Zoeken

Zoeken sluiten

Zelfontwikkeling: 5 tips

dinsdag 9 maart 2021

Het leven is een grote leerschool. Je brein groeit, je doet allerlei ervaringen op en je ontdekt wie je bent en wat je graag doet. Ook volwassenen zijn volop in ontwikkeling. Ze reflecteren op wat ze nog willen ervaren in het leven, leren nieuwe dingen en ontmoeten nieuwe mensen. Zelfontwikkeling is in die zin bijna onvermijdelijk. Wie leeft, ontwikkelt zichzelf. In dit blog kijken we naar prettige manieren om jezelf te ontwikkelen, zodat het je echt voldoening geeft. We kijken specifiek naar zelfontwikkeling tijdens het herstel van burn-out, omdat het dan vaak net even anders gaat.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling is “inzicht verwerven in je eigen identiteit, waarden, sterke en zwakke kanten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig competenties verder te ontwikkelen.” Dat is een hele mond vol en dus nog wat onduidelijk. Zelfontwikkeling gaat simpelweg over jezelf ontwikkelen, oftewel jezelf uitbreiden met nieuwe ervaringen, vaardigheden, overtuigingen, interesses en doelen.

Voorbeelden van zelfontwikkeling zijn dus:

  • De handstand gaan leren;
  • van baan wisselen omdat de nieuwe baan beter bij je past;
  • een coach inschakelen om inzicht te krijgen in je eigen overtuigingen;
  • een maand lang gaan wandelen, bijvoorbeeld in Spanje.

Er zijn natuurlijk nog duizenden voorbeelden te bedenken. Wat deze voorbeelden typeert, is dat iemand in beweging komt en iets nieuws gaat doen, om zichzelf op die manier verder te ontwikkelen. Maar waarom zou je?

jezelf ontwikkelen

Waarom is zelfontwikkeling belangrijk?

Onbewust ontwikkel je jezelf continu. Maar je kunt hier ook bewuster mee aan de slag gaan door stil te staan bij wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Je bent maar even op aarde en hebt in dit leven (een beperkte) invloed op wat je gaat ervaren. Wanneer je stilstaat bij de vraag ‘wat is voor mij een goed leven?’, dan kun je jezelf bewust die richting uit ontwikkelen.

Wanneer je dat niet doet, dan laat je je wat meer meevoeren met de impulsen en initiatieven van andere mensen. Soms is dat prima, maar het kan geen kwaad om zelf ook richting te bepalen. Dat geeft bovendien veel voldoening. Mensen hebben de aangeboren behoefte om vrij en vaardig te zijn; ze willen zich vrij voelen en goed in iets zijn. Zelfontwikkeling draagt zo bij aan allerlei aspecten in je leven:

Zelfontwikkeling tijdens het herstel van je burn-out

Welke aandacht zou zelfontwikkeling moeten krijgen tijdens je burn-out? In de beginfase gaat het om accepteren, loslaten en herstellen. Je gaat dan heel weinig doen en focust vooral op ontspannen, uitrusten en slapen. Wat later gaat zelfontwikkeling een belangrijke rol spelen. Want er zijn allerlei patronen en overtuigingen die hebben gezorgd voor de burn-out. Nu is het zaak te gaan zien hoe dat precies zit, zodat je jezelf kunt ontwikkelen tot een persoon die anders functioneert: minder pleasen, controleren en perfectioneren, en wat meer loslaten, genieten en verbinden. Dat is een algemene richting van zelfontwikkeling, want ieder persoon is natuurlijk uniek.

Een burn-out coach kan je begeleiden tijdens jouw proces van zelfontwikkeling. Wat is voor jou een goed leven en hoe wil je jezelf gaan ontwikkelen om dat tot jouw werkelijkheid te maken? Dat klinkt misschien wat dromerig en naïef, maar dat is niet hoe ik het bedoel. Het leven is niet maakbaar, maar je hebt altijd invloed op hoe je je leven ervaart en welke keuzes je in het hier en nu maakt. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om steeds weer te kiezen voor authenticiteit en zelfzorg. Zo groei je als mens en zo verbetert je kwaliteit van leven.

Wil je een praktisch idee waarmee je jezelf kun ontwikkelen tijdens het herstel? Ik raad je aan om dagelijks te gaan mediteren. Dat is een belangrijke vaardigheid in deze snelle, rationele wereld.

zelfontwikkeling burn-out

Zelfontwikkeling: 5 praktische tips

Zelfontwikkeling kun je op tal van manieren laten plaatsvinden. Hier deel ik een aantal goede opties.

Tip 1: Ga naar cursussen, seminars of workshops

Zie je een workshop voorbij komen die je aanspreekt, bijvoorbeeld een workshop mantra-zingen? En heb je dat nooit eerder gedaan? Ga het gewoon eens proberen. Zo doe je nieuwe vaardigheden op en ontwikkel je jezelf.

Tip 2: Schakel een coach in

Een coach inspireert jou om jezelf te ontwikkelen. Hij stelt goede vragen en zet je aan het denken. Daarnaast is het een goede stok achter de deur.

Tip 3: Ga meer lezen

Het lezen van boeken is een prima manier van zelfontwikkeling. Je doet nieuwe kennis op, die je in kunt zetten in je dagelijks leven. Onderzoek wat jou inspireert en waar je meer over zou willen weten. Word vervolgens lid van de bieb en lees elk weekend ruim een uur over dit onderwerp.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 4: Betrek vrienden en familie

Wat betreft je zelfontwikkeling sta je er niet alleen voor. Vertel gerust aan de mensen om je heen wat je plannen zijn. Zo motiveer je jezelf extra om ermee aan de slag te gaan. En misschien kunnen zij je steunen.

Tip 5: Focus

Als je jezelf écht wilt ontwikkelen, dan is het belangrijk om focus te creëren. Zonder focus doe je maar wat. Begin met reflecteren op de grotere vragen: wat is het goede leven voor mij en hoe kan ik dit bereiken? Maak het concreter door doelen te formuleren, en daarna actiepunten. Zeg vervolgens nee tegen zaken die daar niet bij passen en maak tijd vrij voor je actiepunten.

zelfontwikkeling stress

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Leven is zelfontwikkeling. Iedereen is bezig met het zoeken naar geluk en zingeving. We willen ons verbonden voelen, goed in iets zijn en genieten van vrijheid. Om dat te kunnen ervaren ontwikkelen we onszelf: we leren communiceren, inspireren, creëren en ontspannen. Hierboven gaf ik vijf tips waarmee je bewuster aan de slag kunt.

Voor mensen die aan het herstellen zijn van een burn-out is zelfontwikkeling een positieve lens om naar de uitdaging te kijken: hoe ga jij jezelf ontwikkelen in deze periode? Wat zou je willen oefenen? Vaardigheden als ontspannen, genieten, loslaten en accepteren zijn dat zeer helpend. Deze vaardigheden zullen je hele leven meer kleur geven, tot ver na je burn-out!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven