Zoeken

Zoeken sluiten

Authentiek zijn voor een stressvrij en gelukkig leven

woensdag 16 juni 2021

Authentiek zijn voor een stressvrij en gelukkig leven

Authentiek zijn betekent jezelf zijn en bij jezelf blijven. Als je authentiek bent, leef je volgens je eigen waarden en je eigen overtuigingen. Je maakt keuzes die voor jou goed voelen. Als je authentiek bent, ben je je bewust van jezelf. Alleen jijzelf weet het beste wat bij jou past. Je laat je niet beïnvloeden door anderen. Als je authentiek bent, zul je je ook gelukkiger voelen. Daarnaast zorgt het voor minder stress, omdat je doet waar je blij van wordt. Tenslotte ervaren we vaak stress doordat we dingen doen die ons veel moeite kosten omdat ze niet echt bij ons passen. Is dit herkenbaar voor jou?

In dit blogartikel lees je meer over authentiek zijn en hoe jou dit verder kan brengen in je leven. Namelijk voor jouw persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor meer geluk. Als je authentiek bent, durf je jezelf ook kwetsbaar op te stellen. Je omarmt dus zowel jouw sterke als jouw zwakke punten. Authentiek zijn gaat over wie je echt bent.

authentiek zijn

Voordelen van authentiek zijn

Authentiek zijn betekent ook waardering voor jezelf en goed voor jezelf zorgen. Vraag jezelf eens af, bezit jij wel genoeg zelfliefde? Zelfliefde helpt je om steeds meer je authentieke zelf te kunnen zijn. Authentiek zijn brengt je veel voordelen:

 • Je voelt je gelukkiger
 • Geeft meer zelfvertrouwen
 • Vergroot jouw zelfliefde
 • Je maakt de juiste keuzes
 • Vermindert stress en onrust
 • Voorkomt angstgevoelens
 • Vermindert negatieve gedachten
 • Je wordt meer ontspannen
 • Je wordt gewaardeerd door anderen
 • Verbetert jouw relaties
 • Je trekt als vanzelf de juiste mensen en situaties aan
 • Vergroot jouw bewustzijn
 • Geeft je meer energie
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Authentiek zijn vermindert stress

Bij de afwezigheid van authenticiteit kunnen er verschillende symptomen van stress ontstaan, zoals drukte in je hoofd, vermoeid zijn of je bent prikkelbaar. Daarnaast kun je last hebben van slapeloosheid, chagrijnig zijn, hoofdpijn hebben of je opgejaagd voelen. Bovendien is er vaak innerlijke onrust. Met authentiek zijn verlaag je als vanzelf het stresshormoon cortisol en verhoog je de gelukshormonen. Dit zijn bijvoorbeeld serotonine en dopamine.  Dit kan ontstaan doordat we te weinig in het nu leven, maar ook door de afwezigheid van authenticiteit. Sta eens wat vaker stil bij vragen zoals; wat zijn mijn dromen? En wat staat mij in de weg om te doen wat echt bij mij past?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Authentiek zijn kan je helpen bij het voorkomen van een burn out. Je kunt jezelf kwijtraken doordat de dingen die je doet niet bij jou passen en dat kan stress geven. Om gelukkig te kunnen zijn, is het is ten eerste belangrijk om in jezelf te geloven. Zelfacceptatie vindt je dan belangrijker dan dat je door anderen geaccepteerd wilt worden.

