Jezelf zijn, hoe doe je dat? Klinkt dat als een wat vreemde vraag? Haak dan niet direct af. Je eerste gedachte is waarschijnlijk: wie kan ik anders zijn dan mijzelf? Dat is echter niet waar het om draait. De werkelijke vraag is: ben jij wel je échte zelf? Die vraag wordt misschien al een stuk relevanter. Want kennen wij niet allemaal situaties waarin wij ons wellicht iets anders voordoen dan dat wij zijn?
In principe is het helemaal geen probleem om af en toe in zo’n situatie te zitten. Het liefst ben je natuurlijk altijd en overal 100% jezelf. Maar zo werkt het leven soms niet. Het is echter wel zo dat je in de basis gewoon jezelf moet durven en kunnen zijn. Zo niet, dan kan dit namelijk voor grote problemen zorgen en stress veroorzaken.
Jezelf zijn, wat betekent dat?
Wat houdt het eigenlijk in om jezelf te zijn? Het betekent in de eerste plaats dat je jouw authenticiteit behoudt. Je kunt je gedragen op de manier die je wilt en blijft daarbij dicht bij jezelf. Je doet je niet anders voor dan je bent.
Denk daar eens rustig over na: jezelf niet anders voordoen dan je bent. Kun jij in alle situaties zeggen dat jij jezelf nooit anders voordoet? Veel mensen ervaren druk in een bepaalde situatie. Druk die ervoor zorgt dat zij juist wél hun authenticiteit verliezen en niet hun ware ik kunnen zijn. Om een voorbeeld te noemen: het werk. Iemand die veel werkstress heeft, is vaak zichzelf niet. Dat kan zich op meerdere manieren uiten.
Hoe merk je dat jij jezelf niet bent?
Bij mensen die zichzelf niet zijn, manifesteert zich dit vaak op twee verschillende manieren. Bij sommige mensen kun je zien dat zij niet lekker in hun vel zitten. Ze zijn niet hun gebruikelijke zelf en dat merk je bijvoorbeeld omdat zij prikkelbaar zijn, snel emotioneel worden of constant oververmoeid zijn. Dit zijn vaak mensen bij wie hun omgeving het vrijwel direct door heeft wanneer zij niet lekker in hun vel zitten en daarom hunzelf niet zijn.
Aan de andere kant van het spectrum vind je mensen die het op een totaal andere manier uiten. Deze mensen spelen vaak mooi weer. Zij zijn zichzelf niet en proberen zich daarbij anders, vaak beter, voor te doen dan dat zij zijn. Zij proberen problemen te maskeren en veranderen daarom (bewust) hun gedrag.
Voor deze mensen is het antwoord op de vraag “jezelf zijn, hoe doe je dat?” helemaal niet zo eenvoudig. Zij zitten vaak vast in ofwel een negatieve spiraal, of een door henzelf gecreëerde persona. Jezelf zijn is voor hen dan niet mogelijk óf zij weten simpelweg niet meer hoe dit moet.
Waarom jezelf zijn zo belangrijk is
Jezelf zijn is ontzettend belangrijk. Dit stelt je namelijk in staat om te leven hoe jij van nature wilt leven zonder hier al te veel bij na te hoeven denken of hier moeite voor te moeten doen. Jezelf zijn lijkt zo vanzelfsprekend (en zou het ook moeten zijn), maar je merkt pas hoe waardevol dit is wanneer je het niet kunt zijn.
Een andere reden waarom het zo belangrijk is, is de wisselwerking met je omgeving. Wanneer je niet jezelf bent, mag men er van uitgaan dat je in een situatie zit waarin je niet wilt zitten. Je wilt deze situatie veranderen, maar maakt het door niet jezelf te zijn niet alleen jezelf lastig, maar ook anderen. De veranderbereidheid is er misschien wel, maar je weet wellicht niet hoé. En ondertussen heeft je omgeving niets door.
Wanneer jij iemand bent aan wie het duidelijk te merken is dat je niet goed in je vel zit en jij jezelf niet bent, dan zal dit jouw omgeving waarschijnlijk snel opvallen. Dit betekent dat mensen je kunnen helpen om wel weer jezelf te worden. Ben jij echter iemand die problemen goed weet te verbloemen, dan zul je minder snel op hulp kunnen rekenen. De kans is groot dat mensen niet eens door hebben dat jij jezelf niet bent.
Jezelf zijn versus jezelf tonen
Jezelf zijn, kent eigenlijk twee verschillende lagen. Een intern en een extern deel. Zie het als jezelf zijn en jezelf tonen. Wie zichzelf is, zal zichzelf ook tonen aan de buitenwereld. Je zit lekker in je vel, je voelt je zelfverzekerd en de buitenwereld mag dit zien.
Ben jij jezelf niet, dan kun je dit tonen óf niet tonen. Jezelf zijn en jezelf tonen gaan dus vaak hand in hand, maar jezelf niet zijn en jezelf niét tonen vaak niet. Jezelf zijn, is wie je van binnen bent op een bepaald moment. Het is mogelijk dat je wat neerslachtig bent, maar toch jezelf bent. Wanneer je met mensen praat over je somberheid, bijvoorbeeld. Wanneer je probeert om je neerslachtigheid te verbergen, toon je niet je ware zelf.
Jezelf zijn, hoe doe je dat dan?
Merk jij dat je niet jezelf bent, dan is de belangrijke vraag natuurlijk: jezelf zijn, hoe doe je dat? Misschien ben jij al zo lang jezelf niet meer, dat je het antwoord op deze vraag gewoon niet meer weet.
Neem een moment om voor jezelf helder te krijgen wat het betekent om jezelf te zijn. Wat is belangrijk voor jou? Wanneer jij jezelf bent, wat voor persoon ben je dan en hoe uit dit zich? Waarom ben jij deze persoon nu niet en hoe komt dat?
Door een antwoord te formuleren op deze vragen, kun je erachter komen waarom je niet jezelf bent. Is het bijvoorbeeld stress? Wat de oorzaak ook is: door terug te gaan naar je kernwaarden, kun je weer jezelf worden. Dat is vaak niet eenvoudig. Het kan betekenen dat je situaties moet veranderen of moeilijke beslissingen moet nemen. Voor jezelf, maar wellicht ook voor anderen.
Hulp om weer jezelf te worden
Lukt het je niet om weer jezelf te worden? Schakel dan hulp in. Onze coaches kunnen je helpen. Samen met jouw coach beantwoord je belangrijke vragen en vind je de antwoorden die je zoekt. Stap voor stap zul je weer de dingen kunnen doen zoals je ze zou willen doen en zoals je ze van nature zou doen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt.