Eén van de belangrijkste en meest gestelde vragen over stress is: hoe raak je stress kwijt? Want laten we eerlijk zijn: iedereen heeft wel eens momenten van stress die even te veel worden. We blijven allemaal mensen. Zelfs onze coaches, die alles van stress afweten, moeten soms zelf even pas op de plaats maken en zich actief inzetten om stress te verlagen (lees hier wat een burn-out coach zelf tegen stress doet). Niemand is perfect. We kunnen onszelf nog zo goed inprenten om ons niet te druk te maken: soms is stress gewoonweg niet te voorkomen. Dat is niet erg. Onthoud dat iedereen wel eens te veel stress ervaart. Zo lang dit niet structureel is en niet te lang aanhoudt, zul je hier geen last van ondervinden. Behalve op het moment zelf.
Desalniettemin: je wilt idealiter, zo min mogelijk stress hebben. Hoe raak je stress kwijt? In deze blog deel ik tips met je, die wij als ervaren stress- en burn-out coaches toepassen. Ook op onszelf. Want ook wij moeten ons soms extra inspannen om van stress af te komen.
Voordat ik de focus leg op het kwijtraken van stress, moet ik het eerst hebben over een belangrijk punt dat ervoor kan zorgen dat je überhaupt geen stress kwijt hoeft te raken. Wat je niet hebt, hoef je namelijk ook niet aan te pakken. Het voorkomen van stress is dus ook zeker iets om in te investeren. Nu denk je wellicht: investeren? Inderdaad. Ook stress voorkomen kun je leren, net als stress kwijtraken. Natuurlijk is stress niet altijd te voorkomen. Maar stress heeft altijd een oorzaak. Wanneer je die oorzaak kent, kun je stress bij de wortels verwijderen. Dus het beste antwoord op de vraag “hoe raak je stress kwijt” is: stress zijn macht wegnemen. Maar hoe doe je dit?
Heb je wel eens gehoord van introspectie? Introspectie is niets meer of minder dan een manier om stil te staan bij wat je écht voelt
. Wat ervaar je nu werkelijk wanneer je bewust bij je gevoelens stilstaat. En waarom heb je deze gevoelens? Waar komen ze vandaan? Door deze vorm van zelfreflectie toe te passen, kom je misschien wel tot de ontdekking dat jouw stress wordt veroorzaakt door iets dat je kunt vermijden of veranderen. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Dat is te mooi om waar te zijn. Maar toch: probeer het eens. In zekere zin kun je in veel gevallen stellen dat stress uiteindelijk een keuze is. Ga je door met wat je stress bezorgt, terwijl je ook andere opties hebt?
Stress vermijden is dus altijd de meest effectieve manier om van stress af te komen. Als (ervarings)deskundige op het gebied van stress, weet ik echter natuurlijk dat het niet altijd zo eenvoudig werkt. Soms is stress niet te vermijden. Stress is vaak een onderdeel van een andere situatie en die situatie kun je niet zomaar vaarwel zeggen. Denk aan werkstress, stress door je relatie of stress door geldzorgen. Je kunt niet zomaar zeggen: ik stop met mijn werk, ik verbreek mijn relatie of morgen zwem ik in het geld. En zelfs al kan dit wel (je kunt ontslag nemen of je relatie verbreken): de vraag is of je dat wel wilt. Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee. Stress is het gevolg van een grotere situatie. De oorzaak laat zich dus niet altijd zomaar wegnemen.
Dus: hoe raak je stress kwijt wanneer je hier last van hebt en het niet lukt, of niet mogelijk is, om de oorzaak van je stress (helemaal) weg te nemen? Er zijn tal van ontspanningsoefeningen die je kunt doen. Ontspanningsoefeningen zijn een uitstekende manier om stress te verwerken. Ik raad aan om ontspanningsoefeningen te combineren met sporten, zoals hardlopen. De combinatie van ontspanning én inspanning is zeer effectief. Je hebt hiermee namelijk een dubbele uitlaatklep voor stress. Je bent bewust bezig met het verwerken van stress én je maakt hormonen aan die helpen om je stressniveau terug naar een gezond gehalte te krijgen. Lees maar eens wat gelukshormonen doen. Lekker actief zijn in de natuur is extra gezond.
Hoe raak je stress kwijt met behulp van ontspanningsoefeningen? Over diverse ontspanningsoefeningen hebben wij blogs geschreven. Verdiep je eens in de volgende oefeningen:
Ga je aan de slag om stress kwijt te raken, onthoud dan dat doorzetten de sleutel is. Je zult niet direct al na één keer mediteren, yoga beoefenen of een sessie mindfulness of ademhalingsoefeningen van al je stress af zijn. Stress heeft namelijk de tijd nodig om uit je systeem te raken. Lees hier maar eens wat stress met je lichaam doet, hoe je lichaam stress verwerkt en hoe lang stress in je lichaam blijft. Geen enkele oefening kan wonderen verrichten, maar houd je vol, dan zul je merken dat je stap voor stap lekkerder in je vel komt te zitten. Wees dus geduldig met de resultaten. Ze gaan echt komen.
Oefeningen zijn een zeer gerichte manier om van stress af te komen. Maar hoe raak je stress kwijt met alledaagse dingen? Want alle oefeningen ten spijt: als je ongezond leeft, draagt dit zeker niet bij aan het verlagen van je stress. Door gezond te leven, maak jij jezelf weerbaarder en ben je geestelijk en lichamelijk vitaler. Iedereen weet wat er moet gebeuren: voldoende ontspannen, gezond eten en zorgen voor voldoende slaap. Met name dat laatste is cruciaal. Een groot gedeelte van je stress wordt in je slaap verwerkt. Krijg je structureel te weinig slaap, dan betekent dit dat je stress onvoldoende kunt verwerken.
Vergeet ook niet dat het doen van plezierige activiteiten kan helpen bij het reduceren van stress. Misschien heb jij onder invloed van stress de neiging om jezelf terug te treken uit sociale situaties, of om te stoppen met het doen van dingen die je leuk vindt. Blijf dit echter wel gewoon doen. Positiviteit en de juiste mindset dragen bij aan stressvermindering. Praten doet dat ook. Realiseer je dat je niet in je eentje je stress hoeft aan te pakken. Praat over je problemen met een naaste, zoals je partner, een familielid of je beste vriend(in). Kom je er echt niet uit en lukt het niet om stress kwijt te raken, dan staan de coaches van Liberi voor je klaar.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606