Niet iedereen durft zijn ware aard te laten zien, zijn eigen mening te geven en zijn kwetsbaarheid te tonen. Vaak zijn we bang voor afwijzing of bang om buitengesloten te worden. Maar vroeg of laat zul je jezelf toch tegenkomen. Je ware ziel zal steeds meer zijn best gaan doen om tot uiting te komen. Als je te lang leeft zonder authenticiteit kunnen er gezondheidsklachten gaan ontstaan. Zowel fysieke als mentale problemen kunnen worden ervaren en dit geldt voor zowel mannen als voor vrouwen.

authentiek zijn

Blijf trouw aan jezelf

Je hoeft het niet met iedereen eens te zijn, het voornaamste blijft dat je trouw bent aan jezelf. Het is dan ook belangrijk om werk te doen wat echt bij je past, wat jou waarde en voldoening geeft. Dat kunnen anderen niet voor jou bepalen, dat doe en voel je zelf. Dit is niet altijd makkelijk, maar hoe vaker we proberen te vertrouwen op ons gevoel en onze keuzes steeds meer daarop durven te maken, kom je stapje voor stapje dichterbij je ware zelf, je authenticiteit.

Authentiek zijn is van belang voor het behouden van een gezonde emotionele balans. Authentiek zijn zorgt voor minder stress doordat je je niet constant hoeft aan te passen aan anderen, of je zorgen te maken over wat anderen vinden. Je doet alleen wat voor jou echt belangrijk is. Zo leef je je eigen echte leven.

Vaak zien we dat mensen na bepaalde gebeurtenissen of tijdens een burn out, pas stil gaan staan bij de dingen en mensen die echt bij ze passen. Een burn out kan dan een wake up call zijn voor je ziel. Je zult vervolgens andere keuzes gaan maken, keuzes die echt bij jou passen. Dat geeft vreugde en energie!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zo word je authentiek: 10 tips

 • Zorg voor tijd alleen, je wordt bewuster en je komt dichter bij jezelf. Bijvoorbeeld met wandelen of mediteren.
 • Vraag jezelf af of de keuzes die je maakt echt vanuit jezelf komen. Of laat je je beïnvloeden door anderen?
 • Maak vaker keuzes op basis van gevoel, zo train je je intuïtie, durf te luisteren naar jezelf en durf te vertrouwen op jezelf.
 • Wees je er vaker van bewust welke mensen of situaties goed voelen voor jou.
 • Tijd doorbrengen in de natuur brengt je ook dichterbij jezelf, verbinding met de natuur betekent verbinding met jezelf.

‘Jezelf zijn is thuiskomen in het leven’

 • Zorg voor een gezonde levensstijl, met pure voeding en weinig suikers, voldoende beweging en genoeg slapen.
 • Zorg voor meer creativiteit in je leven, zo ga je uit je hoofd en kom je dichterbij je gevoel.
 • Durf jezelf kwetsbaar op te stellen, zo laat je zien wie je echt bent en omarm je ook je zwakke punten.
 • Laat je ego los (status, gelijk krijgen, angstig zijn) en kom dichterbij jezelf.
 • Durf vaker nee te zeggen en doe en zeg wat jij voelt dat het beste is voor jezelf.

authentiek zijn

Wees jezelf en leef jouw leven

Authentiek zijn helpt je naar een leven met meer geluk, liefde en positiviteit. Doordat je op jezelf durft te vertrouwen, maak je automatisch keuzes die echt passen bij wie jij in essentie bent. Je laat jouw keuzes niet bepalen of beïnvloeden door anderen. Zo leef je jouw eigen leven en dat heeft veel voordelen voor jouw mentale en emotionele welzijn. Zo zorgt het voor minder stress en zul je meer energie krijgen. Je krijgt rust in je hoofd, je zult beter slapen en het zorgt voor meer ontspanning. Daarnaast zal het angstgevoelens en negatieve gedachten helpen verminderen.

Hoe kun je authentiek zijn? Hierbij staan een positief zelfbeeld, zelfliefde en vertrouwen op je intuïtie centraal. Iedereen kan authentiek zijn, maar je dient het wel de ruimte te geven. Dit kan bijvoorbeeld door mindfulness. Authentiek zijn zorgt ook voor betere relaties met anderen. Authenticiteit en zelfinzicht zullen bovendien voordelen hebben op de werkvloer. Tenslotte zal het positief zijn voor jouw gehele gezondheid doordat je het leven leidt waar jij blij van wordt!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven