Je kent het ongetwijfeld: er doet zich iets voor en je ervaart behoorlijke stress. Of er gebeurt iets en je wordt kwaad of emotioneel. Je voelt je niet goed, maar na een tijdje zakt het gevoel weg. Uiteindelijk voel jij je weer normaal. Soms na een paar minuten, soms na enkele uren of soms een dag later. Uiteindelijk heb je van een moment van stress geen last meer, toch? Is dat echter wel zo? Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Wanneer je geen stress meer ervaart, lijkt alles koek en ei. Voor je gevoel is de stress helemaal uit je systeem verdwenen. In werkelijkheid ligt dit anders. Het kan namelijk behoorlijke tijd duren voordat stress uit je lichaam is. Nu is dat in principe niet direct een probleem. Wanneer er zich niet opnieuw een stressvolle situatie voordoet, heeft je lichaam alle tijd om de stress echt goed te verwerken. Maar hoe zit dat met chronische stress?
Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Stress zorgt voor veel reacties en veranderingen in je lichaam. Deze reacties worden aangestuurd door neurotransmitters. Deze vervullen een belangrijke functie. Zij vertellen je lichaam namelijk welke reactie er moet komen. Een stressreactie is ook zeker niet altijd slecht. Sterker nog: je hebt deze vaak keihard nodig. Onder invloed van stress kun je de gewenste prestaties leveren. Hormonen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn onder andere endorfine en dopamine.
Een moment van stress kan kort of lang duren. Hoe het ook zij: het moment dat de stress gevoelsmatig verwerkt is, is niet altijd het moment waarop stress ook helemaal uit je lichaam is. Maar hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is? Dit hangt natuurlijk af van de situatie en de mate van de stress. Het antwoord zal je waarschijnlijk verbazen: zelfs een eenvoudige vorm van stress is doorgaans pas na een paar dagen helemaal uit je lichaam verdwenen. Sporen van hormonen blijven nog lang aanwezig en je lichaam heeft tijd nodig om deze helemaal af te breken. Dat is natuurlijk. Deze verwerking vindt plaats tot lang nadat het stressmoment voorbij is en je de gevolgen hiervan bewust ondervindt.
Is het erg dat stress lang in mijn lijf blijft?
Je hoeft je geen zorgen te maken over stress die langer in je lijf aanwezig blijft. Het gaat in principe ook niet om de merkbare stress, maar om de restanten van stoffen die door je lichaam zijn aangemaakt. Dit zijn natuurlijke processen. Dat geldt ook voor de afbraak. Die afbraak gebeurt onmerkbaar op de achtergrond. Zo kan cortisol nog druk in je lichaam actief zijn, zonder dat je hier erg in hebt.
Wat kan ik doen om stress snel te verwerken?
Hoe lang het duurt voordat stress uit je lichaam is, is niet alleen afhankelijk van wat voor stress je hebt ervaren, maar ook van hoe je hiermee actief omgaat. Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je stress sneller en beter kunt verwerken. Eet gezond, beweeg, rust voldoende uit en zorg voor voldoende slaap. Hoe beter je lichamelijke conditie is, hoe sneller je stress kunt verwerken. Om de snelheid van de verwerking te bevorderen, kun je onder andere denken aan:
- Ontspanningsoefeningen
- Ademhalingsoefeningen
- Yoga
- Mindfulness
- Hardlopen (of een andere sport)
Dit zijn effectieve manieren om stress te verminderen. Het gaat dan om merkbare (voelbare) stress. Niet alle oefeningen zorgen ervoor dat stress daadwerkelijk sneller uit je lichaam is. Dit heeft wederom te maken met welke soort stress het betreft, en is ook afhankelijk van de werking van je lichaam. Er zijn echter wel activiteiten te ondernemen die de aanmaak van hormonen stimuleren. Het aanmaken van zogenaamde gelukshormonen kan ervoor zorgen dat stress eerder uit je lichaam verdwijnt. Gelukkig hoef je helemaal geen bijzondere dingen te doen om deze aanmaak te stimuleren.
Wanneer wordt onverwerkte stress een probleem?
Zoals ik eerder al schreef, hoef jij je doorgaans absoluut geen zorgen te maken over stress die nog in je lichaam aanwezig is. In een gezonde situatie, doet je lichaam gewoon zijn/haar werk. Echter, wanneer je te kampen hebt met structurele stress, kan er wel een probleem ontstaan. Het is namelijk belangrijk dat stress in je lichaam volledig wordt verwerkt. Volgen momenten van stress elkaar in te hoog tempo op, dan krijgt je lichaam geen kans om de stress te verwerken. Het gevolg is dat je stressniveau alleen maar zal stijgen, met alle gevolgen van dien.
Mensen die last krijgen van surmenage (overspannenheid, en dat zijn er nogal wat) of een burn-out hebben last van opgehoopte stress. Dat is namelijk hét risico van stress die langer in je lichaam aanwezig blijft, in combinatie met te veel blootstelling aan nieuwe stress. De stress is nog niet helemaal verwerkt en je lichaam krijgt alweer een nieuwe dosis te verwerken. Je lichaam kan de stress op een gegeven moment niet meer aan en dan komt de klap.
Hoe lang duurt het voor stress uit je lichaam is bij een burn-out?
Je hoeft er niet voor geleerd te hebben om te begrijpen dat ernstige stress langer de tijd nodig heeft om door je lichaam verwerkt te worden dan een milde vorm van stress. Bij een milde vorm van stress heeft je lichaam vaak al meerdere dagen nodig om alles je systeem uit te krijgen. Maar hoe lang duurt het voor stress uit je lichaam is bij een burn-out? Bij een burn-out kan het vele maanden duren voordat je echt alle stress kwijt bent. Dat is ook precies de reden waarom een burn-out verhelpen een proces is van een lange adem.
Wanneer je aan de slag gaat met een burn-out coach, zul je echt al snel verschil en verbetering merken. Bepaalde symptomen zullen misschien al snel verdwijnen, maar andere kunnen zeer lang aanhouden. Wanneer je zeer lange tijd bent blootgesteld aan ongezonde stress, heeft zich ontzettend veel stress in je lichaam opgebouwd. Hier volledig van af komen, kan lang duren. Zie het als de omgekeerde route: indien stress zich vele maanden lang heeft opgebouwd, heeft het vaak ook vele maanden nodig om geheel uit je systeem te verdwijnen.