Zoeken

Zoeken sluiten

Mindset: zo ontwikkel je een positieve mindset

vrijdag 15 oktober 2021

Mindset: zo ontwikkel je een positieve mindset

Mindset: wat is het precies? Ben jij je bewust van jouw mindset? En hoe kan een positieve mindset ons leven verbeteren? Onze gedachten, onze handelingen, maar ook onze gewoonten gebeuren doorgaans onbewust. Door deze echter bewuster te maken, zul je gemakkelijker positieve gedachtenpatronen krijgen. Hierdoor zul je direct verbeteringen opmerken in jouw dagelijks leven en functioneren. Zo zul je minder stress ervaren en minder spijt hebben. Daarnaast zul je meer geluk en meer plezier hebben. Met wat zelfdiscipline zal een positieve mindset dan ook leiden tot meer positieve resultaten. Dit geldt zowel voor jouw persoonlijke als voor jouw professionele leven. In dit blogartikel kom je meer te weten over de mindset betekenis. Zo ontdek je wat de voordelen zijn van positieve gedachten en overtuigingen, maar ook hoe je deze kunt ontwikkelen.

Een mindset gaat vooral over de manier waarop we over onszelf denken. Kortom, vraag jezelf eens af: hoe denk jij over jezelf, is dit negatief of positief? Denk jij eerder vanuit beperkingen of vanuit mogelijkheden?

“Positive thoughts can change your whole day and positive mindsets can change your whole life.”

mindset

Wat is mindset?

Onze mindset gaat over onze manier van denken, onze gedachtenpatronen en onze overtuigingen. Deze komen grotendeels voort uit onze opvoeding, maar ook uit onze ervaringen. Vaak krijgen we van jongs af aan al bepaalde gedachtenpatronen mee. Een mindset die meer gericht is op de comfortzone, gaat uitdagingen meestal uit de weg. Daarnaast zal een mindset die gericht is op avontuur, nieuwe mogelijkheden en kansen op een positieve manier zien. Naarmate we ouder worden zijn onze gedachten vaker gericht op de comfortzone. We krijgen dan meer te maken met angsten. Bovendien kunnen we bang zijn dat we bepaalde (nieuwe) dingen niet meer kunnen doen of kunnen bereiken. Dat is eigenlijk jammer, vind je niet? Tenslotte is er veel meer mogelijk dan je misschien denkt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vaste mindset

Bij een vaste mindset denk je veelal vanuit beperkingen en negatieve gedachten. Hierbij vraag je jezelf af, wat als dit mis gaat? Wat als dit mij niet gaat lukken? Bovendien weerhoudt het je ervan om nieuwe dingen te proberen. Dit zijn dus voornamelijk beperkende gedachten die een mooi(er) leven in de weg kunnen staan.

Om een positieve mindset te kunnen ontwikkelen, is het van belang eerst stil te staan bij jouw huidige gedachtenpatronen.

Fixed mindset en stress

Herken je de kenmerken van een fixed mindset? En de verschillende stress symptomenen die hierbij kunnen horen?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Groei mindset

Bij een groei mindset oftewel een growth mindset denk je vanuit mogelijkheden en positieve gedachten. Je durft nieuwe dingen te ontdekken of te proberen, omdat je uitgaat van een positieve uitkomst. Deze mindset rich zich dus meer op het zien van kansen die het leven leuker kunnen maken. Daarnaast zul je meer succes hebben. Zo kun je gedachten stimuleren die gericht zijn op groei en positiviteit:

  1. Laat gedachten maar komen en gaan en geef ze niet altijd aandacht.
  2. Richt je op wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt in je leven.
  3. Heb geen veroordelende gedachten naar jezelf en anderen en praat niet negatief.

mindset

Positieve mindset ontwikkelen

Herken jij een fixed mindset en wil je deze graag veranderen naar een growth mindset? Het is ten eerste van belang om te zorgen voor gezonde hersenen. Bij een fixed mindset is er namelijk sprake van een disbalans in de hersenen. Hierdoor krijgen negatieve gedachten tenslotte meer kans. Wist je bovendien dat onze hersenen voornamelijk uit balans raken door stress? Kortom, doorbreek negatieve gedachtenpatronen door eerst goed voor jouw brein te zorgen.

Hersenen in balans

Hersenen die in balans zijn, zijn ontspannen hersenen. Zo zullen onze neurotransmitters, zoals serotonine (ons gelukshormoon) en dopamine veel beter kunnen functioneren. Daarnaast zal het stresshormoon cortisol beter in toom worden gehouden. Deze tips zullen je zeker helpen op weg naar een positieve mindset:

Wat zijn de voordelen van een positieve mindset?

 

mindset

Zo haal je meer uit jouw leven

Heb jij wel het gevoel dat je alles uit het leven haalt? Benut jij nieuwe kansen en mogelijkheden wel voldoende? Of laat je je tegenhouden door jouw gedachten? Gedachten die gebaseerd zijn op angst in plaats van vertrouwen? Onze gedachten zijn veelal onbewust. Toch kunnen we onze gedachten bewuster maken. Zo stuur je ze als het ware naar meer positiviteit. Bovendien krijg je meer zelfvertrouwen en meer zelfliefde. Kortom, laat jouw angsten niet meer in de weg staan naar een leuk(er) leven!

Door eerst goed voor jouw hersenen te zorgen, zal het veel makkelijker zijn om een positieve mindset te ontwikkelen. Geef jouw hersenen op de eerste plaats meer ontspanning Daarnaast is het belangrijk om jouw brein te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Negatieve gedachten, angstgevoelens, maar ook weinig zelfvertrouwen zijn vaak het gevolg van een disbalans in de hersenen. Gezonde hersenen zullen dan ook sneller in staat zijn om negatieve gedachtenpatronen of beperkende overtuigingen te kunnen doorbreken.

Jouw mindset staat ook in verbinding met jouw persoonlijke waarden. Als je leeft volgens jouw waarden, leef je authentieker. Bovendien ervaar je meer rust. Je leeft het leven dat bij jou past en wat jij belangrijk vindt. Zo krijgt stress veel minder kans. Daarnaast zul je ook jouw vaardigheden en kwaliteiten veel beter kunnen gebruiken en ontwikkelen als jouw gedachten op groei gericht zijn,  Zo krijg je vanzelf een positief zelfbeeld Een NLP training zou jou hierbij ook kunnen helpen.

Kortom, laat positieve gedachten overheersen. Richt je op groei. Daarnaast kies je bewust voor een gelukkig leven. Bovendien laat je jouw gedachten je er niet van weerhouden om je dromen te volgen. Zo zul je het leven leiden dat jij graag wilt!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven