Zoeken

Zoeken sluiten

Innerlijke rust: hoe krijg je weer rust in jezelf?

maandag 30 augustus 2021

Innerlijke rust: hoe krijg je weer rust in jezelf?

Ervaar je vaak een rusteloos gevoel? Voel je je overprikkeld of heb je moeite met ontspannen? Tenslotte worden we dagelijks constant afgeleid door allerlei prikkels van buitenaf. Daarnaast raken we steeds verder verwijderd van de natuur en onze hersenen maken overuren. Je zou graag innerlijke rust vinden, maar hoe? Toch zul je er zelf bewust iets aan moeten doen om de rust in jezelf weer te vinden. Je zult je moeten losmaken van de drukte in je leven en de situaties die jou stress geven. Rust zoek je namelijk niet buiten jezelf, zoals met een vakantie of een nieuw huis. Dat is het ego die zich hier laat zien. Innerlijke rust zit namelijk al in jezelf en daar zul je het ook vinden.

Je laat je gedachten, je gevoelens en de wereld om je heen even helemaal los. Je laat je niet meer ‘meesleuren’ door het leven, want innerlijke rust zal jou stabiel houden. Het gaat over bewust zijn, het bewust zijn van jezelf. Meditatie kan hier enorm bij helpen. In dit blog geven wij je tips om je te helpen bij het (her)vinden van jouw innerlijke rust!

innerlijke rust

Waarom is innerlijke rust belangrijk?

Innerlijke rust maakt het leven makkelijker en leuker. Maar dat niet alleen, want ook verbetert het jouw gezondheid. Het voorkomt stress dat kan leiden tot verschillende lichamelijke en mentale gezondheidsklachten. Zo kun je problemen hebben of krijgen met je concentratie of moeite hebben met helder denken. Daarnaast wordt het steeds lastiger om te kunnen genieten. Je bent eerder vermoeid en hebt vaker hoofdpijn. Wist je dat innerlijke rust ook zorgt voor meer inspiratie en creativiteit? Als je constant veel stress ervaart of weinig momenten van rust neemt, is er weinig ruimte voor creativiteit. Met innerlijke rust zul je makkelijker ontspannen en maak je jouw leven waardevoller. Daarnaast heeft innerlijke rust nog meer voordelen, want je zult beter slapen en angstklachten en depressieve gevoelens minder kans krijgen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe vind je innerlijke rust: onze tips

Hoe kun je innerlijke rust herkennen? Bij innerlijke rust ervaar je verbinding met jezelf en laat je jouw ziel spreken in plaats van het ego. Wat zijn eigenlijk de ‘symptomen’ van innerlijke rust? Lachen, waarderen, geen oordelen hebben, niet piekeren en focus houden op hoop in plaats van op angst. Daarnaast geniet je van elk moment, je toont dankbaarheid en je bent in staat liefde te geven en te ontvangen. Bovendien kun je beter delen met anderen, hoe weinig je zelf ook hebt. Je verwacht niks, maar je waardeert alles. Je bent je ervan bewust dat je geen liefde zoekt, maar dat je liefde bent.

rust in jezelf

Uit jouw dankbaarheid

Dankbaarheid voorkomt negatieve gedachten, want je zorgen maken daar is dan simpelweg geen ruimte meer voor. Je waardeert meer waardoor je steeds vaker een zinvol leven zult ervaren. Bovendien houd je zo meer vertrouwen in het leven.

Vertrouw op je eigen wijsheid

Zoek geen goedkeuring van buitenaf, maar vertrouw op je eigen wijsheid. Hoe je dat doet? Leer te vertrouwen en ‘go with the flow’. Neem afstand van lage vibraties. Zorg beter voor jezelf, voor je lichaam en voor je geest. Handel vaker vanuit je hart in plaats van je hoofd. Hecht je niet en leer loslaten. Je oordeelt niet, maar accepteert. Jaag geen relaties na, maar trek ze aan. Stel jezelf als prioriteit en verhoog jouw zelfliefde.

Leef volgens jouw waarden

Jouw innerlijke rust vinden gaat makkelijker als je leeft volgens jouw eigen waarden Welke waarden vind jij belangrijk in het leven? En geef je hier genoeg aandacht aan? Vraag jezelf eens af, leid ik het leven dat echt bij mij past? En vind je authenciteit belangrijk?

Geef jezelf aandacht

Neem elke dag even tijd voor jezelf door gedurende de dag te zorgen voor kleine momenten van ontspanning. Je bepaalt zelf hoe je dit het liefste wilt invullen. Bijvoorbeeld door even te gaan wandelen, koffie te drinken of naar buiten turen en even helemaal niets doen. Door regelmatig deze momenten te hebben, is het makkelijker om de rust in jezelf te behouden. Kortom, wees lief voor jezelf.

innerlijke rust

Leer te vergeven

Loop niet weg voor de relatie met jezelf. Leer jezelf te vergeven voor je fouten. Leer te vertrouwen op je intuïtie. En het belangrijkste: leer onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Vergeef daarnaast ook anderen die niet wisten hoe ze van jou moesten houden. Zij leerden jou juist hoe je nu van jezelf kunt houden.

Opschrijven voor innerlijke rust

Het opschrijven van alles wat je bezighoudt of waar je je zorgen om maakt geeft direct al rust. Zo blijft het niet constant in je hoofd zitten en dat geeft rust in je hoofd. Daarnaast kun je ook jouw doelen voor de volgende dag opschrijven. Dat geeft rust en vermindert stress.

Mindfulness

Vaak zijn we teveel gericht op het verleden of op de toekomst, terwijl het NU alles is wat we hebben. Als je in het nu leeft, voel je vanzelf meer rust en meer ontspanning. Zorg voor meer mindfulness in je leven en doe alles met bewuste aandacht.

Meditatie

Tijdens het mediteren zullen er verschillende gedachten tevoorschijn komen, maar daarna voel je je steeds rustiger worden. Leg de focus op jouw ademhaling en voel dat je steeds meer rust zult ervaren, zowel in je lijf als in je hoofd. Oefen het maar eens.

Vermijd externe prikkels

Breng niet teveel tijd door op social media en het kijken van nieuws dat veelal negatief is en angstmakend. Zoek liever echte vormen van ontspanning, zoals wandelcoaching en bosbaden.

“Peace comes from within, do not seek it without.”

“Nobody can bring you peace but yourself.”

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Innerlijke rust vinden voor minder stress

Het is, zeker tegenwoordig, niet altijd makkelijk om innerlijke rust te vinden. Er is veel afleiding om ons heen en we stellen vaak hoge eisen aan onszelf. Vaak proberen we innerlijke rust te vinden door externe zaken (het ego). Echter, dat brengt ons geen echte rust, want echte rust zit al in jezelf (de ziel). Je dient het alleen wel de ruimte te geven. Rust vinden in jezelf, dat is de zin van het leven. Het zorgt voor minder stress, meer vitaliteit en een sterk immuunsysteem Zo zul je ook eerder stressbestendig zijn en kun je beter omgaan met drukte in je hoofd Bovendien zul je meer zelfvertrouwen hebben. Innerlijke rust kan zelfs een burn out of een depressie helpen voorkomen.

Vraag jezelf aan het einde van de dag: heb ik genoeg liefde gegeven? Heb ik genoeg gelachen? Heb ik een verschil gemaakt? Laat innerlijke rust een onderdeel worden van je levensstijl!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven