo schreef:

  Ja, precies dit.
  Ik steek elke dag een kaars aan en zeg:” licht en liefde voor een ieder die dat nodig heeft”
  Lijkt heel nietig maar heeft een groots effect. Want alles is energie💜

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven