Zoeken

Zoeken sluiten

Vergeven

donderdag 19 november 2020

Vergeven schijnt goed te zijn. Door jezelf en anderen te vergeven voor wat ze je hebben aangedaan, kun je je wrok loslaten en je weer positief richten op het hier en nu en je toekomst. Het vasthouden van je boosheid helpt je vaak niet. Dat is mooi, alleen blijkt vergeven vaak best lastig. Hoe vergeef je een ex die je verlaten heeft? Hoe vergeef je jezelf wanneer je het idee hebt dat de burn-out waar je in terecht bent gekomen jouw schuld is? Omdat je niet lief genoeg was voor jezelf?

In dit stuk lees je wat de kracht van vergeving is – en hoe je het kunt ervaren. We gaan vooral in op de situatie van chronische stress en burn-out; wat kun je doen om jezelf en anderen te vergeven in zo’n situatie, zodat je je kunt gaan richten op je herstel?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vergeven betekenis

Wanneer een ander of jijzelf je iets naars heeft aangedaan, dan voelen we vaak veel boosheid of haat. Deze negatieve energie put je uit: je gaat je steeds negatiever voelen en je gedachtes zijn niet helpend. Misschien voel je je een slachtoffer van je situatie.

Vergeven wil zeggen dat je alle negatieve energie loslaat. Het is wat het is. Dat wil niet zeggen dat je ontkent wat er gebeurd is, of de situatie bagatelliseert. Het is de bewuste keuze om ondanks alle pijn toch te bewegen naar een beter gevoel. Dit doe je door je band met een bepaald persoon als het ware ‘los te knippen’.

vergeving

5 tips om te vergeven

Onderstaande tips kun je helpen om anderen en jezelf te vergeven. De eerste drie tips gaan over het vergeven van anderen, en de laatste twee over het vergeven van jezelf.

Tip 1: Visualiseer je vergeving

Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Voel je je veilig en rustig? Keer dan terug naar de pijnlijke situatie waarvoor jij iemand anders wilt vergeven. Zie het voor je en herbeleef het kort. Zie vervolgens in je verbeelding een ontmoeting voor je met de persoon die jou gekwetst heeft. Ga in je kracht staan en kijk de persoon in de ogen. Blijf kijken. Spreek vervolgens de woorden die in je opkomen tegen de persoon. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat wat die persoon gedaan heeft jou ontzettend veel pijn heeft gedaan. Maar dat je dat nu los wilt laten. En dat je die persoon dus vergeeft voor wat er toen gebeurd is. Dat je kiest voor een nieuwe start.

Tip 2: Visualiseer je woede

Misschien werkt bovenstaande tip niet voor jou. Een wat ‘extremere’ variant is dat je je boosheid de vrije loop laat. Kijk de persoon in de ogen en uit vervolgens al je woede en agressie. Aangezien het alleen in je verbeelding is, mag je die persoon best fysiek wat aandoen. Laat je emoties stromen. Als je voelt dat je fysiek wilt bewegen, doe dat dan.

Na de storm van boosheid volgt er misschien verdriet. Kijk of je opnieuw contact kunt maken met de persoon tegenover je. Wat komt er nu in je op? Verplaats je eventueel in de ervaring van de ander.

Tip 3: Geef jezelf wat de ander jou niet gaf

De situatie die jou pijn heeft gedaan, deed waarschijnlijk pijn omdat je je niet geliefd voelde. Kun je de andere persoon ‘ontslaan’ van de taak om van jou te houden en er vervolgens voor kiezen dat jij van jezelf gaat houden? Als anderen mij niet geven wat ik verlang, dan kan ik er altijd nog voor mijzelf zijn. Ik kan mijzelf altijd respecteren en liefhebben. Probeer de andere persoon in dit proces van zelfliefde los te laten. Open je hart.

vergeven betekenis

Tip 4: Jezelf vergeven met een nieuw verhaal

Heb je een burn-out? Misschien ben je boos op jezelf vanwege het over je grenzen gaan? Je perfectionisme, je onzekerheid, je harde werken? Misschien baal je ervan dat je maar niet los kunt komen van je patronen.

Maar je deed wat je kon! Kun je een nieuw perspectief innemen door hierover te schrijven? Pak een papier en pen en besluit een ‘heldenverhaal’ te schrijven. Omschrijf de weg naar je burn-out en de tegenslagen en stress die je te verduren kreeg. Wees mild voor jezelf. Omschrijf de gebeurtenissen tot nu, maar ga ook verder. Omschrijf hoe je nieuwe kracht vond en besloot het anders te gaan doen. Omschrijf hoe je ging oefenen met zelfzorg en zelfliefde. Omschrijf je dankbaarheid voor al het heftige wat je hebt meegemaakt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 5: Jezelf vergeven, een gesprek met jezelf

Deze tip sluit aan op tip 4. Je kunt onderscheid maken tussen je ‘oude ik’ en je ‘nieuwe ik’. De ‘oude ik’ is boos op zichzelf en de ‘nieuwe ik’ heeft zichzelf vergeven. Ga in je verbeelding het gesprek aan tussen die twee ikken. Laat de ‘oude ik’ zijn pijn uiten: ik baal er zo van dat ik wéér keihard over mijn grenzen ben gegaan, het is mijn schuld!. Laat je nieuwe ik vooral luisteren. Eventueel kun je reageren met: je deed wat je kon, je werkte hard om je situatie te verbeteren – en je wilde gelukkig zijn. 

Laat vervolgens het beeld van de twee ‘ikken’ los en kijk of je sorry kunt zeggen tegen jezelf. Vergeef jezelf op die manier. Sorry dat ik zo over je grenzen ben gegaan en je pushte tot het uiterste. Ik wil het vanaf nu anders gaan doen. Kijk of je het verleden op die manier wat los kunt laten.

jezelf vergeven

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Vergeven is een bewuste keuze richting positief denken en optimisme. De andere persoon hoeft hier helemaal niet voor aanwezig te zijn. Daarnaast kun je ook jezelf vergeven. Het vraagt wel om wat moed; de moed van acceptatie, en er kunnen namelijk heftige emoties omhoog komen zoals boosheid en verdriet. Vraag je je af of het ‘werkt’? Probeer het dan gewoon. Om in de stemming te komen zou je eerst een geleide meditatie kunnen doen, of je kunt een wandeling maken in het bos. Zoek vervolgens een veilige plek op waar je niet gestoord kunt worden – en vergeef jezelf en anderen met behulp van bovenstaande tips.

Als je vragen hebt over dit proces, stel ze dan gerust hieronder! En als je ondersteuning wilt bij dit proces wanneer je een burn-out hebt, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze coaches staan in heel Nederland voor je klaar.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven